Vezetés – Hogyan legyél jobb vezető és motiválj másokat?

Vezetés

Mi az a vezetés?

Bár egyesek a menedzsment és a vezetés fogalmát szinonimaként kezelik, a kettőt meg kell különböztetni.

Tény, hogy teljesen szervezetlen csoportoknak is lehet menedzsmentje. Vezetők csak ott lehetnek az itt felfogott értelemben vett vezetők, ahol szervezett struktúrák alakítanak ki szerepeket.

A vezetés és a menedzsment szétválasztásának fontos elemzési előnyei vannak. Lehetővé teszi, hogy a vezetést a vezetés általánosabb kérdéseivel kapcsolatos minősítések terhei nélkül lehessen tanulmányozni.

Tisztázzuk, hogy a vezetés kétségtelenül fontos aspektusa a menedzsmentnek. A menedzsereket is lehet vezetni, és a vezetőket is lehet menedzselni.

 • A menedzserek feladata, hogy az emberi és anyagi erőforrásokat a célok elérése érdekében egyesítsék. Ennek kulcsa a világos szerepkör és a menedzser tevékenységét támogató mérlegelési jogkör vagy hatáskör megléte.
 • A vezetés lényege ezzel szemben a cselekvéskövetési hierarchia működtetése.

Más szóval

a vezetőt az teszi vezetővé, hogy mások hajlandóak őt követni.

Az emberek hajlamosak követni azokat, akikben a saját vágyaik, igényeik és szükségleteik megvalósításának eszközét látják.

A vezetés és a motiváció szorosan összefügg.

A motiváció megértésével jobban megérthetjük, hogy mit akarnak az emberek, és miért cselekszenek úgy, ahogyan cselekszenek. Emellett a vezetők nemcsak a beosztottak motivációira reagálhatnak, hanem az általuk kialakított szervezeti légkör révén fel is ébreszthetik vagy csillapíthatják azokat. Mindkét tényező ugyanolyan fontos a vezetés szempontjából, mint a menedzsment szempontjából.

A vezetés definiálható mint befolyásolás, vagyis az emberek befolyásolásának művészete, hogy azok készségesen és lelkesen törekedjenek a csoport céljainak elérésére.

Ideális esetben az embereket arra kell ösztönözni, hogy ne csak a munkára való hajlandóságot fejlesszék ki, hanem azt is, hogy lelkesen és magabiztosan dolgozzanak.

Az egyszerű vezetés alapjai

A vezetői képességek és a vezetői képességek fontossága.

Ha téged épp most léptettek elő, és először felelsz egy csoportért, akkor csak néhány dolgot kell igazán tudnod a vezetésről.

Amikor előléptetnek, és felelős leszel egy csoport teljesítményéért, vezetővé válsz.

De nem mész át rögtön valami varázslatos változáson. Általában egy évbe telik, mire valaki teljesen alkalmazkodik az új szerepéhez.

Azért vagy vezető, mert a csoportodban az emberek úgy bánnak veled, mintha az lennél.

Amikor vezetővé válsz, a hatalmad valójában csökken.

Egyéni közreműködőként el kell döntened, hogy keményebben, hosszabb ideig vagy okosabban dolgozol-e a teljesítmény javítása érdekében. Amikor egy csoport teljesítményéért vagy felelős, a csoport a te sorsod. Ők döntenek rólad azzal, hogy az elvárásoknak megfelelőn cselekszenek-e vagy sem.

Amikor vezetővé válsz, a befolyásod növekszik.

A neked dolgozó emberek odafigyelnek arra, hogy mit mondasz és mit teszel. Ehhez igazítják a viselkedésüket.

Az eredmény az, hogy a viselkedéseddel (amit mondasz és teszel) befolyásolod a neked dolgozó emberek viselkedését egy meghatározott cél elérése érdekében.

A cél elérése az vezetői munkád egyik része csak.

A másik része az emberekkel való törődés. Lehet, hogy rövid távon is jó eredményeket érsz el anélkül, hogy törődnél az emberekkel. De nem érhetsz el hosszú távú sikereket a legjobb emberek készséges együttműködése nélkül.

A nap végén e két mércével mérd a vezetésedet:

 1. Teljesítettük a küldetést?
 2. A csoportom tagjai ma jobb helyzetben vannak, mint tegnap?

A vezetés cselekvés… nem pozíció

Az emberek reagálnak a jó vezetésre! Pont. Ez az életünk minden területén így van, nem csak az üzleti életben. Egy anya vezető az otthonában; egy fiú lehet a csapatsportága vezetője, vagy egy lány a vitacsoport vezetője.

Egy csoport a vezető személyre támaszkodik, aki ténylegesen sikerre vezeti őket.

Egy igazi vezető rendkívül etikus, becsületes és elismert.

A társadalomban is vannak vezetők és követők. Vajon az egyikre vagy a másikra születünk? Nem! Lehet csiszolni a vezetői képességeket? Abszolút!

Az általam csodált vezetők ezekkel rendelkeznek:

 • Nagyban gondolkodnak! Nincsenek plafonjaik, nem szabnak határt annak, hogy milyen gigászi vagy mennyivel fenomenálisabb lehet valami.
 • A célokat határozottan kitűzik, és a szemüket nem is veszik le róla.
 • Tudatosítják minden résztvevővel, hogy milyen végtermékre törekszenek, például ha kütyüket árulsz, akkor x darab, y minőségű kütyü kell a piacvezetéshez. Tudják, hogy mire törekszenek.
 • Meg tudnak felelni a megrendelőknek és megrendeléseknek.
 • Ha a célokat teljesítik, új célokat tűznek ki, vagy emelik a lécet.

Az emberek szívesen követnek téged, ha etikus, ha következetes vagy és tisztelettel bánsz velük.

Ha valakit jól végzett munka esetén megjutalmaznak, az mindig értékelendő.

Egy jó vezető azt is hasznossá tudja tenni, aki következetesen akadályozza a csoportot, aki egyszerűen nem csapatjátékos.

Neked való a vezetés?

A vezetés olyasvalami, ami alapvetően része az emberiségnek. Minden jó társadalomban szükséges, hogy valaki felálljon és átvegye az irányítást. A vezetés nélkülözhetetlen, ezt tudjuk.

De vajon ez azt jelenti, hogy odakint mindenkiből lehet vezető? Tény, hogy egyeseket nem arra teremtettek, hogy vezetők legyenek… Ők követők.

A követők ugyanolyan fontosak a társadalomban, mint a vezetők. 

Szóval, hol vagy? Te inkább vezetői szerepet vállalsz az életedben?

Sokaknál szükség esetén egyszer csak előjön az ösztön, hogy vállalják a vezetői szerepet. Ez olyan valami, ami magától is megtörténik. Előlépnek, amikor szükség van rájuk. Ők jelentkeznek elsőként az órán.Ők veszik át az irányítást a játszótéren. A munkahelyükön is a egyre fentebb lépnek, mert ott vannak, amikor kell.

Bár nem lehet minden esetben elsőnek lenni, a vezetői képességekkel rendelkező egyének gyakran egész életükben láthatóak és hallhatóak.

De nem minden nagy vezető születik vezetési tehetséggel.

Van, hogy csak kevesled az életben/karrierben eddig elért eredményt, és az egyetlen logikus lépés, ha vezetővé válsz. Ehhez viszont meg kell tanulnod a szükséges készségeket.

Bár mindez egyszerűnek hangzik, megtanulni nagy feladat. Nehéz ugyanis megtanítani valakit arra, hogy egy rosszul megtervezett helyzetben hogyan reagáljon helyesen. (Jól megtervezett helyzetben egy kisgyerek is helyesen dönt.)

Mivel a vezetőket a tetteik határozzák meg, gyakran látjuk, hogy a vezetői szerepeket olyan személyek töltik be, akik választási helyzet esetén képesek gyorsan és jól dönteni.

Ez azonban csak látszat.

Sok vészhelyzetben a vezetők ugyanis már jóval azelőtt átveszik az irányítást, hogy bárki más reagálna: hideg fejjel mérlegelnek, képesek átlátni az előttük álló szükséges munkát miközben mások aggódnak, pánikolnak vagy egyszerűen sokkos állapotban vannak.

Vezető vagy, vagy lógós?

Vezetőnek vallod magadat?

Azt veszem észre, hogy sokan azt állítják magukról, hogy Vezetők, de szerintem inkább csak Lógosok.

A Lógós olyan valaki, aki alapvetően szeret utasításokat és útmutatást adni másoknak, de ő nem tesz semmit saját maga vagy a vállalkozása előrehaladásáért.

Vezető vs Lógós

 • Vezető:  Dicséri a csapatát és bátorítja.
 • Lógós:  Hamar talál hibát, és ritkán dicséri a csapatot.

 • Vezető: Magát magasabb mércével szemléli, mint a csapatát.
 • Lógós: Magas szintű elvárásokat támaszt a csapatával szemben, de nem tartja önmagát ezen elvárásokhoz.

 • Vezető:  Probléma esetén példamutatóan vezet, és példakép a csapata számára.
 • Lógós: Probléma esetén nem vállal vezetői felelősséget, hamar elvegyül mások közt.

 • Vezető:  Mélyen hisz abban amit csinál, és új csapattagokat vezet a növekedési folyamaton keresztül (a projektek megtanulása és az akadályokkal való szembenézés).
 • Lógós:  Meggyőz valakit, hogy csatlakozzon a csapatához, de akadályok esetén átpasszolja másnak, vagy egyszerűen csak félrelöki.

Emlékezz, hogy egy vezetőnek másokat kell vezetnie és táplálnia a növekedési folyamat során.

Ha elveszíted az integritásodat, és nem teszel lépéseket, akkor a kudarcos gondolkodásmódod továbbgyűrűzik a csapattársaidra is.

A csapat lemásolja a vezetőjét és a vezetője tetteit.

Hadd kérdezzem meg még egyszer utoljára… Vezető vagy Lógós vagy?

Találd meg a miértedet és repülj!

Hogyan legyek jobb vezető?

Ha házat építenél, egy tervrajzzal kezdenéd. A tervrajz azért hasznos, mert többet tartalmaz, mint a házépítésre vonatkozó utasítások. Leírja a kész házat is.

Mi köze van ennek a vezetéshez?

Pár hónapja egy vezetőknek szóló előadásban maguk a vezetői hallgatóságnak kellett összeszedni, mik szerintük a jó vezető ismérvei.

Ezek hangzottak el:

Jó hallgatóság, lelkesedés, szenvedély, elismerést mutat, látnok, példakép, bizalomgerjesztő, integritás, szervezettség, tájékozottság, hitelesség, meggyőzőerő, karizma, csapatépítés, a cél tisztázása, problémamegoldó, szolgálatkész hozzáállás, példamutatás, türelem, hajlandó teljes tudás nélkül cselekedni, megérti a követőit, következetes, felhatalmazza a többi embert, és alkalmazkodik a változásokhoz.

Ebből néhány hasznos felismerés származik. Figyeljük meg, mit tartalmaz a lista.

A fenti jellemzők mindegyike a vezetés emberi oldalához kapcsolódik. Ez azért érdekes, mert gyakran mondják, hogy az emberek a vezetésnek ezt az oldalát olyan kifejezésekkel bagatellizálják, mint „puha„, “érzékeny”, “gyenge”, “puding”. Valójában ezeknek a jellemzőknek az alkalmazása több erőt igényel, mint amennyit nem.

Most figyeljük meg, mit zár ki fenti a lista.

Ebből a listából (és más hasonló programok összes listájából) hiányoznak az olyan jellemzők, mint a szigorú, kiabálós, morcos tekintetű, szűkszavú, bosszúálló, kemény, dühös, durva, büntető, irányító, erőszakos vagy könyörtelen.

És ez azért érdekes, mert a vezetés számos népszerű ábrázolása hangsúlyozza legalább az egyik ilyen „kemény” tulajdonságot. Pedig ezek a jellemzők azok menedékei, akiknek nincs elég erejük (vagy készségük) a vezetés emberi oldalának alkalmazására.

Mi a helyzet veled?

Hogyan értékelnéd magadat vezetőként a pozitív tulajdonságok listájához képest? Ha megkérdeznéd azokat az embereket, akik neked jelentenek, hogyan jellemeznék a vezetésedet?

A „puha” vagy a „kemény” listáról sorolnának fel jellemzőket? Tudnál-e hatékonyabbá válni a „puha” jellemzők valamelyikének javításával? És mi a helyzet a többi vezetővel a környezetedben? Valóban maximalizálják az emberi potenciált?

Az emberek olyan vezetőket akarnak, akik valódi együttérzéssel, udvariassággal és tisztelettel bánnak velük.

Olyan vezetőket akarnak, akik segítenek nekik, hogy sikeresebbek legyenek. Olyan vezetőket akarnak, akik egy jobb világról szóló vízióval inspirálják őket, és megmutatják nekik, hogyan juthatnak el oda.

Csapatépítés:  A csapat kialakítása, amelyre támaszkodni lehet

A csapatépítés nagyon fontos, amikor az emberek irányításáról van szó.

Az emberek szívesebben dolgoznak együtt, ha a jó légkör erre ösztönzi őket.

Sok szervezetnél ez rendszeresen szükséges ahhoz, hogy az üzlet a megfelelő módon haladjon előre.

Ha mindenki jól kijön egymással, a dolgok jobban mennek. Jobb szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek. Együtt dolgoznak, hogy mosolyogva elégedettséget nyújtsanak. A kollégák megtartását is elősegítik. Az ügyfelek boldogok, az munkatársak boldogok, és a világ így egy jobb hely, ugye?

A csapatépítés minden, csak nem egyszerű.

Nem olyasmi, amit egyik napról a másikra meg lehet csinálni. És nem is olyasmi, amire rá lehet kényszeríteni az embereket.

Hogyan építheted tehát hatékonyan a csapatodat, hogy ösztönözd őket a kötődésre és a pozitív munkakapcsolatok kialakítására?

Sok mindent megtehetsz. Íme néhány ötlet:

 • Mutass magad is jó példát. A csapat vezetőjeként a Te feladatod, hogy jó kapcsolatot építs ki és ápolj a csapatjátékosokkal. Azt szeretnéd, ha jól éreznék magukat veled és másokkal is. Sose kedvezz egyeseknek, és vezetőként ne is válj túlságosan barátságossá.
 • A csapatmunka stílusának ápolásával ösztönözheted a kapcsolatok működését.
 • Győződj meg róla, hogy a célok mindig meg vannak határozva, és minden egyes csapatjátékos tisztában van velük. Tudniuk kell, hogy csapatmunkát szeretnél, ezt is várod el a munkatársaitól.
 • Biztosíts számukra lehetőséget arra, hogy megismerjék egymást.Vidd el a csapatot vacsorázni. Bátoríts őket, hogy beszélgessenek egymással magukról, a családjukról és az életükről, hogy össze tudjanak kötődni.

Ha a csapatépítés sikeres, sok minden történhet.

Nemcsak az projektek fognak jobban működni, hanem az egyénekből addig ismeretlen jó tulajdonságok kerülnek elő. A bizalom és a megbízhatóság köteléke alakul ki a csapatoddal.

A főnök és a vezető közötti különbség

Minden vezető főnök, de nem minden főnök a vezető.

Mi határozza meg a különbséget a főnök és a vezető között?

A legnagyobb különbség egy főnök és egy vezető között:

 • A főnöknek engedelmeskednek a ranglétrája miatt.
 • A vezetőnek nem csak pozíciója miatt engedelmeskednek, hanem tisztelik és példaképként néznek fel rá, elsősorban a jellembeli tulajdonságai és képességei miatt.

Aki vezetővé akar válni, annak példamutatóan kell vezetnie.

A csapatnak mindig szilárdan hinnie kell abban, hogy a vezető minden válsághelyzetben ott lesz.Nem azért, hogy hibákat találjon, hanem hogy a problémákat megoldja.

Ha a csapattagok azt tapasztalják, hogy a vezető nem azt teszi, amit mond, nem fogják tisztelni őt.

A vezetők a tiszteletet a tetteikkel nyerik el. Őszintén beszélnek és őszintén cselekszenek. Nincs ellentmondás a szavaik és a tetteik között. Szemléletük és jellemük szerves egység.

Ahhoz, hogy vezető legyen, minden főnöknek olyan jó tulajdonságokat kell felmutatnia, mint a:

 • tudás,
 • tervezés,
 • előrelátás,
 • előrelátás,
 • cselekvés,
 • eredményorientált megközelítés,
 • perspektíva,
 • a csapat minden tagjának tisztelete,
 • a csapat tiszteletének kivívása,
 • barátként és mentorként való fellépés.

Ez nem éppen rövid lista, de ha jó vezető akarsz lenni, szükséged van rájuk, ez igaz bármely szervezet összes vezetői pozícióban lévő személyére.

Amikor valaki kiérdemli csapatának tiszteletét, megszűnik puszán főnök lenni, és vezetővé alakul át.

Hatékony hallgatás mint vezetői készség

A hatékony kommunikáció a sikeres vezetés elengedhetetlen eszköze. Azt jelenti, hogy képesek vagyunk világosan artikulálni, prezentálni és megosztani másokkal a szükséges információkat.

Bár ma mindenki a beszéddel van elfoglalva, valódi kommunikáció csak akkor valósulhat meg, ha minden érdekelt fél aktívan figyelni is képes.

Voltál már olyan szobában, ahol egy témához mindenki hozzászólt, de senki sem hallotta meg igazán a többieket? Mindenki csak beszélni akart, okosnak látszani, de figyelni és tanulni senki. Ha tudnád, hány ilyen szoba létezik a világon…

Legyél hatékony hallgató – 10 stratégia, amely segít!

Kulcsmomentunok: Hatékony hallgatás, kommunikáció, vezetés, mások meghallgatása, empátia, összegzés, nyílt végű kérdések, testbeszéd

Sokkal lelkesebben beszélünk, mint ahogyan hallgatunk.  Pedig a hallgatás fontos, ha hatékonyan akarunk kommunikálni.

A kapcsolatokban a legtöbb törés azért következik be, mert az emberek úgy beszélnek egymáshoz, hogy amit a másik mond, nem hallják meg:

 • meghallgatják, de nem hallják,
 • figyelnek, de nem figyelnek oda.

A szavaknak kevés értékük van, amikor csak a levegőt csapkodják.

Ha aktívan meghallgatnak bennünket, akkor érezzük csak, hogy értékelnek bennünket, és sokkal inkább hajlandóak vagyunk tárgyalni, illetve kompromisszumot kötni.

A meghallgatás sokkal többről szól, mint csöndben maradásról. Az arckifejezés és a testbeszéd figyelése sokkal pontosabb barométer, mint a szavak.

Nyilvánvaló példa erre, ha szép dolgokat mondanak neked, de válaszul a mosolyod nem ér el a szemedig.

Ahhoz, hogy hatékony hallgató legyél, elengedhetetlen, hogy aktívan figyelj.

10 tipp, hogy hatékonyabb hallgatóvá és vezetővé válj

 • Vedd fel a szemkontaktust, de időnként nézz az arca többi részére is.
 • Olvasd le a beszélő testbeszédét.  Nyugodt, szorongó, dühös? Figyeld meg beszéd közben a kezét, a lábát, a légzését, mennyire van harmóniában a mondanivalójával.
 • Tükrözd a beszélő testbeszédét – finoman, inkább finom táncként, mint karikatúraként.
 • Mutassa, hogy figyelsz, bólogass, adj megfelelő válaszokat.
 • Tegyél fel releváns kérdéseket, kérd meg a másik felet, hogy tisztázza, ha nem érted, mit akar mondani (“Tehát azt mondod, hogy …”).
 • Használj nyílt végű kérdéseket: Ki, Mit, Hol, Mikor …
 • Ha csak egy valamit jegyzel meg ebből a részből: vigyázz a hangszínedre, amikor feszült helyzetben válaszolsz vagy kérdezel, mert túl könnyű ítélkezőnek vagy inkvizíciós vallatónak tűnni és így lesz a szikrából robbanás.
 • Használj empátiát. Ismerd el a nehézségeket, de vigyázz, hogy ne ess abba a csapdába, hogy a saját tapasztalataiból származó barokkos anekdotákba kezdj. „Érzem, hogy ez elég nehéz neked… „ sokkal jobb, hogy azt mondanád: „Ó, tudom, velem is megtörtént, de velem kétszer, a tiednél sokkal nehezebb, sokkal stb. volt…”.
 • Mutass valódi érdeklődést! Ha csak ülsz, mint egy szobor, az őszinteséged hiánya nyilvánvaló lesz mások számára.  Tedd félre az egódat, ne bámuld az órádat (ha az órád befelé van fordítva, nem feltűnő, ha rálesel), koncentrálj a másik emberre.

Vezető coaching

A vezetői coaching megadhatja vezetőknek azt a kreativitást és képzést, amelyre szükségük van ahhoz, hogy egy szervezet kiemelkedő teljesítményt nyújtson.

Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan.

Új lendület kellene a cégednek?  Csökken a bevétel, zuhan a morál, és a korábbi vezetői taktikák már nem hatnak? Itt a a tökéletes alkalom, hogy kipróbáld a vezetői coachingot.

A modern vezetői coaching program többet nyújt annál, minthogy valaki egy PowerPoint prezentációt felolvas előtted.

A jó vezetői coaching program a felsővezetők összefogásáról, a kapcsolatok ápolásáról, a stratégia felépítéséről, a bevételek növeléséről szól, miközben közösen akár szemetet is szedhetnek, vagy túrázni mennek, hegyet másznak, éppen vadvízi evezésen vesznek részt.

Könnyebb kapcsolatot teremteni olyan környezetben, ahol kreatívak lehetünk, és nem a megszokott keretek között gondolkozunk.

Egy szintet lépett vezetői rendszer mindent megváltoztat. Hatással van a:

 • kommunikációra,
 • az emberi teljesítményre,
 • az elszámoltathatóságra,
 • a teljesítésre,
 • és a mérésre.

A vezetői coachingban az egyetlen választás a személyes megközelítés, és a szervezet egyedi igényeihez igazított program.

Fontos dolgok, amiket figyelembe kell venned, ha részt kíván venni egy vezetői coaching programban:

Csak olyan céggel állj szóba, amelyik olyan valakit delegál neked, aki több, mint egy egyszerű előadó, biztosan olyasvalakivel szeretnél párt alkotni, aki megbízható tanácsadód lesz a szervezet növekedése és változásai során.

 • A jó coaching programban iparági tanácsadók is részt vesznek, akik szakértői tanácsokkal szolgálnak az elméleti és gyakorlati területeken.
 • Beszéld meg a tanácsadóval, hogy milyen konkrét célokat szeretnél elérni a programmal.
 • Minden egyes vállalkozásnak és szervezetnek más-más területen, részlegen van szüksége fejlesztésre.

Ez teszi egyedivé a vezetői coaching programot; ott dolgoztok közösen a célok elérésén, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Aki sémákkal dolgozik, azt kerüld el messzire.

Sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság