10 dolog, ami miatt ne aggódj többet, ha boldogabb akarsz lenni

Úgy tekints az életre, mint egy kalandra.
Úgy tekints az életre, mint egy kalandra.

Itt az ideje, hogy kevesebb dolog érdekeljen. Igen, pontosan most jött el az ideje. Néha amikor a világ terheit a vállunkra vesszük, ahelyett, hogy a világot tennénk jobbá, csak saját magunknak okozunk nagyobb stresszt. Íme pár egyszerű tipp, amelyek segítenek a meggondolatlan lépések elkerülésében, hogy később ne érezd úgy, meggondolatlan voltál.

1. Mit gondolnak mások

A saját ütemedre táncolj, ne foglalkozz a buta szabályokkal. Tedd, amit tenned kell, és ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak rólad. Ez a te életed, a te döntéseid, és a te választásod. Mások szeretnek ítélkezni, de téged ez miért érdekelne? Egyedül te határozhatod meg önmagadat, úgyhogy csak hadd szórakozzanak mások ezen, ha ez teszi őket boldoggá! Ha azzal foglalkozol, amit mások mondanak, akkor egy mások által elvárt életet fogsz élni, és nem a sajátodat.

2. Múltbeli tévedések

Mindannyiunknak voltak nagy tévedései, és rontottunk el dolgokat az életben. De hát ilyen az élet. Szóval ne légy szigorú magadhoz. Fogadd el, hogy mindenki dönthet rosszul, egyszerűen ilyen az emberi természet. Tedd magadat szabaddá, engedd el a múltbeli tévedéseidet. Tanuld meg, hogy gyakrabban meg kell magadnak bocsájtanod.

Úgy tekints az életre, mint egy kalandra.
Úgy tekints az életre, mint egy kalandra.

3. Hibák

A nagy „H” betűs szó, amitől mindenki retteg. Nem kellene, hogy a szó félelmet gerjesszen, ám mégis azt teszi. A „Hibák” kimenetele végső soron attól függ, hogy hogyan is állsz hozzájuk. Ha mindig a hibákat keresed, és azt, hogy mi nem tökéletes, akkor nem leszel hosszú távon szerencsés.

Ha soha nem hibázol, akkor valószínűleg olyan óvatosan élsz, hogy nem is teszel semmit. Ez viszont önmagában jelenti egy élet teljes kudarcát. Úgy tekints a hibákra, mint barátokra. A hibák amúgy sem harapóznak el, hacsak te nem engeded.

4. Amid nincs

Az emberi természet alapvetően a hiányt előbb veszi észre, mint a bőséget, ez pedig nem kedvez a gondtalan életnek. Arra koncentrálunk, ami nincs meg, és ezzel sok pozitív érzéstől fosztjuk meg magunkat..

Mi értelme ennek? Gyakran mondom a barátaimnak, hogy összpontosítsanak a pozitív dolgokra, arra amijük van, és ne arra, ami nincs. Miért akarná bárki is kínozni magát az összes olyan dolog miatt, amit eddig nem kapott meg? A negatív gondolkodás egyáltalán nem hoz semmiféle produktivitást.

Készíts egy listát az összes olyan dologról az életedben, amiért hálás vagy. Mindig lesznek olyanok, akiknek több van és olyanok is, akinek kevesebb.

5. „Mi lesz, ha…”

Simán beleörülhetsz abba, ha azon aggódsz, hogy mi fog történni a jövőben. Senki sem tudja megjósolni a jövőt , és nincs értelme kínozza magadat feleslegesen olyan dolgok miatt, amik talán soha nem jönnek el.

Emlékeztesd magad, hogy ez a fajta aggodalom elpocsékolja az energiáidat és elvon a jó dolgoktól. Emeld fel a fejedet, és ha valamire képes vagy az adott pillanatban, akkor hajrá! Ha meg nem, akkor gyorsan zárd le a témát, és lépj túl rajta.

6. „Akkor leszek boldog, ha … „

Ha azt hisszük, hogy akkor leszünk majd boldogok , ha valami történik, akkor gyakorlatilag a fél életünk is eltelhet, mire az áhított esemény (vagy más) megtörténik (ha egyáltalán megtörténik). Döntsd el, hogy a jelenlegi „rossz” életedet is élvezni kezded már most, és ebben a pillanatban is fel akarsz fedezni olyan dolgokat, amik boldoggá tesznek.

Légy boldog már ebben a pillanatban is, és ne aggódj azon, hogy a jövőben mikor éred el a boldogságot. Döntsd el, hogy igenis, most akarsz boldog lenni! A boldogság nem egy hely, hanem maga az utazás.

7. Önsajnálat

A sajnálkozás az élet része. A múltat nem lehet meg nem történtté tenni, viszont visszatekintve láthatod, hogy mit és miért tettél. Tanultál valamit belőle? Ha megtanultad azt, hogy ne kövesd el újra amit tettél, vagy más megoldást keresel a hasonló helyzetekre, akkor már pozitív az eredmény. Fogadd el a múlt eseményeit, ismerd el az emberi hibát, és lépj tovább.

8. Elutasítások

Sokan annyira félnek az elutasítástól, hogy soha nem hagyják el a komfort zónájukat, és soha nem vállalják be az intimitás kockázatát. Tedd a kezed a szívedre: ez valóban rendben van így?

Minél inkább elrejtőzöl a félelem elől, a félelem annál nagyobbra nő. Mutasd meg a a világnak, hogy ki tudod fejezni az érzéseidet és vállalod a következményeket is. Így képes leszel legyőzni az elutasítástól való félelmet, és ez a szabadság érzése felé vezető út.

Még ha az eredmény nem jön azonnal, hamarosan rá fogsz jönni, hogy nem is olyan rossz dolog érezni, és eddig sem kellett volna aggódni. Legyél kicsit bevállalósabb, legyél bátrabb, és úgy tekints az életre, mint egy kalandra.

9. A társadalom elvárásai

Vékony vagy és szép? Mutasd meg milyen sok pénzed van, és imádni fog mindenki. Ugye, hogy képtelenségnek hangzik? Ha képes vagy arra, hogy elfogadd magadat olyannak, amilyen vagy, akkor nem kell bizonyítani sem magadnak, sem senki másnak.

Ne higgy a média által sugallt tökéletességnek. A legtöbb fotót retusálják, és azt próbálják elhinteni az emberekben, hogy mindenki olyan tökéletes lehet, mint a címlapfotókon szereplő személyek.

Ne vedd ezt a szívedre. Mindannyiunk vágya, hogy minél jobban nézzünk ki, de ne veszítsük szem elől azt a tényt, hogy a legtöbb címlapfotó és modellkép digitálisan javított, mesterséges felturbózott. Szeresd magadat a hiányosságaiddal együtt, mindenestül. Önmagad elfogadása jelenti az igazi szabadságot.

10. „Elég jónak lenni…”

Könnyű azt érezni, hogy valamihez nem vagyunk elég jók. Versenyre kihegyezett világban élünk. Ez rendben van, ahogyan az is, hogy mindannyian egészségesen szeretnénk élni és haladni előre, akár nők vagyunk, akár férfiak.

Mégis, az egészséges verseny egészségtelenné válhat, ha olyan negatív gondolatok jönnek folyton, hogy nem vagyunk elég jók. Mindig kihívást fog jelenteni ez a fajta gondolkodás. Mi számít „elég jónak” ? Hol van a nemzetközi szabálykönyv, ami azt tisztázza, hogy mi „elég jó„?

Mindaddig, amíg úgy érzed, hogy boldog vagy, amíg tudod, hogy ki vagy, hol vagy, és milyen messzire jutottál el eddig, addig ez minden, ami számít.

Mindannyian szoktunk  felesleges dolgok miatt aggódni, ám ez csak arra jó, hogy megteremtsük a saját belső nyomorúságunkat.

Ne feledd, a fenti tíz problémaforrást határozottan el kell távolítanod az életedből. Remélem, hogy mostantól könnyebben és gondtalanabbul fogsz élni! (Lifehack)

Ha pedig tetszett a poszt, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is és nyomj egy lájkot! 

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság