Webáruház marketing: néhány szó az internetes keresési szokásokról

Komolyabb online jelenlét = több vevő = több profit!
Komolyabb online jelenlét = több vevő = több profit!

Sok, az interneten is jelen lévő áruház álma, hogy minél több olyan kulcsszó beírására jelenjen meg a Google találatai közt legelől, melyre a lehetséges vásárlóink kereshetnek. Azonban a Google találati listája kulcsszavanként változik, ezért fontos, hogy tisztába legyél a felhasználók keresési szokásaikkal.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!
Komolyabb online jelenlét = több vevő = több profit!
Komolyabb online jelenlét = több vevő = több profit!

Egy akármilyen műszaki cikket kereső felhasználó nem biztos, hogy azt írja be a keresőbe, hogy „műszaki cikk”, hanem kereshet márkanév, típus, illetve cikkszám alapján is.

Ezért lenne a  legjobb megoldás, ha minden kulcsszóra a legjobb találati listán szerepelne az online áruházad, de a mára gigászivá nőtt webes versenyhelyzet miatt nagyon nehéz egy-egy termékek, termékcsalád hatékony hosszú távú optimalizálását is elérni.

A keresési szokások kapcsán a laikusok körében is mind ismertebbé válik két angol kifejezés:

  • a „mainstream” és
  • a „long tail”.

Keresőmarketing esetében a “long tail”-t nem szabad összetéveszteni a keresőoptimalizálásban használt “long tail”-lel.

A „mainstream” kifejezés azt mutatja, hogy mely kulcsszavakra kerestek rá többen egy nap alatt, a „long tail” pedig a legkevesebbszer előforduló kulcsszavakat jelenti.

Miért is kell foglalkozni a „long tail” szavakkal?

Míg „mainstream” szavakból egy webáruház esetében leginkább 2-3 kulcsszó jöhet szóba (dvd, fénymásolók, szobabicikli), addig a „long tail” szavakat vizsgálva ez a szám akár 2-3 ezer is lehet, és ezekre a „long tail” szavak mindegyikére történő keresések jócskán túl mutathatnak a „mainstream” szavakra való kereséseken.

Talán tisztázni szükséges a kulcsszó jelentését is.

Bár a kulcsszó a logika alapján egy szót jelent, de az internet világában nem csupán egy szót értünk alatta, hanem akár egy egész kifejezést, de akár egy egész mondatot is jelenthet (pl. “Hogyan fogyjak le gyorsan?“). Olyan szavakat jelöl a kulcsszó kifejezés, melyet vagy melyeket a felhasználók beírnak a keresőkbe.

A cégek „mainstream” szavakra hirdetnek inkább, vagyis erre a szavakra optimalizálják weblapjukat, így ezeknek a szavaknak az online marketingezése nehéz és költséges tétel.

A tapasztalatok azt jelzik, hogy a felhasználók többnyire rövid kifejezéseket használnak keresésük kezdetén.

De minél pontosabb találatot szeretnének elérni, minél konkrétabb problémára keresik a választ, annál jobban bővülnek a keresőkifejezések is.

Ennek következménye, hogy találatok száma csökkenni fog, mivel a több kereső kifejezésre egyre kevesebb releváns találat érkezik.

Ha a felhasználó „long tail” szavakra keres rá, mint például egy adott termék cikkszámmal együtt (pl. “XYZ fűnyíró IDSQ123456“), akkor valószínűsíthető, hogy sokkal inkább fog vásárlást kezdeményezni, mint egy olyan felhasználó, aki csak „mainstream” kifejezést használ (“fűnyíró“).

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság