SHO: Search Human Optimization 1. Rész – Bevezetés a folyékony internethez

Internet a jövőben
Az Internet Nélküled

A keresőoptimalizálás kapcsán olvashattál arról, hogy a Google egy nemrég módosított irányelve alapján nem azzal javíthatod a weboldalad helyezését, ha a rá mutató minőségi linkek számát növeled, hanem ha az oldalad minél értékesebb tartalommal látod el, ami a látogatókat is vonzza és a megosztásaikat is.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövőben a weboldaladat strukturálisan és tartalmi szinten is inkább az emberekre kell optimalizálnod, mint a keresőrobotokra.

Search Human Optimization

A search human optmization kifejezést meglehetősen nehéz egyszerű kifejezésre átfordítani, hosszas töprengés után sem találtam ennél jobb  és hétköznapi használatra is alkalmasabb, egyértelmű nevet:

“Keresgélőoptimalizálás”.

Vagyis inkább használom az angolt.

Na de hogyan optimalizáljunk emberekre? 

Szigorú értelemben véve a SEO (search engine optimization) nem “keresőoptimalizálást” jelent, hanem “keresőmotorokra való optimalizálás“-t jelent. Amint a név is sejteti, itt szigorú technikai megoldáshalmazról van szó, számtalan szempontot figyelembe véve.

Human search engine

Ha hiszed, ha nem: a search human optimization valamilyen szinten már létezik, bár “human search engine” a neve, és az alapja a közösségi keresés, vagyis a találati listát nem számítógépes értékeléseken alapuló algoritmusok adják ki, hanem a weboldalakra vonatkozó emberi értékelések.

Ezzel a megoldással (elvben) ki lehetne küszöbölni a gyakran nem releváns találati eredményeket, de mivel a rendszer emberi értékeléseken alapul, könnyen kijátszható. Ha majd egyszer elérünk oda, hogy egyetlen weboldal tulajdonos sem akar trükközni a találati listán való jó helyezés érdekében, biztos lesz ennek is piaca.

Ilyen próbálkozás volt a már megszűnt Sproose, vagy az időközben Q/A oldallá alakult Chacha.com, vagy a szintén átalakított Mahalo.com.

A Google személyes találati listája szintén az emberekre való optimalizálási törekvéseket mutatja, vagyis a rólad (törvényes keretek között) megszerzett összes információt felhasználva próbál minél jobb találati listát adni neked egy-egy keresésre.

A Google módszereinél is szükségszerűen fejlettebb megoldást nagyon nehéz lenne megvalósítani és átültetni hétköznapi szintre, mert ehhez az kellene, hogy amikor valaki a weboldaladra érkezik, rögtön azt mutasd neki, amire szüksége van. Más tartalmú, stílusú szöveget, más képeket, videókat, más dizájnt-t, és így tovább.

Nem kell egyébként mindig nagyban gondolkodni az alapok megértéséhez, példaként ott az Adwords hirdető rendszer: ha jól van beállítva, mindig csak annak jelenik meg a hirdetésed, aki tényleg hozzád hasonló szolgáltatást keres, vagy olyan terméket akar venni, ami te is forgalmazol.

Mi itt a motivator.ma-n is használjuk a relevanciát, mivel mindegy, hogy milyen cikkre érkezik a látogató, a tartalomba automatán olyan hirdetés jelenik meg, ami a cikk témája is. Persze ez még nagyon-nagyon távol áll a search human optimization-tól.

A probléma

A probléma abból fakad, hogy a kereső ember keresőprogramot (Google, Bing, Yandex, Baidu) használ a kereséshez, vagyis jelenleg csak ezeken keresztül lehet emberre optimalizálni.

Vagy mégsem?

Ha az internetre és a kereső emberre nem külön tényezőként tekintünk, hanem mint homogén masszára, máris más a helyzet. Ekkor ugyanis eltűnik a Google, eltűnik a Bing, és az összes kereső csomópont, a kereső ember pedig a massza minden pontjában megjelenik, és ugyanígy az internet is.

Ezt tekinthetjük úgy, mint egy szivacsot, amit a tengerbe dobunk: a szivacs minden egyes pórusát kitölti a víz, miközben a szivacs szivacs marad.

Internet a jövőben
Az Internet Nélküled

A kérdésre, vagyis hogy:

“Hogyan optimalizáljunk emberre?”

ez adja meg a választ. Először is mindenhol ott kell lenni. El kell felejteni a Google-t, el kell felejteni az összes keresőmotort, és csak és kizárólag az emberre kell figyelni.

Ha a Google-re figyelsz az ember helyett, a Google-ban talán előbb utóbb jó helyezést érsz el. De aki régóta foglalkozik SEO-val, az tudja, hogy erre nincs garancia.

Minél görcsösebben próbál valaki megfelelni a keresőóriásnak, annál jobban szolgáltatja ki magát neki, ebbe pedig nem egy cég bukott bele.

  • Számít az oldalsebesség rangsoroláskor a Google-ben? Még szép, ha emberre optimalizálsz, akkor jót akarsz neki. Nem? Nem rabolod az értékes idejét.
  • Számít a mobilverzió megléte rangsoroláskor? Még jó! Ha valaki mobillal netezik, akkor nem fél miliméteres betűket akar olvasgatni…
  • Számít rangsoroláskor, hogy az oldaladon mi van kiemelve? Persze! Ki az, aki 15.000 szövegmasszából akarná kivadászni a számára értékes pár sort?

Hogyan optimalizálj emberre?

Felejtsd el a Google-t, de figyeld hogy mit csinál.

Mint a fenti pár egyszerű példából kitűnik, a Google szinte összes rangsorolási módszere az emberi természet vizsgálatán alapul. Vagyis ami jó az embernek, az jó a Google-nek.

Felejtsd el a Google-t, mintha nem is létezne

Próbáld elképzelni azt, hogy milyen lenne az élet keresőmotorok nélkül, Az emberek csak linkekre, megosztásokra kattintva közlekednének, és így lenne minden-mindennel összekötve. Közösségi oldalakon, hatalmas, igényes linktárakon, egymásra hivatkozó értékes weboldalakon keresztül juthatnál csak el a kívánt információig.

Folyékony internet

A linkeken keresztül való közlekedés elsőre nehézkesnek tűnhet, ám nem az, ugyanis egy a tengervízhez hasonló folyékony struktúrájú, és technikai megoldású interneten sem kattintani, sem gépelni nem kell a keresgélőnek, sem oldalbetöltődésekre várnia. De ennek lemodellezésére majd a következő cikkben kerítek sort.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív