Offline hirdetést a cégednek!

Az online marketing előretörésével kissé háttérbe szorultak az offline reklámlehetőségek, ám ezek is hatékony eszközöket jelenthetnek a vállalkozások számára. Mindenképpen érdemes beszélni róluk, hiszen profithoz segíthetnek bennünket, ha jól alkalmazzuk őket.

Mindenekelőtt tisztázzuk, mit értünk offline hirdetés alatt! Az offline hirdetések közé soroljuk a nyomtatott felületeken és különböző médiumokban (újságokban, hirdetőtáblákon, molinókon, szórólapokon, pólókon, reklámtárgyakon) elhelyezett hirdetési formákat, valamint az elektronikus médiában (televízió, rádió, mozi) látható és hallható hirdetéseket.

Kell-e az offline hirdetés 2014-ben?

Vegyük számba a trendeket! Egyre több az internet felhasználó, tehát állandó bővülést mutat az online elérés mértéke, ám a felhasználók penetrációjának növekedése ellenére az online marketing eszközök nem minden esetben bizonyulnak elegendőnek.

Vajon kinek nincs szüksége több eladásra, megbízóra és több profitra? Aki elégedetlen az online felületek marketing szempontú teljesítményével, annak megoldást jelentenek az offline felületek. Természetesen nem helyettesítésről, hanem párhuzamos alkalmazásról van szó.

A következőkben bebizonyítjuk, hogy igen jól megfér egymás mellett az online és az offline reklámkampány.

Az online felületeinket jelenítsük meg offline is!

Ha beleveted magad az offline reklámozás világába, számos lehetőséged nyílik a megjelenésre. A legalapvetőbbek a nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetések, amelyek rendszerint költséghatékony választást jelentenek.

Használhatsz szórólapokat is. Ezek hatékonysága és konverziója rendszerint alacsony, viszont az ügyes célzással eredményessé teheted. Csupán meg kell találnod a módját, hogyan célozhatod azt a közösséget, akik a potenciális ügyfeleid vagy vásárlóid lehetnek.

Rendelkezésre állnak a közönséges reklámplakátok, az óriásplakátok, molinók. Ezeket rendszerint kampányidőszakokban használhatod, illetve aktualitásokat és akciókat jeleníthetsz meg rajtuk. Természetesen nincs ilyen megkötés, viszont erősen ajánlott aktualizált ajánlattal megragadni a figyelmet.

Kreatív megoldásként jó választást jelenthetnek a legkülönfélébb reklámajándékok. Pólókon, töltőtollakon, kulcstartókon hirdetheted a céged szolgáltatásait.

És természetesen lehetőséget kínálnak a különböző elektronikus médiák, a tv és rádió csatornák. Ezeket a hirdetési formákat is az offline reklámeszközök közé soroljuk.

Miután felsoroltuk a lehetőségeket, nézzük, mi a jellemző hirdetési mód. Az offline hirdetési felületek rendszerint korlátozott méretekkel és bővíthetőséggel rendelkeznek. Egy szórólapra nem lehet rázsúfolni minden információt, ahogyan egy rádióreklámban sem lehet 20 másodperc alatt elhadarni egy teljes terméklistát. És nem is ez a cél!

Az offline reklámok esetében elsősorban az érzelmekre próbálunk hatni, hiszen így késztethetjük a potenciális érdeklődőt arra, hogy megjegyezze a brandet vagy megőrizze az elérhetőséget, esetlegesen azonnal kapcsolatba lépjen velünk.

Ezen a ponton pedig elérkezünk az offline és az online hirdetés összekapcsolásához, hiszen a következőképpen építjük fel a hirdetésünket:

  • Offline eszközökön keresztül hatunk az érzelmekre, majd
  • weboldal cím megadásával és hangsúlyozásával elérjük, hogy az online felületeinket is keressék.

Legyünk megjegyezhetőek!

A fenti stratégia sikerességének van egy alapvető feltétele: a domain címnek megjegyezhetőnek kell lennie. Ha az érdeklődő elfelejti a címünket, míg az óriásplakáttól eljut a számítógépig, az esetben borítékolható a veszteség számunkra.

Ma már sokat javítanak a helyzeten a mobil eszközök, okostelefonok és táblagépek, ezeknek köszönhetően hamarabb interakció történhet. Ez egy újabb ok a honlapok reszponzív felépítésére.

Sok cég választ brand alapú domain címet, ami önmagában nem rossz választás, viszont e tekintetben nem célszerű, főleg ha a brand bonyolult és nehezen jegyezhető meg. A csere szükségességéről szó sincs, viszont egy megjegyezhető domain cím beregisztrálása jó megoldást jelenthez. Az új domain címre építhetünk egy landoló oldalt vagy pedig készíthetünk egy átirányítást a céges honlapunk megfelelő aloldalára.

Ne félj ismételni önmagad!

Aki rendszeresen hallgat rádióműsorokat, illetve rádióreklámokat, az biztosan találkozott azzal az újnak nevezhető marketing megoldással, amikor a szöveges reklámban többször ismétlik a domain címet.

Ezáltal maga a domain cím válik a legfőbb információvá és a többszöri ismétlésnek köszönhetően nagyban javul a megjegyzés lehetősége. Minél többször hallható a domain cím, annál több fejbe szivárog be.

Ezt a trendet elsősorban azok a cégek kezdték el, akik fő tevékenységi köre elsődlegesen a világhálóhoz köthető. Ilyenek például a webáruházak. Ha pedig egy webáruház részére megtérülő megoldást jelent az offline hirdetés, akkor kinek nem? Már ha jól csinálják…

Válassz egységes megjelenést!

Az offline és az online hirdetések és megjelenések közös grafikai és megjelenésbeli arculatot kell képviseljenek. Ez a legjobb és leghatékonyabb módja annak, hogy a márka és a stílus rögzíthető legyen a célpiac memóriájában.

Számos cég nem rendelkezik kiforrott arculattal, viszont szinte minden vállalkozásnak van lógója. Ezek használata segíthet az azonosításban, de kiforrott grafikai arculat hiányában is lehetünk következetesek például a szívek vagy a betűtípusok használatával.

Márkaépítés offline is

A márkaépítés jelentőségét nem tudjuk elégszer hangsúlyozni. Ha megtekintjük az egyes brandek keresési statisztikáit, azt látjuk, hogy a brand névre keresve többen érkeznek a keresőkből, mint a legfőbb kulcsszavakra. És abban biztosak lehetünk, hogy a saját brand nevünk elé nem kerül senki a Google találati listákon.

A márkaépítés olyan vállalkozások számára jelent hatalmas lehetőséget, amelyek hosszútávra terveznek és akik képesek éveken keresztül a piac aktív szereplői lenni. Ilyen módon a márkaépítés a leghatékonyabb marketing megoldást jelentheti.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív