SEO: White hat vagy Black hat módszereket használjak?

White hat SEO: mi erre szavazunk
White hat SEO: mi erre szavazunk

Nem ismerek olyan weboldal-, vagy webáruház tulajdonost, aki ne szeretné Google-ben a konkurenciát leelőzve a lehető legtöbb látogatót megszerezni. Mivel a Google algoritmus frissítései sok oldalt tépáztak meg, így “White Hat SEO <-> Black Hat SEO”  témáról  beszélni kell.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Fontos, hogy tisztában legyünk a Blak hat fogalomhoz tartozó jelzések jelentésével, ugyanis, ha webáruházad optimalizálására külsős céget vonsz be, akkor tudnod kell, hogy mire figyelj a a munka ellenőrzése során.

Sokszor maguk a fejlesztő cégek sem tudják, hogy hibát követnek el.

Pár hete keresett meg egy masszázzsal foglalkozó weboldal tulajdonosa, hogy egyszerűen nem tudja az okát annak, miért nem tud előre kerülni a Google-ben. SEO audit-nál derült ki, hogy a weboldala fejlesztői (akik persze csak a vállukat vonogatták utólag) H1-tag-be tették jószándékúan a “masszázs” szót, majd, hogy ez ne zavarja a látogatókat, CSS segítségével kipozicionálták a szöveget a képernyőn kívülre (mert hogy ilyet is lehet csinálni) és ez minden egyes aloldalon szerepelt.

Mit mond erre a Google irányelvek?

“Rejtett szövegblokkok és linkek

Megtévesztő magatartásnak minősül, ha szövegeket vagy linkeket rejtenek el a tartalomban a Google keresési rangsorolásának befolyásolása érdekében, és sérti a Google Webmesterirányelveit. Szöveges elemek (például nagy számú kulcsszó) többféleképpen elrejthetők, például:

  • Fehér színű szövegblokkok fehér háttéren
  • Szövegek elhelyezése a képek mögött
  • Szövegek képernyőn kívüli elhelyezése CSS segítségével
  • nullás betűméret alkalmazása
  • Link elrejtése egyetlen kis karakter – például egy bekezdés közepén lévő kötőjel – linkelésével”

Ez pedig a Google szemszögéből etikátlan, és csalásnak minősül.

Vagyis a keresőoptimalizálást nemcsak „onsite” és „offsite” alapján lehet behatárolni, hanem etikus vagy etikátlan módszerek alapján is. Az angol kifejezések tükörfordításának köszönhetően kapták a fehér kalapos illetve a fekete kalapos („white hat”, „black hat”) nevüket a keresőoptimalizálási módszerek.

A Google számára – és a többi kereső számára is – értelemszerűen az a legfontosabb, hogy minél jobb és pontosabb találati listát generáljon. Számukra a túloptimalizált (kulcsszavakkal agyonzsúfol) oldalak nem a jobb kategóriába esnek. Vannak olyan keresőoptimalizálók, akik árgus szemekkel figyelik a keresők működéséhez szükséges algoritmusok hiányosságait, és eme hiányosságok kihasználásával akarnak jobb sikereket elérni.

A sokmilliárdos értékű keresők (ilyen a Google is) azonban (ahol programozó- és mérnökzsenik hadserege dolgozik) pontosan látják a manipulációkat, és fel is lépnek az ilyen weboldalak ellen: szankciókat alkalmazva büntetik is őket.

Ha etikátlan módszerekkel szeretnél gyors sikert elérni,később súlyos árat fogsz fizetni érte. Mindenképpen figyelj arra, hogy a te weboldalad SEO-ja mindig a „white hat” kategóriába essen. 

White hat SEO: mi erre szavazunk
White hat SEO: mi erre szavazunk

Még ma is gyakori Black hat megoldások

1. Csak a keresőrobotoknak szánt szövegek elrejtése a weboldalon

Akkor tartozol ide, ha az oldaladon a felhasználók számára nem, vagy alig észrevehető tartalmat helyezel el.

Ezzel elvileg anélkül tudod növelni a kulcsszósűrűséget (ami ma már alig számít valamit), hogy elcsúnyítanád, olvashatatlanná tennéd a szövegeket. Az általános alkalmazás szerint nagyon kisméretű (0-1 px) betűméret, vagy a szöveg hátterével azonos színű szöveget használsz. A felhasználók nem veszik észre a különbséget, de a keresőrobotok működés közben másként nézik át az oldaladat, így ezek a rejtett szövegeket többlettartalomnak számítanak.

2. IP alapú tartalommegjelenítés

Ez egy kicsit bonyolultabb technikát kíván, de a működése egyszerű: a weboldaladra érkező látogatókat IP címük alapján meg tudod különböztetni egymástól, így kiszűrhető a keresőrobotok IP címe is.

Pár apró beállítással meg tudod oldani, hogy a keresőrobotokat olyan weboldalra navigáld, amit a felhasználók nem látnak. A beállítások alapján, ha a szerver érzékeli a keresőrobotok felbukkanását, akkor olyan tartalomra irányítja át azokat, amik jobb eredményeket produkálnak, viszont felhasználó szempontból (olvashatóság, struktúra, tartalomfelépítés, kulcsszósűrűség, stb.) teljesen értéktelen.

A Google régóta ismeri és szűri ezt a megoldást, nagyon sok IP tartományt használ.

3. Keresőrobotok által követhetetlen tartalmat mutatsz a látogatóknak

Ennek a módszernek a lényege hasonló elven alapul, mint az álcázásé. Itt is mást mutat az oldal a keresőrobotok számára, mint az átlagos látogató számáram. Az eljárás annyiban különbözik az előző technikától, hogy a felhasználókat úgy tudod átirányítani egy másik oldalra, hogy azt a keresőrobotok nem tudják követni.

Ezzel a robotok leragadnak azokon az oldalakon, melyeket kimondottan számukra készítettünk, a látogató pedig a számára ideális oldalon találja magát az átirányításnak köszönhetően.

4. Automatán generált tartalom

A Google irányelvek szerint az automatán generált, másoktól összeollózott, és spinnelt tartalom, ami kimondottan azért készül, hogy a keresőrobotok értékesnek lássanak egy weboldalt, miközben az valójában olvashatatlan szemét, szintén nem az etikus módszerek közé tartozik.

Milyen Google büntetések léteznek?

A fenti „bűntetteknek” következményei is vannak.

FONTOS: a black hat SEO megoldás nem bűncselekmény. Senki nem fog azért feljelenteni a rendőrségen, mert rejtett szövegeket, vagy trükköt átirányításokat használsz. DE GONDOLJ BELE: megéri elveszíteni az összes Google-ből érkező ügyfeledet, vásárlódat a trükközések miatt?

A “Google büntetés” a “bűntett” súlyosságával van összefüggésben, így előfordulhat, hogy csak bizonyos aloldalad kerül büntetés alá, a legrosszabb esetben a honlapod teljes egészében bűnhődik.

1. Helyezési hátrasorolás

Az egyik leggyakrabban használt büntetés, ha az adott kulcsszóra megjelentetett találati listán hátrébb sorolja az weboldaladat a kereső. Ez a hátra sorolás nagyon jól  észrevehető (pl. eltűnik a Google forgalmad 50-90%-a). Egy-két helyezéssel való hátrább kerülés esetén még nem lehet büntetésről beszélni.

Google Dance

Sokan összekeverik a büntetést a Google Dance-szel (Google tánc)szel.

A Google Dance-ről általában akkor beszélhetünk, ha éppen algoritmus frissítés van, és a helyezések pár napig ugrálnak. Szintén jól érzékelhető új weboldalak esetében az ugrálás, pl. a helyezések így változnak: top 100 >>> top 20 >>> 9. hely >>> 7. hely >>> 33.hely >>> 30. hely >>> 15. hely >>> 8.hely…

Az új oldalak esetében általában egy-két minőségi linkkel már lehet stabilizálni a weboldal helyezés a  to10-ben (ha ilyen minőségi linket szeretnél, keress meg ITT)

Amíg a Google kezdeti bizalmatlansága meg nem szűnik, addig a találati listában megjelölt hely változékonyságot mutat. Egyébként ezek a fajta helyezés ugrálások sokkal jobban behatárolhatók, mintha büntetésből helyeződne hátrébb egy oldal a találati eredményekben.

Amikor a weboldalad már üzemel egy jó ideje (3-4 hónap legalább), akkor kialakul az igazi átlaghelyezése egy adott kulcsszóra történő keresés esetén, de ehhez idő kell.

2. PageRank csökkentése

A Google bizonyos esetekben olyan büntetést is alkalmaz, hogy az adott oldal PageRank értékét lecsökkenti, vagy lenullázza, ezt egészen régi, nagy oldalak esetén is meg lehet figyelni, pl. az MNO.hu PageRank értéke jelen pillanatban 0, ami nagy változás a régi, PR6-os értékhez képest. Nem mondható egyértelműen büntetésnek, de “csak úgy véletlenül” nem szokott PageRank érték eltűnni.

Persze A PageRank csak egy érték a több, mint kétszáz közül, amelyek alapján kialakul a Google helyezési rangsor, így a PageRank csökkentése nem igazán érinti a találati listában elért helyezésedet. Azt azért tudnod kell, hogy a magas PageRank értéket nem könnyű megszerezni, hosszabb idő és sok munka eredménye, ezért nem szerencsés abból veszíteni.

3. Törlés a Google indexéből

A legsúlyosabb büntetés, amit a Google megtehet veled, hiszen nemhogy egy kulcsszóra nem jeleníti meg az adott oldalt, hanem egyáltalán semmilyen keresési eredményben nem lesz látható a weboldal (akkor sem, ha valaki konkrétan a domain névre keres).

Ha valamelyik honlap megkapta ezt a büntetést, az alól nincs menekvés. A Google nem tesz kivételt és nem kegyelmez senkinek sem, ezt csak és kizárólag manuális webhely felülvizsgálattal lehet orvosolni.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság