Újabb világválság jön? 5 ok, hogy még nem kell aggódni

Újabb világválság jön? 5 ok, hogy még nem kell aggódni

A tavalyi tőkepiaci hegymenet után  sok befektetőben felmerült a gyanú, hogy a tőzsde (és a világgazdaság) ismét haldoklik. Tényleg így van-e ez, és ha igen, mikorra várható a bekövetkezése?

Szerettünk volna alapos választ adni, ezért cikkünkhöz alapul vettük Jeffrey Wurgler és Malcolm Baker tanulmányát.

A szerzők a New York University és a Harvard Business School két professzora, és az elmúlt 50 évre visszatekintő megfigyeléseik alapján jó előrejelző eszköznek bizonyultak a következőkben felsorolt jelzők. Ezúttal 2014 első negyedévét 2000 első negyedévével vetettük össze.

1. Tőzsdei kibocsátások (IPO) volumene

Jay Ritter, a University of Florida pénzügyi professzora 2000 első három hónapjában 123 IPO-t írt le, míg 2014 első negyedévében „csak” 58 tőzsdei kibocsátásra került sor az USA-ban.

2. Tőzsdei kibocsátások (IPO) hozama

A 2000 első negyedévében debütáló részvények első napja csaknem duplázódott (+96%) a kibocsátási árhoz viszonyítva, míg 2014 első negyedévében „csak” 22 %-os növekedés volt.

3. Az osztalékhozam

A professzori tanulmányban két csoportra oszlottak a részvények: osztalékpapírokra, és spekulatív jellegű részvényekre, melyek főként árfolyammozgásuk miatt nyújthatnak hozamot a befektetők részére.

A két csoportnál a múlt és a jelen esetében is megfigyelték a részvények relatív értékeltségét. Ezek alapján, míg az S&P 1500 összetevői közül 2000 márciusában a spekulatív részvények 43 százalékkal mozogtak magasabb értékeltség mellett, mint az osztalékpapírok, addig most a prémium csupán 26 %.

4. A részvények forgalma

Fontos mutató a részvények forgási sebessége, ahol nagyobb eltérést figyelhetünk meg a két szemrevételezett időszakot nézve.

Amíg 2000 első három hónapjában az NYSE-n jegyzett részvények (már ami a darabszámot illeti) 89%-a fordult meg évesítve, addig 2014 ugyanezen időszakában mindössze az 58 %-a.

5. Készpénz, mely a tőkeemelésből származik

A vállalatok beruházásaik finanszírozása miatt tőkeemelést eszközölhetnek a hitelfelvétel mellett. Míg a tőkeemelésekből származó bevételek a 2000-es évek első hónapjaiban a vállalati készpénzállományok 20 %-át tették ki, addig 2014-ben mindössze a 11 %-át.

Összefoglaló

A fenti tapasztalatok egyike alapján sem mondható ki, hogy a piac annyira túlfűtött, mint 2000 márciusában volt. No para. (Investor)

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Archív