Nőtt a kis- és középvállalkozások optimizmusa

Az optimisták hisznek abban, hogy az összes jó lehetőséggel élni kell, amit ez élet dob eléjük

A GE Capital hét európai országban végzett egy kutatást, melyből kiderült, a hazai kkv-k körében bizony nagy mértékben erősödött a jövő iránti bizalom, és a beruházási hajlandóság.

A Budapest Bank anyavállalatának felméréséből az is kiderült, hogy a cégek harmada készül új munkavállalókat felvenni, ami akár 51 ezer új állással lehet egyenlő.

A kutatás szerint a magyar vállalkozások a tavalyi évben elképzelthez viszonyítva 15 százalékkal több befektetést tudtak nyélbe ütni, mintegy 2237 milliárd forint értékben.

2014-ben is folytatódhat a növekedési ütem, az itthoni cégek a tavaly létrejötthez képest 30 százalékkal több beruházást vettek számításba. A kkv-szektor beruházási értéke az év végére a cégek várakozásai alapján összesen 2910 milliárd forintra rúghat.

A felmérés a jövő iránti bizakodás növekedését is megállapította

Több országot vizsgálva tavaly csak a magyarországi vállalatok bírtak negatív jövőképpel, de idén ez a jelző pozitív irányba fordult, és sikerült elérnie a plusz 10 százalékot, azaz nagy mértékben nőtt azon cégvezetők száma, akik optimistán látják a gazdasági kilátásokat.

A javulás a munkaiparban is érezhető, a cégek több mint egyharmada tervezi idén új munkaerő felvételét, ezzel majdnem 51 ezer új munkahelyet betervezve, ami egyenlő az 5 százalékos éves növekedéssel.

A vállalkozások idén főként termelőeszközök vásárlását tervezik, összesen 1866 milliárd forintot adnának ki üzemi berendezések megvételére, kétszer annyit, mint tavaly. 2012 óta először ilyen optimisták a kis-és középvállalkozások.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív