Webshop marketing: hogyan optimalizáljunk a Google-re?

Magyar webshopok: 19.000 forint az átlagos költés

A SEO nem csak webáruházak számára nyújt hasznos vevőszerző lehetőségeket, az összes weboldal számára jelentőséggel bír. Viszont rendelkezik egy speciális stratégiával, ami az online áruházak számára igazi csodafegyvernek számít, ez pedig a long tail optimalizálás.

Hogy ez miképpen valósítható meg, lássuk egy laptopalkatrészeket árusító online áruház példáján.

Ha az internetezők valamilyen alkatrészt keresnek, akkor a keresőben a legtöbbször beírt kulcsszó az “alkatrész”, esetünkben ez a “laptop alkatrész” szókapcsolat lesz, majd a keresgélők a Google találati listáján az első találatra kattintanak rá leginkább. Így ezek a kulcsszavak lesznek a legtöbbször használt kulcsszavak, ezeket hívjuk mainstream szavaknak.

Viszont vannak olyan potenciális vevők, akik jobban tudják, hogy mit is keresnek, ezért ők már több szavas keresést alkalmaznak. Ilyenkor a beírt kulcsszavak a laptop márkanevével együtt jelennek meg, mint például “Asus laptop alkatrész”. Ezek már inkább a közepesen gyakori kulcsszavak kategóriába tartoznak.

Ugyanezen kifejezések találati számai közel annyi, mintha magában az “alkatrész“-re keresett volna a felhasználó, hiszen nagyon sok laptop van ma már, és mindegyikhez nagyon sok találati lehetőség tartozik. Közel annyi, mint a csak “laptop alkatrész” keresésre.

Ha pedig egy laptopszerelésben jártas felhasználó keres egy konkrét alkatrészt (termékszámmal, típussal, mérettel), akkor ezek a szavak a kereső szempontjából kevésbé használt kulcsszavaknak minősülnek, de a találati eredmények közel annyit fognak megjelentetni, mint az előző keresésre. Ezek a tipikusan long tail kulcsszavak.

A SEO hagyományos megközelítésében leginkább azokat a szavakat szokták kiválasztani a webshop optimalizáláshoz, amikre sokan szoktak rákeresni.

Az online áruházak számára jó hír, hogy elérhető azon kulcsszavak listája is, melyek nem a mainstream kategóriába tartoznak, hanem a long tail szavak kategóriájába, így a megfelelő optimalizással nagyobb eséllyel indulhatunk neki a konkurensekkel való küzdelemnek.

Vannak olyan területek, ahol van egy-két maintsream kulcsszó, amire jellemzően keresnek a felhasználók, de a termékek neveit nem is ismerik őket. Ilyen esetekben a kategóriák nevével lehet ügyesen játszani, így alkalmazhatunk egy-két közepesen ismert kulcsszót ahhoz, hogy webáruházunkra forgalmat szerezzünk.

Mainstream keresőoptimalizálás

A mainstream szavakra való optimalizálás esetében kiválasztjuk a két-három kulcsszót, amelyek segítségével a főoldalt igyekszünk optimalizálttá tenni, és a Google-ben előkelő helyre vinni. Ennek a hátránya az lehet, hogy több szó esetén “osztódhat” a pontosság, vagyis egyik kulcsszavas keresésre sem lesz eléggé pontos találat a webáruház, a gyenge minőség pedig gyenge eredményt, gyenge konverziót hoz.

Algoritmikus optimalizáció (long tail szavakra)

Ennek a folyamatnak az a lényege, hogy a termékoldalakat nem egyesével optimalizáljuk, hanem kialakítjuk a kategóriákat, termékjellemzőket, és ezeket próbáljuk a Google-ben előre vinni. Pl ‘Asus laptop 17″-os kijelzők

A webáruházakra jellemző több ezres tételű terméksokadalom esetében nem is lehet megoldani a termékenkénti, tökéletes optimalizáltságot.

Nézzünk pár tippet a megfelelő termék és kategória elnevezésekre:

Megfelelő kategória elnevezés:

Gondoljuk át, hogy célpiacunk szereplői mit írnak be a keresőkbe! A laptopos példára utalva, mire keresnek rá a látogatók: arra, hogy „laptop kijelzők 100 ezer forint” alatt, vagy arra, hogy „olcsó laptop kijelzők”?

Ha rossz elnevezést adunk a kategóriánknak, akkor webáruházunk jövőbeni forgalmát csökkentjük le. A megfelelő kulcsszavas elnevezésre a választ a kulcsszó kutatás fogja megadni.

Egyes vagy többes szám?

Régebben talán nagyobb jelentőséggel bírt az egyes vagy többes szám használata (pl “kijelző” vagy “kijelzők”), de mára jelentősége csökkent, miután a Google is okosodott: a pillanat milliomod része alatt felismeri az egyes vagy többes számban használt kifejezéseket. Ettől függetlenül nem veszítünk vele semmit, ha az egyes és a többes számra is optimalizáljuk a kategória oldalakat.

Kategórianév szerepeltetése a terméknévben

Hasznos lehet az a megoldás, ha a kilistázott termékek nevében szerepel a kategória neve is.

Terméknevek elvezése

Itt is át kell gondolni, hogy milyen kulcsszavakkal kereshetnek a felhasználók bizonyos termékekre. Használják-e benne a márkanevet, ha igen, akkor milyen formában?

Ha az az eredmény jön ki, hogy használják keresés közben a termék megnevezéséhez a márka nevet is, akkor mi is így nevezzük el a termékeinket.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság