Optimalizáljunk mobilra is!

2014-ben a mobil eszközök ugyanolyan figyelmet érdemelnek a látogatószerzésben, mint az asztali gépek; egyik eszköz sem kerülhet ki a fejlesztés és a keresőoptimalizálás fókuszából.

Az egyes országok tekintetében van némi eltérés a mobil eszközök arányait tekintve, de a tendencia nagyon hasonló. Az Egyesült Államokban a mobil eszközökről indított keresések aránya sokkal magasabb, mint egy feltörekvő ország esetében, ám a tendencia stabil; egyre több mobil eszközt használunk és egyre inkább az életünk részévé vált a tartózkodási helytől független böngészés.

A rendes és a mobil találati lista

Az kétséget kizáróan kiderült már az utóbbi években, hogy a mobil eszközök kiszolgálásával foglalkozni kell, de vajon miért is?

Elméletileg az asztali gépeken és a mobil eszközökön megjelenített organikus találati lista nem azonos, vagyis a mobil eszközökön megjelenő találati lista felállításánál számba veszik az adott honlapok mobil-kompatibilitását.

Ám ezzel szemben a gyakorlat azt mutatja, hogy a mobil eszközökön és az asztali gépeken megjelenített Google találati listák között alig észlelhetünk különbséget, a számottevő eltérések pedig kifejezetten ritkák.

Próbaképpen megvizsgáltunk néhány olyan honlapot, amelyek előkelő Google pozícióban szerepelnek az asztali gépek esetében, valamint a készítőik nem igazán törődtek a mobil optimalizálással és a reszponzív dizájnnal.

Majd fogtunk egy telefont és elkezdtük összehasonlítani az eredményeket. A fenti logika szerint az adott honlapoknak hátul kellett volna kullogniuk, ám ehelyett gyakorlatilag tartották az asztali gépes helyezéseiket.

És mit kell látnunk? A mobil eszközökön elért helyezés semmivel sem rosszabb, mint az asztali gépeken, sőt egyes esetekben a mobil eszközökön elért helyezés előkelőbb, mint az asztali gépeken. Ne felejtsük, ez az összehasonlítás olyan honlapokkal történt, ahol a mobil verzió gyakorlatilag nem létezik!

Az igazi meglepetést viszont az jelenti, hogy a mobil verzióval rendelkező konkurensek gyakorlatilag semmilyen eredményt nem érnek el önmagukhoz és az asztali gépekhez viszonyítva.

Akkor mégis miért optimalizáljunk mobilra?

Felvetődik a kérdés, hogy miért áldozzunk a mobil optimalizálásra, ha láthatóan ennyire alacsony jelentőséggel bír. A válasz nem a keresőoptimalizálásban rejlik, hanem a használhatóságban.

Egyre több látogató érkezik a honlapunkra különböző mobil eszközökről, számukra is közel tökéletes felhasználói élményt kell biztosítanunk, illetve ki kell használnunk minden lehetőséget, amit a kisméretű képernyők nyújtanak. Ezért nem vehetjük félvállról a mobil optimalizálás kérdését.

De egy pillanatra kanyarodjunk vissza magához a keresőoptimalizáláshoz is. A mai napig megtalálhatók a mobil keresések között olyan honlapok, amelyek nem megfelelően jelennek meg a kisméretű eszközökön, ám semmi sem garantálja, hogy ez a jövőben nem fog változni. Jobb haladni a korral és idejekorán tenni az ilyen fejlesztések érdekében.

Reszponzív kontra mobil honlap

Először nézzük, mi a különbség a reszponzív és a mobilra optimalizált honlap között! A reszponzív dizájn a képernyő méretétől független megjelenési módokat jelenti, míg a mobilra optimalizált honlap értelemszerűen a kis képernyőket célozza oly módon, hogy egy teljesen új felépítést tölt be a mobil eszközökön érkezők számára.

A hivatalos Google blogban olvashatjuk, hogy milyen előnyökkel jár a reszponzív dizájn a külön mobil tartalomhoz képest:

  • az egyetlen url-nek köszönhetően az asztali gépeken és a mobil eszközökön is ugyanazt a struktúrák kell kezelni, ez megkönnyíti a látogatók tájékozódását, a megosztások és a hivatkozások kezelését, valamint
  • a Google is hatékonyabban térképezheti fel a tartalmat, nem kell külön tartalmat indexelnie és kezelnie.

Összegzés

A cikkben azt állítottuk, hogy a mobil eszközök aránya egyre magasabb a felhasználók körében, de a mobilra optimalizált megjelenés nincs jelentős hatással a mobil találati listákon sem.

Azt is állítottuk, hogy a felhasználói élmény növelése érdekében fontos az olyan honlap készítése, amely képes kiszolgálni a legkülönfélébb kisméretű képernyőket.

Végül pedig azt mondjuk, hogy ellenőrizd a honlapod mobil eszközök segítségével! Amennyiben egy okostelefonon élvezhető és áttekinthető formában jelenik meg a honlapod – annak ellenére, hogy nem reszponzív a design –, akkor mérd fel, hogy a reszponzív design elkészítése a legsürgősebb feladatod-e, vagy esetleg vannak ennél jobban vérző sebek a honlapodon!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív