Webshop: konverzió optimalizálás egy termékre és több termékre

Ha egyetlen komplex terméket akarunk csak az interneten értékesíteni, akkor egy direkt értékesítési oldalt kell készítenünk ehhez. Mivel egyvalamit kínálunk, így csak ennek a megvásárlásáról kell meggyőzni a vásárlót. Csak erről az egy termékről kell információkat átadni a potenciális vevő részére, így nem állítjuk választás elé a vásárlót. De mi van akkor, ha több komplex termékünk van?

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Ilyenkor két lehetőség közül lehet választani: az első lehetőség, hogy mindegyik komplex termékre készítünk egy direkt értékesítési oldalt, melyeken külön-külön adjuk át az információkat a vásárlóknak. Ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy hány külön weboldalt kell készíteni, hiszen csak kevés komplex termék esetében kifizetődő ez a megoldás. A második lehetőség, hogy a direkt értékesítési oldalakat megpróbáljuk egy oldalba egyesíteni, amit már webáruházként funkcionáltatunk.

Hogyan lehetséges ezeket kombinálni?

1. Először direkt értékesítési oldal, később webáruház

Ha egy termékkörön belül több termékünk van, és a több termék ugyanazt a problémát tudja megoldani, akkor érdemes több direkt értékesítési oldalt létrehozni. Hiszen ezeknél a termékeknél az előnyök szinte azonosak, így az előnyöket érdemes előtérbe helyezni, a webáruház funkciót pedig háttérbe szorítani.

 • Miket kínálunk?
 • Miért jobbak a mi termékeink, mint más hasonló termékek?
 • Miért a mi termékünket keressék?

Ha meg tudjuk győzni az oldalunk látogatóit, ha sikerrel jár az információátadás, ha vágyat ébresztettünk a termék iránt, akkor és csakis akkor tegyük elérhetővé a vásárlási lehetőségét! Mindjárt kiderül, hogy ez miért jó így…

A módszer lényege és előnye, hogy kombinálja a direkt értékesítési oldalak meggyőző erejét a webáruházak vásárlási logikájával.

A konverzió optimalizálás lépései:

 1. Kategória menük kialakítása, választás segítésének eltüntetése, vagy nagyon háttérbe szorítása.
 2. Árakat, a segítséget a vásárláshoz, a fizetési feltételek leírását szorítsuk háttérbe. A főoldalon ne is utaljunk arra, hogy itt vásárolni is lehet.
 3. Termékeket és ajánlatokat szorítsuk háttérbe, helyette inkább az előnyöket és a termékeinkkel elérhető hasznokat kell kihangsúlyozni.
 4. Egyszerű, letisztult főoldal, ahol nagyon kevés menüpontot lehet találni, így a hangsúly a fő mondanivalóra helyeződik.
 5. A „webáruház rész” már lehet hagyományos: ha a látogató idáig eljutott, akkor adjunk meg minden segítséget a hatékony választáshoz és vásárláshoz.
 6. Termék oldal legyen egyszerű, mégis nagyon informatív, a vágykeltést ne itt alkalmazzuk, de jót tesz, ha mindig visszautalunk arra, hogy miért is jók a mi termékeink.

Így a weboldalunk gyakorlatilag egy direkt értékesítési oldal marad, de egy webáruház támogatja a háttérben.

Topshop.hu
Topshop.hu

2. Először webáruház, később direkt értékesítési oldal

Más a helyzet akkor, ha több olyan terméket kínálunk, melyek akár árából, akár újdonságtartalmából, akár komplexitásából fakadóan sok információ átadását, meggyőzést igényelnek, viszont nem sok közös pont van bennük.

Ebben az esetben a vevőre kell bízni, hogy melyik termék érdekli, milyen problémára keres megoldást. Ez viszont a webáruház logikáját követi első sorban.

Érdemes a kategorizálást úgy kialakítani, hogy problémamegoldó alapú legyen és nem funkcionális. Ezek után alakuljon át az oldal direkt értékesítési oldallá, és csak azzal az egy termékkel foglalkozzon tovább, ami a vásárlót érdekli. Itt lehet azokat az eszközöket alkalmazni, melyekkel a termékkel kapcsolatos meggyőzést elérheti.

A konverzió optimalizálás lépései:

 1. A főoldal és kategória oldalak legyenek „hagyományosak”, erőteljesen és hatékonyan támogassák a választási lehetőségeket.
 2. Kategória-oldalakon a termékekkel kapcsolatos vágykeltő leírást is érdemes hozzáadni.
 3. A termék oldalakon a felesleges dolgokat takarítsuk le. Nem kell, hogy ott legyenek a további keresésre utaló nyomok.
 4. Lineárisan adagoljuk az információkat, ne használjunk olyan megoldásokat, melyek másfelé terelnék a vevőinket, ne tegyünk be linkeket – ilyenkor a mi termékünk fontos, ne akarjuk javasolni hozzá kapcsolódó termékeket.

A legjobb példa erre a topshop.hu, mely tipikusan ilyen webáruház. Sokféle problémára kínál megoldást termékeivel, olyasmiket, melyekről a „TV shop”-ban kaphatunk információkat, mely információkon keresztül a vágykeltés folyamata elindul.

Itt nagyon fontos a termékek szempontjából a hatékony vágykeltés és információátadás. Ezt nagyon jól oldja meg, hiszen minden nagyobb terméknek a termék-oldala egy direkt értékesítési oldal. A topshop.hu oldal felső menüsora utal arra, hogy ez mégis egy webáruház.

Ez az oldal is jól példázza, mit jelent egy webáruházat direkt értékesítési oldalakká átalakítani.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság