A big datával még mindig csak vergődni tudnak a marketingesek

A big datával még mindig csak vergődni tudnak a marketingesek

Az elmúlt idők egyik leglényegesebb informatikai trendjét, a nagy adatot (big data) még bizonytalanul használják a vállalatok, pedig a birtokukban lévő, gyors ütemben bővülő, de korábban sohasem használt vagyonelemüket áldozhatják versenyképességük helyreállítására.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A big data alkalmazása még nehezen megy a marketing guruknak

A big data, a várhatóan minőségi üzleti információkat egybegyűjtő nagy mennyiségű, de aktualizálatlan adattömeg hasznosítása mára már kikerülhetetlen stratégiai feladata a vállalatoknak.

Az eMarketer szerint viszont a marketingesek alig-alig tudják megoldani ezt a problémát. A vállalatvezetők tudnak az információ nagy értékéről, és azzal is tisztában vannak, hogy mivel fő részét a cég maga hozza létre működése által, igen könnyen elérhetőek számukra.

Az viszont gátló tényező, hogy megkaparintásához az odaillő tudás, eszközök és tapasztalat mesterhármasára van szükség. Mivel nagy munka ezeket összeszedni, így a hozzá fűzött várakozásokhoz képest kisebb az elért siker ezen a területen.

Amikor a KPMG világszerte arról érdeklődött a vállalatok pénzügyi (CFO) és informatikai (CIO) vezetőitől, hogy a nagy adat megváltoztatta-e cégük üzleti stratégiáját, a válaszadók több mint a fele azt állította, hogy ez az irányzat mindent megváltoztat.

De akkor miért hallunk olyan beszámolókat, amelyekben a marketingesek nem tudnak megküzdeni a nagy adat hasznosításával?

A KPMG felmérése szerint a nagy adatban rejlő opciókat illetően a cégvezetés szerette volna kiaknázni a lehetőségeket. A vállalatok majdnem fele megnövelte a nagy adattal foglalkozó energiáit, vagyis nagyobb emberi és fizikai tőkét fordított az adatok gyűjtésére, tárolására, feldolgozására és elemzésére, illetve a hasznosítására.

A big data trendet a cégvezetés a cégek majdnem 40 százalékánál fogadta el olyan irányvonalnak, amivel érdemes foglalkozni, de csupán 25 százalékuk szerint fog kiváltani gyakorlati lépéseket a nagy adat hasznosításából nyert információ.

S hogy milyen előnyöket várnak el a nagy adattól?

Elsősorban azt, hogy az adatok elemzése elősegíti olyan összefüggések feltárását, amelyek egyébként nem bukkannának fel. De a különböző területeken előforduló hatékonyság növekedése is ott szerepel a várt eredmények között.

De a nagy adat használatba vétele még várat magára

Az Experian marketing szolgáltató cég adatmenedzsmentért felelős döntéshozók között készített felméréséből az derült ki, hogy az alanyok számára az elérhetőségi, kontaktadatokhoz való hozzáférés volt a leglényegesebb győzelmi tényező a marketingben, ezt követték az eladási és a demográfiai adatok.

A fogyasztási cikkeket forgalmazó (CPG – consumer packaged goods) cégek nagy tapasztalattal bírnak a fogyasztói információk elemezésében, de nehézkesen tudnak elemezni néhány másféle kiskereskedelmi adatot, amelyek pedig finomabb és részletesebb képet mutatnának a fogyasztói magatartásról.

Egy másik felmérés beszámolója szerint az amerikai CPG marketing vezetők kevesebb, mint egyharmada nyilatkozott úgy tavaly októberben, hogy igazán jól tudják feldolgozni a tranzakciós szintű adatokat.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív