Magánélet a munka mellett – a vállalatoknak is fontos!

A dolgozók kiégése a munkáltatónak sem érdeke
A dolgozók kiégése a munkáltatónak sem érdeke

Mind több tanulmány foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a karrierjük építő személyek mennyi időt foglalkoznak a családjukkal, barátaikkal.

A legutóbbi Regus Work-Life Balance Index alapján a világra jellemző értékek borzalmasak – az eredményekből az derül ki, hogy még mindig túlzottan magas azoknak a száma, akik nagyon keveset törődnek a családjukkal, a legtöbb időt és energiát a munkájukba fektetik.

Pedig a dolgozó ember számára fontos lenne a megfelelő életritmus kialakítása, amibe beletartozik a családi-, illetve a baráti társaságára jellemző élet.

Az a dolgozó, aki csak dolgozik, de semmi más örömöt nem talál az életben, fásulttá válik.

A fásultság pedig a munkavégzés minőségében és mennyiségében is megjelenik – ez pedig előbb-utóbb a vállalat bevételében is megjelenik, méghozzá negatív előjellel.

A dolgozók kiégése a munkáltatónak sem érdeke
A dolgozók kiégése a munkáltatónak sem érdeke

A profittermelés a piacgazdaság és a versenypiac sajátos velejárója, a cégek számára eddig az volt a legjobb, hogy az alkalmazottai minél több időt töltsenek a munkahelyükön – minél több munkát elvégezve, lehetőleg a legkevesebb anyagi ráfordítás mellett.

A mai gazdasági többszereplős helyzetben a munkavállaló ezt nyilván teljesíteni is szeretné – egy pont után már nem lehet tovább fokozni a „munkamániát”.

Hiába a vállalat által felkínált munkavállalónak juttatott egyéb szolgáltatások azért, hogy a munkáját össze tudja egyeztetni a magánéletével – már a megfogalmazásból is kiderülhet – hogy ez hosszú távon nem vezet eredményre.

Ha a cég kínál megoldásokat, akkor a munkavállalónak kellene megtalálnia a maga megoldásait. A cég érdeke minden beosztottra igaz, de a beosztottak érdekei már változóak – ahányan vannak, annyiféle igény alakulhat ki a családi életükkel kapcsolatban.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív