Üzleti terv készítés: így tesz tönkre a rossz üzleti modell

Üzleti tervezés nélkül borítékolható a bukta
Üzleti tervezés nélkül borítékolható a bukta

A vállalkozásvezetés nem kevés feladatot és felelősséget jelent a cég vezetőjének. Ráadásul nagyon sok kockázat is van egy cég létrehozásában is. A tapasztalatok szerint az induló vállalkozások alig 25 százaléka el tovább egy évnél, és csak minden második éli meg az ötéves kort.

Igaz, egy vállalkozás jó működéséhez időre is szükség van, a folyton nyereséget termelő vállalkozás életben tartása pedig nem kevés munkát kíván. De hiába a sok munka, befektetett energia, ha a bukás magából a cégből fakad.

A cég megszűnéséért a tulajdonosok legtöbbször a környezetet okoljuk, pedig inkább az a rosszul felépített üzleti modell és az a rossz vezetés a hibás, ami tapasztalatlanságból, hiányos ismeretekből, illetve a munkavégzés minőségének alacsony színvonalán alapul.

A rossz üzleti modell

Az üzleti modell a vállalat stratégiához tartozó, alaposan kidolgozott részének kellene lennie, hiszen ez határozza meg a cég értékteremtő képességét. Ha nem elég kidolgozott, vagy tele van hibával, akkor a cég életben maradásának esélye közelít a nullához.

Üzleti tervezés nélkül borítékolható a bukta
Üzleti tervezés nélkül, vagy rossz tervezéssl borítékolható a bukta

Például: ha egy vállalkozás olyan terméket kíván előállítani, melyből már így is rengeteg van a piacon, akkor kétséges, hogy azt a terméket el is tudja adni, pláne, ha nagyon erős versenytársakkal találja szemközt agát.

A rugalmatlanság miatti bukás szintén gyakori: ilyen például a Magyarországon is jelenlévő pozsonyi légitársaság, a SkyEurope, amely a WizzAir piacra lépése után nem volt képes változtatni modelljén. A SkyEurope nyitott könyv volt a konkurensek számára, így hamar elhalt a cég.

A másik nagy probléma, mely a vállalkozás idő előtti elhalásához vezethet, hogy a vállalkozás tervének megvalósíthatóságának felmérése nem történt meg, vagy nincsenek meg a megfelelő eszközök a megvalósításhoz.

Ebben az esetben csak akkor menekülhet meg a vállalkozás a rossz üzleti modell miatt bekövetkezett halálától, ha időben felszínre kerülnek a problémák, és ki lehet azokat javítani, akár úgy is, hogy tőkét áramoltatnak a vállalkozásba, például eszközbeszerzésre.

A nagy cégbuktató – mely szintén a rossz üzleti modellhez tartozik – a költség-bevétel tervezésének rossz aránya: a költségeket alul-, a bevételeket felültervezik.

A túl optimista szemlélet sem helyén való, főleg, ha kezdő vállalkozásról van szó, hiszen előfordulhat az is, hogy a termék bár jó, mégis fejleszteni kellene, mert a vevők ilyenformában nem szívesen vásárolják meg. Ez pedig további költségeket, árbevétel elmaradását eredményez, ami könnyen csődbe juttatja a vállalkozást.

Összességében az a megfelelő módszer, ha:

  1. a vállalkozásodat először alaposan megtervezed,
  2. akcióterveket dolgozol ki,
  3. és mindig figyelemmel kíséred a piac alakulását még akkor is, ha a gyakorlatban még nem működik a vállalkozásod.

Egy jól felépített üzleti modell átsegít a nehézségeken, mindig irányt mutat, még akkor is, ha olyan kérdések merülnének fel, amelyek konkrétan nem szerepelnek a terveid között. Tervezz alaposan, ha kell várj egy kicsit, hogy a legjobb pillanatban léphess ki a piacra.

Hogy mikor jön el a legjobb pillanat? Ha készen áll a terved, a modelled, és van tartalékod arra az esetre, ha mégsem a legjobb pillanatot választottad ki!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság