Kampány indult az adblockerek ellen

Hat német vezető híroldal indított kampányt a hirdetésblokkoló (adblocker) programok ellen. A kampány több héten keresztül zajlik majd, és szinte az összes vezető német híroldal csatlakozott hozzá – adta hírül az MTI.

Az adblocker programok lényege, hogy az online tartalmak mellé beillesztett hirdetéseket letiltják, vagyis azok az internetezők számára nem jelennek meg. Ezen programok használóit kérik most meg a híroldalak, hogy a jövőben ne használjanak efféle alkalmazásokat, mert ezek az ingyenes tartalomszolgáltatás létét fenyegetik.

A Zeit Online (A Die Zeit című hetilap hírportálja), a Süddeutsche.de (a Süddeutsche Zeitung portálja), a Spiegel Online, a Faz.net (a Frankfurter Allgemeine Zeitung hírportálja), a  az RP-Online (a Rheinische Post című lap portálja), illetve a Golem.de IT hírportál szerint olvasóik mintegy 25%-a használ valamilyen adblockert, ami ugyanekkora bevételcsökkenést jelent.

A hirdetésblokkolót használó olvasóknak kiemelik, hogy nem erőszakosan hirdetnek, és elmagyarázzák azt is, hogyan lehet az oldalukat hozzáadni az adblocker kivételeihez.

Az eddigi tapasztalatok szerint változó a kampány eredménye.

A Tagesspiegel kedden írt arról, hogy a Spiegel Online olvasói például három felé oszthatók:

  1. Az első csoportba tartozók megértőek és vagy törlik, vagy átállítják az Adblockert.
  2. A második csoport tagjai szerint nagyon idegesítőek a reklámok, így inkább nem változtatnak.
  3. A harmadik csoportba tartozók inkább fizetnének valamennyit azért cserébe, hogy ne kelljen bámulni a reklámokat.

A német hirdetési piac az elmúlt időszakban 10%-os növekedést mutatott fel évről évre: a BVDW (Digitális Gazdaságban Érdekelt Cégek szövetsége) elmondta, hogy 2012-ban mintegy 6,47 milliárd eurót költöttek a hirdetők online reklámokra, ami 13%-os emelkedést jelent 2011-hez képest, és ez a teljes reklámtorta 21,8 százaléka.

A 2013-as évben 7,18 milliárd eurót költenek majd online reklámokra az internetes hirdetők – vélekedett végül a BVDW.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív