Vevőszerzés – Hogyan? 10 egyszerű összetevő a folyamatos megbízásokért

Vevőszerzés - Hogyan? 10 egyszerű összetevő a folyamatos megbízásokért

Ha vállalkozó vagy, akkor a vevőidből, megrendelőidből élsz. Ha van megrendelés, van pénz is, ha nincs megrendelés, nincs pénz. Ezért roppant fontos, hogy ne csak az aktuális munkával foglalkozz, hanem azzal is, hogy új vevőket szerezz közben.

Vevőszerzés – hogyan? Íme 10 bevált egyszerű összetevő

1. Vezesd le, honnan származik a pénzed

A pénzed teljes útvonalát át kell látnod. Tudnod kell pontosan, hogy honnan is fog érkezni a bevételed, és a vevőidnek honnan lesz pénze megvenni a szolgáltatásodat, termékedet. Ha marketingezel, mérd össze a marketingcsatornák eredményességét ($$$) egymással.

Hasonlítsd össze a Google-t a Facebook-kal, a hírlevélkampányokat a PR cikkekkel. Írd le, hogy mi mennyibe került, és mi mekkora profitot hozott. Ami működik, azt tartsd meg, ami nem, azt javítsd ki, és ha így sem elég hatékony, dobd ki.

Vevőszerzés - Hogyan? 10 egyszerű összetevő a folyamatos megbízásokért

2. Legyen nyerő marketingsémád

A bevált marketingfogások sémáit bátran hasznosítsd újra: címsor, színvilág, betűtípus, videó, elhelyezés, targetálás, stílus. Próbáld meg mindig aktualizálni, trendivé tenni a korábban már bizonyított marketing megoldásokat. A marketinged és a profitod szimbiózisban kell, hogy éljenek: egyik sem tud létezni a másik nélkül.

3. Legyen okos marketingrendszered

Nem szabad arra várnod, hogy majd csak megcsörren a telefon valamikor és valaki ajánlatot kér. Menj a reménybeli ügyfelek elé. Legyen profi hatékonyság mérésed is: kampány indítás >>> hatékonyság mérés >>> kampány optimalizálása >>> hatékonyság mérés >>> és így tovább.

Soha ne bízd a véletlenre a dolgokat. Legyen mindenre kész megoldásod: Valaki konkrét, részletes árajánlatot kért; Valaki csak puhatolózik; Valaki visszatérő vevőként jön, Valaki alkudozni szeretne; Valaki mindent szeretne, sőt többet is, mint amit nyújtani tudsz, és így tovább. Mindenre kell, hogy legyen egy tuti ajánlatod.

4. Szerezz új ügyfeleket

Tudod már előre, hogy honnan lesznek ügyfeleid mondjuk 5 év múlva? Ehhez hosszú távú rendszert kell kiépítened. Közösségi jelenlétet építeni, továbbajánlásokat gyűjteni, megismerkedni új emberekkel, stratégiai partnereket szerezni, adatbázist vásárolni. Minél szélesebb körű kapcsolatrendszert építesz ki, annál biztosabb lehetsz a hosszú távú sikerben.

5. Ne csak egy termékkel/szolgáltatással küzdj

Legyen fullextrás terméked/szolgáltatásod a VIP ügyfeleknek. Legyen egy megbízható, jól működő, középkategóriás terméked/szolgáltatásod. És legyen egy mindenki számára elérhető, olcsó, de még jól működő terméked/szolgáltatásod.

Az ügyfélszerzésed így biztosítva lesz, hiszen széles kínálattal széles körben szerzel megrendeléseket.

6. Ügyféllista? Kötelező!

Aki egyszer már téged választott azt becsüld meg. Ha már egyszer rendelt tőled valamit, és elégedett ügyféllé vált, akkor bátran kínálj neki új, modernebb termékeket fel. Légy bátor, légy határozott, de ne nyomulj erőszakosan.

7. Tudasd pontosan a potenciális ügyfelekkel, hogy ki vagy valójában

Sokféleképpen pozicionálhatod magadat. Ha például tengeri luxusutakat értékesítesz, akkor konkurenciádnak tekinthetsz minden olyan céget, aki szintén tengeri luxusutakat értékesít. De ugyanígy konkurenciádnak tekintheted azokat, aki szárazföldi luxusnyaralásokat értékesít.

De pozicionálhatod magadat úgy is, ami vagy; vagy éppen azzal, ami nem vagy. A lényeg: tudd, hogy a piacon ki is vagy pontosan, és mi a szereped a gazdasági életben.

8. Építsd brandet

Ha brandet építesz, és/vagy elismert szakértővé válasz a piacodon, magasabb profitra tehetsz szert. Az emberek szeretik a minőséget, és azt is tudják, hogy a minőségnek ára van. Építs brand-et, légy minőségi, és keress tízszer annyit, mint amennyit most keresel!

9. Ajánlj fel kapcsolt szolgáltatásokat

Amikor tudod, hogy egy vevő sokkal jobba jár, ha egy szolgáltatásod/terméked mellé kér egy kiegészítő szolgáltatásodat is, bátran ajánld fel neki, és mutasd be, miért jár ezzel jól. A másik megoldás az, ha egy potenciális vevőnek a döntése után felkínálsz egy drágább, még jobb terméket. Ezek nem nagy dolgok. Próbáld csak ki, és ámulj, hogy mennyivel több profit jön be!

10. A csapból is neked kell folynod

Céges blogolás, közösségi jelenlét, szájmarketing, viral tartalmak… a lényeg, hogy olyan tartalmakat állíts, vagy állíttass elő, amikért megőrül a célpiacod!

Vevőt szerezni nem nehéz. Odaszánás, tervezés és tudatosság kell hozzá.Én pedig sok sikert és sok vevőt kívánok!

És ha hasznos volt az írás, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság