10 egyszerű igazság, amit a Legokosabbak is mindig elfelejtenek

10 egyszerű igazság, amit a Legokosabbak is mindig elfelejtenek

A tehetség pusztán egy lehetőség, semmi több. A kiaknázásához bizony oda kell magadat tenni. Nézd meg csak a legsikeresebb embereket: hogyan küzdenek és mennyit kutatnak azért, hogy jobbá tegyék a saját életüket és másokét is.

Ha a tehetséged megvan, de lusta vagy tenni, állandóan félsz dönteni, és mindig kifogásokat keresel, aztán később másokat okolsz a sikertelenségedért – bizony akkor az átlag közé tartozol. De mindig van választásod, mindig dönthetsz úgy, hogy mostantól te leszel a saját életed ura.

10 egyszerű igazság, amit a Legokosabbak is mindig elfelejtenek

1. Az ész és az intelligencia semmire nem jó cselekvés nélkül

Mindegy, hogy átlag feletti az IQ-d, vagy éppen egy PhD-s atomfizikus veszett el benned; semmire nem mész ezekkel, ha nem lépsz a tettek mezejére, és nem használod ki a tudásodat.

Az, hogy csinálsz valamit, vagy csak tudod, hogy hogyan kellene csinálni, hatalmas különbség. A tudás tettek nélkül haszontalan. Ez ennyire egyszerű.

2. A boldogság és a siker két különböző dolog

Nem egy olyan vállalkozót ismerek, aki dúskál a pénzben. És közülük nem egy olyan van, aki rendszeresen iszik, vagy éppen nyugtatókat szed. Kiégtek, magányosak, barátok nélkül. Rohannak a pénz után, nem foglalkoznak magukkal.

És ismerek olyanok embereket is, akiket nem mindig vet fel a pénz, de boldog életet élnek.

„Mi tesz boldoggá?”, „Mit kell tennem a sikerért?” A minőségi élethez mindkét kérdésre jó válaszokat kell találnod. És vigyázz, mert ez két különböző kérdés!

3. A saját életedet neked kell felépítened

A sikeres élet alapja az, hogy eladj. Kérdés, hogy kinek, és mit adsz el. Eladhatod másoknak a teljes létezésedet akár egységnyi részekben, óránként fillérekért egy gyárban, amit utálsz (tudom, mert én innen jöttem).

De az idődet eladhatod drágán is, ha a megfelelő tudásszomj mellé a megfelelő tettvágy párosul. Szóval, hogyan takaríthatnál meg több időt, és növelhetnéd a nyereségedet? A választ senki nem fogja neked elárulni. Mindenkinek más az élete, mindenkinek más a válasz is, amit keres.

4. Túl sok lehetőség van és túl kevés határozott döntés

Az információ ma már a fény sebességével mozog, az innovatív lehetőségek száma végtelen, számtalan módon tervezhetjük meg az életünket, karrierünket. Ez a rengeteg választási lehetőség gyakran vezet határozatlansághoz, zavartsághoz és a tétlenséghez.

Számos üzleti és marketing vizsgálat mutatja azt, hogy minél többféle terméket teszünk egy fogyasztó elé, annál kisebb valószínűséggel fog vásárolni. Elvégre 3 termék közül könnyebb választani, mint 300 közül. Ha a választási lehetőség túl nehéz, a legtöbb ember egyszerűen feladja.

Tehát ha saját szolgáltatáscsomagod van, vagy éppen termékpalettád, tedd átláthatóvá. Ugyanígy, ha döntened kell az életben, nem kell mindent a legaprólékosabban megvizsgálni (nem is lehet).

Válaszd ki azt, amiről a leginkább gondolod úgy, hogy működni fog, és kész. Ha nem jött be, egyszerűen válassz mást, és folyamatosan nyomulj előre!

5. Minden ember ér el sikereket és kudarcokat is egyaránt

Megpróbálni tökéletesnek lenni csak idő és energiapocsékolás. A tökéletesség illúzió. Minden ember, még a legnagyobb bálványok is többdimenziósak. A menő üzletemberek, a világsztár énekesek, a befutott írók, sőt a saját szüleid életében is egyszerre jelen van a siker és a kudarc is.

A siker elérése az, amiért a legtöbbet kellene küzdenünk és amire a legtöbb időt kellene fordítanunk. Hiszen azt akarjuk, hogy az életművünk nagy részét siker alkossa.

Azonban minden egyes gyémánt csak hosszas csiszolás után válik ragyogóvá. Ugyanilyen az ember, tele hibákkal: néha az ember gúnyolódik másokon. Néha rossz házastárs. Néha brutálisan rossz üzleteket köt. De kellő csiszolással, és munkával mindenkiből lehet ragyogó ékkő.

6. Minden egyes padlóra kerülés előre haladás is egyben

A hibák fontos tanulságokat mutatnak meg. Minden egyes alkalommal, amikor elbotlasz és előre esel, kicsit közelebb is kerülsz a célodhoz. Ha visszagondolok az életemre, akkor hibáztam nagyokat, amikor féltem előre lépni, nehogy hibázzak.

Tehát ne habozz! Ne kételkedj magadban! Az életben ritkán jönnek maguktól a nagy esélyek, ezért ami jön, azt soha ne szalaszd el.

Nem lehetsz biztos benne, hogy 100%-ig működni fog, de ha nem élsz vele, akkor 100%-ig biztos, hogy nem fog működni.

Nem mindegy a végkimenetel, de végül mindig az történik, aminek meg kell történnie. Vagy sikerrel jársz, vagy tanulsz valamit: „Win-Win”. Vagy nyersz, vagy nyersz.

Ne feledd, ha nem cselekszel, akkor soha nem tudod majd biztosan, hogy mi lett volna, ha lépsz.

7. Néha azt is meg kell tenni, ami nem tetszik

Nem javaslom, hogy olyan hivatást válassz, ami nem elégít ki. De azt sem szabad elhinni, hogy akiknek álommunkájuk van, azoknak soha nem kell „nemszeretem” dolgokat tenni. Ez egyszerűen nem igaz.

Egy barátom webáruházat üzemeltet. Gyakran panaszkodik a rossz vásárlók miatt, mindazonáltal jól is él belőle. Miért? Mert annak ellenére, hogy néha problémákat kell megoldani, jó abban, amit csinál.

Ha olyan munkára vágysz, ahol soha nem lesz semmiféle probléma, nos… olyat nem fogsz találni. Mindig lesz olyan kellemetlen teendő, amit meg kell tenned. De nagyon nem mindegy, hogy mennyi. Ha a saját magad ura vagy, ezt minimalizálhatod. Ha nem, akkor évtizedeket tölthetsz el gyűlölt munkakörben. A te döntéseden múlik.

8. Másokkal való problémáink leginkább rólunk szólnak és nem a másikról

Az élet gyakran hoz problémákat – barátokkal, házastárssal, testvérekkel, stb. – ezek kirobbanására vajmi kevés hatással van az ember. Ezért akire hatnod kell, az leginkább legyen önmagad.

Lehet, hogy elkövettek valamit régebben ellened, ami miatt nehezen bocsátsz meg. Vagy éppen nem tettek meg valamit, amit te elvártál volna másoktól. Mindkét esetben ott egy probléma, aminek te vagy a fókuszában.

Felelősek vagyunk a saját döntéseinkért, és ez így van rendjén. Eldönthetjük, hogy a fejünket a múlt eseményeivel zsúfoljuk tele, vagy inkább a pozitív valóságra nyitjuk ki az elménket.

Minden, amire szükségünk van, az a hajlandóság aziránt, hogy a dolgokat kicsit másképp lássuk – elengedjük a „mi„-t, és a „mi lett volna ha„-t. Helyette összpontosítsuk a pozitív energiánkat arra, hogy „mi az, ami lehetséges?„.

9. Az érzelmi döntések ritkán jó döntések

Ha érzelmi alapon hozol meg döntéseket, belefuthatsz abba, hogy félreértelmezett képzetekre reagálsz tévesen. Az ilyen döntések a minimális logikus gondolkodás és a tudatosság hiányát tükrözik.

A legjobb tanács: egyszerűen ne hagyd, hogy csak az érzelmeid mondják ki a végső szót! Lassíts kicsit, gondold át logikusan az életedet megváltoztató döntéseket.

10. Soha nem lehetsz 100%-ig biztos benne, hogy készen állsz egy lehetőségre

Az első számú dolog, ahol a sikertelenek elvéreznek, az az, hogy vonakodnak elfogadni jó lehetőségeket, csupán mert nem hiszik, hogy készen állnak rájuk. Azt gondolják, hogy további tudásra, készségekre, tapasztalatra van szükségük ezekhez. Sajnos ez a fajta hozzáállás csírájában fojtja el a személyes növekedést.

Az igazság az, hogy sosem tudhatod 100%-ban, hogy készen állsz-e egy nagy lehetőségre, vagy sem. Az élet egyszerűen csak arra szeretne minket tanítani, hogy érzelmileg és szellemileg is növekedjünk.

A lehetőségek arra próbálnak minket terelgetni, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és egész életünkön át növekedjünk. Ne feledd, hogy egész életed döntések sorozatából áll. Ha pozitív változásokat keresel, akkor is élj a kínálkozó lehetőségekkel, ha nem érzed, hogy 100%-ig készen állsz rájuk.

Sok sikert!

És ha hasznos volt a poszt, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság