Horizont 2020 program: 25 millió eurós pályázati forrás nyílt a vállalkozóknak

Horizont 2020 program

A kis- és közepes méretű vállalkozásokban látja a jövőt az Unió is, hiszen 2020-ig élő új programjával ezeket a vállalkozásokat hivatott támogatni a Horizont 2020 program keretében. A programban körülbelül 500 innovatív projekt juthat egyenként 50 ezer eurós támogatáshoz. A projektek lényege, hogy innovatív termékek, szolgáltatások szülessenek, mely hozzájárul Európa versenyképességének javításához.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A program egyik igen komoly előnye, hogy drasztikusan leegyszerűsödik a költség-elszámolási rendszer, kevesebb lesz a papírmunka, és megszűnnek a szükségtelen ellenőrzések és auditok – tájékoztat Pető Gábor, a MultiContact Consulting Kft. ügyvezetője.

A vállalkozások lehetőséget kapnak arra, hogy nemzetközi szinten is megmutassák tudásukat, sikerüket, de ehhez egy kicsit több kell, mint a megszokott szemlélet: hinni kell a kutatás-fejlesztés lehetőségeiben és az sem baj, ha rendelkeznek némi innovációs tapasztalattal a cég oldaláról, és a pályázatíró oldaláról is.

A pályázat menete is jelentősen leegyszerűsödött: egységes szabályrendszer, könnyen kezelhető, egyszerűsített szerkezetű pályázati felület.

Horizont 2020 program

Az innovációs elképzelések kezdeti szakaszában, a kutatási időszakban hat hónapos időtartamra összesen 50ezer eurós összegre lehet pályázatot benyújtani.

„Ahol a különböző országokból beérkező pályázatok egymással versengenek, az innovatív üzleti ötletek minősége, kidolgozottsága és piacképessége mellett a siker komoly fokmérője lehet a jó pályázatírás” – hangsúlyozta Pető Gábor, a MultiContact Consulting Kft. ügyvezetője.

„Amire a cégeknek és a pályázatíróknak egyaránt figyelniük kell: a H2020 tartalmilag és formailag is más megközelítést igényel, mint a nálunk leginkább elterjedt, strukturális alapokból történő finanszírozás. Itt mindenképpen nagy piaci potenciállal rendelkező, európai szinten innovatív kutatás-fejlesztési üzleti megoldást kell felvetni, és a megvalósítás tervét előzetes piacvizsgálati adatokkal alátámasztva, egy 10 oldalas koncepcióban bemutatni.”

Az innovációt támogató pályázatok eddig nem arattak nagy sikert a hazai kkv-k körében, de az új elgondolású H2020 pályázatot nem érdemes kihagynia azon magyar kkv-knak, akik az eddigi pályáztatási rendszer miatt nem vettek részt pályázatokon.

A pályázati források már elérhetőek, idén március elejétől folyamatosan beadhatók. Az egyszerűsített szemlélet szerint az elbírálás is gyorsan történik.

„Először egy jól előkészített és összeszedetten bemutatott koncepciót kell elbíráltatni Brüsszellel; a projekt végéig pedig egy részletesen kidolgozott üzleti tervet kell elkészíteni.” – mondta el a szakértő.

A programnak vannak kiemelt területei is, mely Európa egészére jellemző kihívást eredményező területeket érint: infokommunikáció, biotechnológia, nanotechnológia, élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság, biztonságos, tiszta és hatékony energia; intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés; éghajlatváltozás, öko-innováció, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok, valamint a biztonságos társadalmak.

Pályázz és nyerj! >>> Horizont 2020 program

És ha hasznos volt az írás, oszd meg másokkal is!

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív