Vállalkozás indítás – tippek, hogy ne süllyedj el, mint egy lyukas fenekű csónak!

Okosan alapíts céget, hogy ne süllyedj el, mint egy lyukas fenekű csónak!
Okosan alapíts céget, hogy ne süllyedj el, mint egy lyukas fenekű csónak!

A vállalkozás indításakor a legtöbben két nagy hibát követnek el: az egyik a költségek és bevételek tervezése, a másik pedig az, hogy nem számolnak a bürokráciával.

Ahhoz, hogy ezt a két súlyossá válható okot kiküszöböld, fogadd meg tanácsainkat, hogy vállalkozásod sikerre legyen ítélve!

A költségek és bevételek tervezése nem egyik napról a másikra megy.

Nagyon alapos körültekintést és odafigyelést igényel egy ilyen terv elkészítése, ráadásul a szakemberek szerint legalább háromféle változatban kell, hogy elkészüljön.

A költségek mindig változnak, még úgy is, hogy valami állandónak nevezhető tevékenységet szeretnél elkezdeni: változnak az adók, a járulékok, azok mértékei is változhatnak – jelentős többségük évente más nevet kap, vagy százalékos meghatározása változik. De volt már arra példa, hogy évközben is bevezettek egy-egy új adófajtát. Tehát ezzel is számolnod kell!

A költségek között található állandó költségek – bérleti díjak, szoftverek jogdíjai, stb. – is évente változnak, ezekre is oda kell figyelned.

A vállalkozásod indításakor már eleve olyan költségek is felmerülhetnek, melyekkel nem számoltál idáig, és nagy meglepődés lesz a vége, mikor a költség oldalt átnézed, hogy egyik-másik tétel talán túlmutat az elképzeléseiden. Ezért kell alaposan megtervezni a költségeket.

A bevételek tervezésekor is érvényes a háromféle megközelítésű terv elkészítése:

  1. a pesszimista,
  2. az optimista és
  3. a vágyott tervek kiszámolása adja a reális, végrehajtható bevételi tervet.

Ez alapján már el lehet gondolni, hogy mit kell ahhoz tenned, hogy az arany középutat kijelölő tervet végrehajtsd, elérd a céljaidat.

A bürokrácia a vállalkozás gyilkosa, főleg Magyarországon. Egyszerűen nincs olyan hivatal, iroda, amely egyszerre elsorolja, leírja neked, hogy a vállalkozásod indításához milyen engedélyekre, regisztrációra van szükséged. Nincs egy olyan központi, a kis- és középvállalkozásokat segítő iroda, amely elmondja neked, hogy milyen hitelekhez juthatsz hozzá, milyen feltételeknek kell megfelelned.

Ezekért az információkért neked kell utánajárnod, megkeresned, elintézned, és fizetned érte. Tehát az engedélyeket, és egyéb okiratok, regisztrációk beszerzése, elintézése is a te feladatod, és ha nem vagy alapos, akkor bizony sokat csúszhat a vállalkozásod indulása.

Ha e kettő buktatóra odafigyelsz, akkor a céged indítása már sínen van, a te kitartásodon múlik, hogy hogyan tovább!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság