Jó hír jött a KSH-tól: erőteljesen nő az idegenforgalom!

Segway túra - idegenforgalmi mágnes

A KSH szerint 10,6 százalékkal nőtt februárban a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A külföldi vendégek 9,2 százalékkal, a belföldiek 11,9 százalékkal több éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken február hónaphoz képest.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A szálláshelyek árbevétele a januárihoz hasonlóan 17,1 százalékkal nőtt (folyó áron számolt). A kiadott szobák átlagára 8,6 %-kal emelkedett. A szobák kihasználtsága 40 %-osra sikeredett, vagyis 2,2 %-kal lett jobb a tavalyihoz képest.

Januárban és februárban a külföldi állampolgárok 10,2, a belföldiek pedig 13,9 %-kal éjszakáztak többet hazánkban, így az összforgalmuk 12,0 %-kal meg is haladta az egy évvel régebbi adatokat.

Februárban a külföldi turisták 534 ezer vendégéjszakával számoltak el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk itt töltött éjszakáké is határozottan növekedett a bázisidőszakhoz viszonyítva, 11, illetve 9,2 %-kal.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendéglétszáma változó

Igaz, hogy a németországi, ausztriai és az egyesült királyságbeli vendégek száma csökkent, 3,9, 8,1, illetve 4,8 %-kal, addig az orosz, az olasz és a cseh turisták hazánkban eltöltött éjszakáinak száma nőtt, 42, 18 és 14 %-kal.

Február hónapban a belföldről érkező vendégek 559 ezer vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, a vendégek létszáma 15 %-kal, az általuk eltöltött éjszakáké 12 %-kal haladta meg a tavaly februárit.

„A belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma az átlagtól kissé elmaradva 9,6 százalékkal nőtt” – nyilatkozta a KSH.

A szállodák átlagosan 40 százalékos szobakihasználtságot tudtak produkálni, ez 2,2 százalékponttal több, mint tavaly. A tanulmányozott időszakban az ötcsillagos létesítmények szobáinak igénybevétele kimagasló, 55 %-os, a gyógyszállodák szoba-kihasználtsága is messze a megszokotton felüli, 52 % volt.

Az év második hónapjában az elfoglalt szállodai szobák bruttó átlagára 14 269 Ft, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (REVPAR) 5647 Ft, a teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 11 168 Ft volt.

A kereskedelmi szállások együttvéve 17 milliárd Ft bruttó árbevételről számoltak be, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 milliárd Ft. A vendéglátás kasszájában 4,3 milliárd Ft volt, 519 millióval több, mint tavaly ilyenkor. A forint/euró havi átlagárfolyama 310 Ft lett, 17 Ft-tal kisebb a 2013. februári összegnél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek által leadott jelentések szerint februárban 1518 szálláshely fogadta el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek februárban 744 millió Ft értékben vásároltak ilyen kártyával, ami 15 %-kal többnek bizonyul a tavaly februárinál.

2014. február 28-án számolva a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2153 volt, amiből 881 szálloda 51 ezer szobával, 839 panzió 9,1 ezer szobával. A többi szálláshely (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 433 volt. (KSH)

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív