Webáruház SEO: milyen a jó “Title”?

Íme a "Title" a Google találati listájában
Íme a "Title" a Google találati listájában

Ha megnézel egy webáruházat (vagy akár egy sima weboldalt), akkor a böngésződ bal felső belső sarkából kiindulva jelenik meg a Title (ejtsd: “tájtl”) szövege. A benne elhelyezett szöveg sokkal fontosabb a siker felé vezető úton, mint gondolnád!

Ez a ki szöveg kiemelt jelentőséggel bír, és mint ahogy a neve is mutatja az adott oldal nevét adhatjuk meg a Title címkével.

Ez adja meg a pontos információt a keresőrobotoknak és a felhasználóknak, hogy miről is szól a honlapod. Ezért egyértelmű, hogy a Title mindig azt mutassa, amiről a webshopod adott oldala szól (legyen az webáruház főoldal, kategória, vagy éppen egy termék lap).

Nem csak a relevancia miatt fontos, hanem mert a kereső találati listájában is ez látható, így a felhasználókat ezzel tudod meggyőzni, hogy kattintsanak a linkedre.

Kiemelten fontos, hogy az optimalizálás során felhasznált kulcsszavad szerepeljen a Title részben. Sőt, mivel a szavak sorrendje sem mindegy, így a legjobb megoldás az, ha a kulcsszavaid előre kerülnek.

Íme a "Title" a Google találati listájában
Íme a “Title” a Google találati listájában

Ajánlások a webáruházad Title részéhez

A Title a legmegfelelőbb esetben is 6-8 szóból áll (70 karakternél ne legyen hosszabb), a tapasztalatok azt jelzik, hogy minél rövidebb, annál megfelelőbb.

A keresők működéséről tudni kell, hogy a Title-ben szerepeltetett kulcsszavakat külön-külön súlyozzák. Minél nagyobb súllyal rendelkezik egy adott kulcsszó, annál többet ér.

Ha nincs más megoldás, mint hogy hosszabb Title-t használj (pl. hosszabb termék neve esetén), akkor is súlyozhatjuk a kulcsszó értékét azzal, hogy a sorrendre odafigyelsz. Ennek ismeretében érdemes arra is gondolni, hogy esetleg szerepelteted a céged nevét, esetleg a formáját is a leríásban.

Ha a cégneved nem túl egyedi, illetve, ha a domain nevedben már szerepel a céged elnevezése, akkor nem célszerű a Title-ben használni a cégnevedet, mert akkor az éppen aktuális kulcsszavad relevanciáját rontod.

Fontos azt is észben tartanod, amikor a webáruházad Title szövegét profin szeretnéd megfogalmazni, hogy

olyan szavakat ne használj, amire nem szeretnél optimalizálni,

mert ezek szintén gyengítik azokat a kifejezéseket, melyekre az optimalizálást szeretnéd elvégezni.

Ilyen kifejezés pl. a “Kezdőoldal”, “Címlap” , de ide sorolhatók a töltelékszavak is: “nagyon” “kimagasló”, stb.

Ha kulcsszavakat szeretnél felsorolni a Title  szövegében, akkor az elkülönítésre használj vesszőt.

A Title első szavai és a súlyozás mellett még fel kell hívni a figyelmedet az egyediségre is. A Google-nak fontos, hogy a honlapod minden egyes oldala egyedi címmel rendelkezzen, ami tökéletesen illeszkedik az adott tartalomhoz. Ez annyira fontos, hogy a Google Webmester Eszközökben külön ellenőrzést végezhetsz erre is:

Keresési megjelenés > HTML-fejlesztések > Azonos cím címkék

Fontos, hogy ne kövesd el azt a hibát, hogy minden egyes termékkategóriához, vagy termékhez egy általánosan megfogalmazott kifejezést használsz. A legjobb megoldás, ha minden egyes oldalhoz, aloldalhoz egyedi Title leírást készítesz.

Ha a webáruházad teljesen automatizált, akkor ezt könnyedén meg tudod oldani, például a terméknevet és a kategóriát jeleníted meg. Pl.

“Összecsukható bélyegző -Wagraf Polan 6 – Senyepapir.hu”

Nem automatizált megoldásként pedig alkalmazd inkább azt a módszert, amikor kétféle változatot adsz meg:

  • egyet a keresőmotoroknak,
  • egyet a felhasználóknak.

A Title kapcsán fontos észben tartani azt is, hogy ne legyen benne túlzott szóismétlés, azaz egy kulcsszót ne alkalmazz benne egymás után többször is.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság