Online hagyaték lett a netes jelszó

A britek új szokást vezettek be: végrendeletükbe belefoglalják az online webes jelszavaikat is, hogy az online zenés, videós, fotós, és minden egyéb digitális kincsük ne vesszen el, hanem az utódaikra maradjon. 

A Londoni Egyetem Centre for Creative & Social Technology (CAST) kutatást végzett az úgynevezett „Felhőnemzedékben” . A kutatás alkalmával 2000 britet kérdeztek meg, akik közül a megkérdezettek 11%-a azt válaszolta, hogyha végrendelkeznie kellene, akkor az online jelszavaikat, és internetes hozzáféréseiket is belefoglalnák az iratba.

A kutatócsoport az eredmények láttán azonnal elnevezte ezt a jelenséget „digitális örökösödés-nek.

A Gardner Thorpe ügyvédi iroda jogtanácsosa elmondta, hogy ez a trend egyre szélesebb körű lesz így lesz, hiszen manapság már nagyon kevés olyan ember van, aki a fényképeit, a videóit, vagy a számára fontos digitális anyagokat lemezeken, vagy albumban tartja.

A „Felhőnemzedék” című jelentés megalkotásához a szerzők Chris Brauer valamint Jennifer Barth összesen 15 esettanulmányt alkottak meg, és ezeket a felméréseket vették alapul későbbi munkájukhoz. Ezekben többek között azt vizsgálták, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogyha az emberek az úgynevezett „felhőre”, vagyis arra s digitális tárolási formára bízzák dolgaikat, amely segítségével az otthoni gépek mentesülnek a digitális tárolástól.

A kutatók kérdéseik között szerepeltek olyanok is, mint például az, hogy mit tennének a megkérdezettek, hogyha a házuk felgyulladna? Erre olyan válaszok érkeztek, mint például ez: „Odamennék a számítógépemhez, emailen elküldeném magamnak az összes fotómat és más digitális kincsemet, aztán elhagynám a házat„.

Chris Bauer szerint ezen reakciók egyértelműen arra utalnak, hogy a „digitális hagyaték” fogalma igenis létező dolog. A szerzők, Chris és Jennifer szerint az is nagyon lényeges, hogy mi történik majd az elhunytak digitális hagyatékával. Csak hogy egy példát vegyünk, a Facebook lehetővé teszi az elhunyt profiljának megszüntetését, azonban az elhunyt személy jelszavát nem adják ki a  családtagoknak sem. A közvélemény kutatásban volt még ezen kívül néhány érdekes kérdés is, amelyekre a megkérdezettek 25%-a úgy reagált, hogy szerintük 2020-ra már kevesen fognak papír alapú képeket gyűjteni, és valószínűleg nyomtatott könyveket sem fognak majd kézbe venni az emberek.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív