Webáruház nyitás feltételei – fontos tudnivalók!

Magyar webshopok: 19.000 forint az átlagos költés

Az internetes kereskedés szabályokhoz van kötve, melyekről nagyon keveset lehet hallani, viszont ezek betartása nélkül nem lehet törvényes webáruházat nyitni.

Fontos hogy tisztába legyél a kötelezettségeiddel, hiszen a törvények nem ismerése nem mentesít a felelősség alól, illetve a kötelezettségek nem teljesítése még további büntetéseket vonhat maga után.

Webáruház nyitás feltételei

Szükséges valamilyen gazdálkodási forma megléte (egyéni vállalkozás, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, stb.)

Termék, vagy szolgáltatás értékesítéshez szükséges céges tevékenységi kör, vagy körök megléte (pl. Csomagküldő, internetes kiskereskedelem”), speciális termék esetén az értékesítéshez szükséges külön szakhatósági engedély megléte.

2007. március 31-től nincs szükség a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál nyilvántartásba vételre!

2008. március 31-től csomagküldő kereskedelem esetén nincs szükség üzlet, sem pedig vevőszolgálati helyiség fenntartására! Fontos, hogy ettől csak abban az esetben lehet eltekinteni, ha vásárlónak nem személyesen kell átvennie a megrendelt terméket.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2009 júniusában módosított és 2009. október 1-jétől hatályos 3. § (1) bekezdése szerint köteles a webáruház tulajdonos kereskedelmi tevékenységét bejelenteni a székhelye szerinti jegyzőnél (Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél). A bejelentés illetékköteles!

Ha már ezen túl vagyunk és a webáruházunk elkészült, tehát valós kereskedelmet tud bonyolítani az internet segítségével, akkor érdemes tisztába lenned a következőkkel is:

A hatóságok próbavásárlások során ellenőrizhetik, hogy eleget tesz-e a webáruházad a tájékoztatási kötelezettségeinek, továbbá panasz esetén, a törvényben előírtak szerint jársz-e el.

Szintén ellenőrzik, hogy a webáruház megfelel-e a törvényi előírásoknak. Ilyenek például:

 • a céges adatok: adószám, cégjegyzékszámunk és a kibocsátó cégbíróság megnevezése (vállalkozás esetén vállalkozói igazolvány számunk, és a kibocsátó okmányiroda megnevezése );
 • elektronikus elérhetőségünk (pl.: e-mail címünk),
 • telefonszámunk (amin elérhetőek is vagyunk!);
 • engedélyhez kötött termék, vagy szolgáltatás értékesítése esetén annak meglétének igazolása, nyilvántartási szám feltüntetése.
 • Fel kell tüntetni a kapcsolattartó személy nevét, a szerződés nyelvét (ha magyar, akkor is);
 • a megkötött szerződésünk írásban kötöttnek minősül-e, iktatják-e, illetve az a későbbiekben visszakereshető-e;
 • a szerződésünk utal-e valamely magatartási kódexre, ha nem akkor is közölnünk kell a vásárlóval!

Az üzemeltetői adatok mindegyikének megadása kötelező, a weboldal tárhelyét biztosító cégre vonatkozóan is. A hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek az adószám, és a cégjegyzék szám megjelenítésének megtörténtére is (csak úgy, mint a fentiekben ismertetett összes információ megjelenítésére).

A vásárlók felé is vannak kötelezettségeid, mely információk kötelező elemei a webáruháznak:

 • A termékkínálatunk meghatározása: azaz milyen termékeket / szolgáltatásokat kínál a webáruházad,
 • Rendelési információk: amelyben ismertetésre kerül, hogy a vásárlás regisztrációhoz kötött-e vagy sem, továbbá mikor történik a megrendelések feldolgozása, visszaigazolása, teljesítése (Jó tanács: ha a termékleírásokhoz tartozó képek csak illusztrációk, akkor érdemes erről tájékoztatni a vásárlókat!)
 • Az általános szerződési feltételeket letölthetővé kell tenni a vásárló számára, ráadásul hivatkozásként szerepelnie kell a vásárlást követő visszaigazoló levélben is.
 • Adatkezelési információk, melyben tájékoztatva van a webáruházunk felhasználója, és vásárlója az adatainak kezelésének módjáról, tárolásának időtartamáról, továbbá az adatok törlésének / töröltetésének lehetőségéről,
 • rendelés menetének ismertetése: azaz milyen lépéseket kell tennie a vásárlónknak a termékek megrendeléséhez,
 • a fizetési lehetőségeknek az ismertetése,
 • a szállítás módjáról, a csomagolás módjáról, a házhoz szállítással kapcsolatos információkról pontos tájékoztatás a garanciavállalás és feltételeiről,
 • az „elállás jogának” ismertetése: a 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről szóló törvény alapján.
 • az elállás jogának gyakorlása esetén az ügyintézés menetének ismertetése: azaz milyen formában kell jeleznie a vásárlónak az elállási szándékát (pl.: írásban, stb.).

A webáruházadban megjelent termékekkel kapcsolatos kötelező információk, követelmények, melyeket szintén meg kell jelentetned:

 • A termék(ek) neve(i),
 • A termék(ek) ismertetője magyar nyelven,
 • Jó minőségű termék fotó(k)
 • Akciós ár megjelenítése esetén, az akció időtartamának megjelölése (kezdete, vége),
 • Áru, vagy szolgáltatás ellenértékének meghatározása, kiskereskedelmi felhasználók részére minden esetben a bruttó, áfával terhelt árral, az egységárra vonatkozó szabályozás betartása mellett.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív