Vevőbarát hozzáállás a webáruházban: tégy a sikerért!

Miként lehetséges az, hogy a nagyon drága éttermekbe csak előfoglalással lehet bejutni, míg a mellette lévő olcsóbb éttermekben nem látni egy szál embert sem? A kérdés azért érdekes, mivel az ételekért elkért pénzösszegeket nézve jobban járna mindenki, ha az olcsóbb étteremben vacsorázna. De ha megvizsgáljuk azt, hogy egy drágább helyen mit kapunk az étel mellé, akkor megérthetjük, hogy az éttermek igazából a körítésnek tudhatják be a forgalmukat.

Amikor az emberek drága éttermet választanak, akkor nem csak az étel az, ami vonzza őket. Legtöbbször a figyelmet, a kényelmet, a presztízst, a minőséget választják, és busásan fizetnek is érte.

Az éttermekhez hasonlóan a webáruházaknál is ez a helyzet!

Nem elég annak eleget tenni, hogy vásárolni tudjanak a webáruházban, hiszen ez pusztán technikai feltételek és szoftver megoldások kérdése. Ha túl bonyolult egy oldal, ha nem könnyű kezelni, akkor nem felhasználóbarát, így a vásárlás egy rémálommá válhat.

A kedvező árak kialakítása miatt valószínűleg lesz vásárlója a webáruháznak, mindig lesznek olyan vásárlók, akik a nehéz kezelhetőségen átrágva magukat az olcsó árak miatt vásárolni fognak, de nem biztos, hogy visszatérnek.

Az igényesebb vásárló viszont meg sem nézi az oldalt, ha az túl bonyolult és nem okoz örömérzést, hogy vásárolhat.

Az éttermek igazából a körítésnek tudhatják be a forgalmukat
Az éttermek is a körítésnek tudhatják be a forgalmukat

Az egyik legkézenfekvőbb előny a többi áruházzal szemben a vevőbaráti hozzáállás a webáruház felületén, és a vásárlás okozta örömöt a maximumig nyújtani. Ennek pozitív hatásai hosszú távon jelentkeznek: a magasabb konverziós ráta, a magasabb vevői hűség miatt – ha valaki egyszer egy vevőbarát webáruházban vásárol, akkor biztos, hogy visszatér később is.

A pozitív vásárlói élmény jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ha a vásárlás egyszerű volt, könnyed, a termékek listázása egyszerű és érthető, ha az oldal használata nem okozott problémát, a rendszer a kérdéseket mindig időben, érthetően, alaposan megválaszolta, ha a rendelés megadása pikk-pakk ment, akkor a vásárló pozitívan fog visszaemlékezni a webáruházra. Azt fogja érezni, hogy fontos nekünk, és a céljai elérésében partnert talált.

A megfelelő webáruház a lehetőségeket is biztosítja

Ha az áruházunk vevőbarát, akkor kedvezőbben és gyorsabban tudunk vásárlókhoz jutni, akár olyan marketing eszközökkel is, melyeket más webáruházak nem engedhetnek meg maguknak. Adhatunk olyan többlet „értéket”, melyet a másik webáruház nem képes biztosítani.

Itt meg kell említeni a perszonalizációt, hiszencsak  az egyénre szabott kommunikációnak van jövője a webáruházakban, így ezt a perszonalizációs területet érdemes fejleszteni, hogy az ebből fakadó kiemelkedő vásárlói élmény növelhető legyen.

Nem is olyan sokára itt lesz az az idő, amikor a vevőket már első látogatásukkor a nevükön fogják szólítani, a kommunikáció csak az egyénről és az egyénnek szól, így a vásárló azt érzi, hogy minden csak érte van, az egész áruházunk csak körülötte forog.

Ez pedig a partneri kapcsolaton túl a visszatérő vásárlást jelenti, ami profitban nálunk jelentkezik majd.

További hasznos webshop írások:

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság