A szórólap is lehet hatékony!

A kisvállalkozások igyekeznek minél több olyan eredményes reklámeszközt alkalmazni, amelyek alacsony anyagi ráfordítással használhatók. Most egy olyan reklámeszközt veszünk górcső alá, amiről már egyszer (vagy többször) lemondott a szakma, de még mindig létezik. A szórólap köszöni, jól van.

A szórólap működési elve egyszerű: lap a kézbe, a célszemély pedig vagy megnézi vagy nem. A jellegzetessége, hogy lehet nagyon hatékony és lehet teljesen hatástalan is, ezért a szórólapozásnak szinte tudománya van. De erről később.

Miért szeretjük, mint reklámeszközt?

Mert olcsó és elérhető. A szórólapozás tökéletes azoknak a lokális kisvállalkozásoknak, akik ily módon képesek megszólítani az ügyfélkörüket.

Jó esetben a grafikai munkát egyszer kell megfizetni, majd a nyomdai költségekkel kell számolni. Nincs minimális költség, ami nélkül egy próbát sem tehetnénk. Ha úgy látjuk jónak, tehetünk egy próbát csupán 500 darab szórólappal, utána pedig levonhatjuk a következtetéseket.

A szórólapok tehát hatékonyak lehetnek az olyan lokális kisvállalkozások esetében, akik népszerű lakossági szolgáltatással foglalkoznak, esetleg lehetőséget találnak a célközönség megtalálására.

Hol ronthatjuk el?

A szórólapozás számára a banánhéjt mindig a célközönség megtalálása jelenti. Ha egy speciális szolgáltatást (pl. földmunkagép bérlési lehetőséget) egy budapesti aluljáróban próbálunk meg értékesíteni, a szórólapozás eredményessége nagy valószínűséggel egyenlő lesz a nullával.

Ám ha egy újonnan nyílt fodrász szalon szórólapjait az ápolt koronával rendelkező hölgyeknek adogatjuk – lehetőleg a szalon földrajzi közelében –, akkor máris sokkal jobb eredményességre számíthatunk. Ám nem minden a tematikán múlik.

A grafika döntő lehet

Ha nem csak minimális példányszámban szeretnénk szórólapozgatni, mindenképpen érdemes professzionális grafikát választani. A grafikai tervezésnek írott és íratlan szabályai vannak, illetve egy szórólap grafikai stílusa nagyban eltérhet más felületek arculatától, különösen azoktól, amelyeket az online felületeken megszokhattunk.

Ne ragaszkodjunk mindenáron a saját elképzelésünkhöz! Az jó, ha vannak ötleteink és kreatív gondolataink, de ha egy képzett grafikus szerint az elgondolásunk nem megfelelő, akkor higgyünk neki!

A sablonos, stílustalan vagy épp amatőr hatást keltő megjelenéssel rendelkező szórólapok nagyon nagy aránya a kukában végzi.

A nyomdai munka és a papírminőség is döntő

Amikor a kezünkbe akad egy szórólap, akarva vagy akaratlanul is kapcsolatba hozzuk a szolgáltatás minőségét a szórólap igényességével. Egy „szalvétára” nyomtatott szórólap finoman szólva sem a minőség szinonimája.

Ugyanez a gondolatmenet vonatkozik a fekete-fehér szórólapok esetére is. Ezek gyakorlatilag hulladéknak minősülnek és szinte teljes bizonyossággal egyenesen a kukába vándorolnak. A színkiemelés a marketing minden területén jelen van.

Jó szöveg nélkül nem megy

Az eddigiekben arról beszéltünk, hogyan ragadhatjuk meg a célszemély figyelmét, de mindez nem elég, ha a szórólap tartalmi szövegezése nem jelent kellő vonzerőt. A szövegezésnek olyan elemeket kell tartalmazzon, mint a vágykeltés vagy az akcióra való felhívás.

Láthatjuk, hogy a szórólapok szövegezése (ahogyan a reklámeszközök teljes palettájára érvényes) döntő fontosságú, ezért ne akarjuk mi magunk rázsúfolni a saját gondolatainkat! Inkább kérjünk szakmai segítséget!

Ne lőjünk túl apró söréttel!

Noha a szórólap előállításának jellegéből adódóan megtehetjük, hogy egészen kis tétellel próbálkozunk, ez a módszer nem javasolt. A nagy számok törvénye alapján hatékonyabb megoldás egy átfogó szórólapos kampány, amely adott városban akár a márkaépítés szintjét is elérheti.

A szórólapozás pontos eredményét nehéz mérni, hiszen az is előfordulhat, hogy hónapokkal a kampány lezárása után érkezik az ügyfél; eltette a lapot vagy csak emlékezett a nevünkre.

Alkalmazzunk trükköket!

Ma már bevett gyakorlat, hogy a szórólap nem csak reklámeszköz, hanem kupon is. Ez egy remek módja az ügyfélköz bővítésének, hiszen az állandó ügyfél a legértékesebb számunkra. Ne sajnáljuk, ha az első alkalommal nem hoz hasznot, a jelentős engedményt újbóli látogatással fogja meghálálni!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív