10 ember, akik azután lettek sikeresek, miután szembesültek az elutasítással

10-ember-akik-azutan-lettek-sikeresek-miutan-szembesultek-az-elutasitassal

Ha hiszed, ha nem néha éppen a kudarc az az összetevő, ami szükséges a siker receptjéhez. Igen, a kudarc a zsigereidbe hasít, fájó sebeket hagy maga után, és nagyon nehéz felállni belőle.

De nyugodj meg! A kudarc nem szükségszerűen a vége valaminek, inkább csupán egy figyelmeztetés, hogy más szemszögből tekints a dolgokra. Nem hiszel nekem? Íme, 10 ember, akik azt követően lettek sikeresek, hogy kudarcot vallottak.

1. Milton Hershey

Idehaza kevésbé ismertek, de a tengerentúlon óriási népszerűségnek örvendenek az amerikai Hershey Company csokoládéi. Hershey háromszor is megpróbált saját lábra állni, de mindannyiszor elbukott. Nem adta fel! Elszántságának végül meglett az eredménye, a Milton Hershey fémjelezte csokoládégyár ma a világ egyik legnagyobb édességipari manufaktúrája.

2. Theodor Giesel

Giesel regényét egész pontosan 27 alkalommal dobták vissza a kiadók azzal a megjegyzéssel, hogy a kézirat úgy, ahogy van a szemétre való. A bukott író azonban semmiképp nem akarta elfogadni a visszautasítást. Egy napon Giesel összefutott régi barátjával, aki történetesen gyermekirodalmi szerkesztőként dolgozott, és úgy döntött, ad egy esélyt az írónak. Theodor Giselt ma Dr. Seuss írói állnéven ismeri a világ, és hátralévő életében több mint 60 gyerekkönyve jelent meg. Óriási népszerűségre tett szert.

3. Albert Einstein

A világ legismertebb tudósát gondolom, senkinek nem kell bemutatni. Ismeretsége ellenére azonban Einstein karrierje nem indult túl fényesen. Általános iskolai tanárai egyenesen bogarasnak tartották, mert olyan elvont kérdéseket tett fel, aminek mások számára se füle, se farka nem volt. Bár a tudós különcsége élete végéig jelen volt – gondolj csak a megjelenésére –, zsenialitása, szorgalma és kitartása végül a kezünkbe adta azokat az elméleteket, amelyekkel ma a világ működését próbáljuk megérteni.

4. Benjamin Franklin

Hihetetlen, de az Egyesült Államok egyik alapító atyja olyan szegény családban nevelkedett, hogy a szülei mindössze 10 éves koráig tudták finanszírozni az oktatását. A fiatal Franklin ebbe nem nyugodott bele, önszorgalomból falni kezdte a könyveket, és minden alkalmat megragadott a tanulásra. Állhatatosságának meg is lett az eredménye, felnőtt korára igazi polihisztor vált belőle.

5. Stephen King

Nos, ha azt gondoltad, hogy Theodor Giesel sikertelen próbálkozásainak számát lehetetlen felülmúlni, akkor figyelj! Stephen King első munkáját 30 alkalommal utasították vissza. A szerző kizárólag felesége unszolására nem hagyta abba az írást, és milyen jól tette! A világ egyik legolvasottabb szerzője ma hozzávetőleg 350 millió eladott könyvvel büszkélkedhet.

6. Oprah Winfrey

A televíziós műsorvezető, Oprah Winfrey gyermekkora nem volt épp egy leányálom, rendkívüli családi tragédiákat kellett átélnie. Súlyos múltja ellenére nem adta fel, keményen dolgozott, és igyekezett talpra állni. Vagyonát ma 2,9 milliárd dollárra becsülik.

7. Thomas Edison

A világ egyik legismertebb feltalálója szó szerint több mint ezerszer próbálkozott, mielőtt feltalálta volna a működőképes izzót. Edison egyébként mindig azt hangoztatta, hogy egyszer sem vallott kudarcot, csupán ezer módot talált arra, hogy milyen, ha valami nem működik.

8. Michael Jordan

A sportikon már gyermekkorában rajongott a kosárlabdáért, de egyetlen edző sem vette komolyan, mert alacsony volt. Jordan nem volt képes belenyugodni a kudarcba, és úgy határozott, bebizonyítja, hogy az edzők tévednek. A többi ma már sporttörténelem.

9. Walt Disney

Még pályája kezdetén Disney-t azért rúgták ki egy újságtól, mert nem volt elegendő a kreativitása. Később visszautasították Miki egér karakterét, és hasonló sorsra jutott a három kismalac is. Szerencsére Walt Disney nem hallgatott a kritikusaira.

10. Kris Carr

A sikeres amerikai wellness aktivista és író máját és tüdejét a rák egy ritka fajtája támadta meg. Carr egy teljesen újszerű táplálkozási stratégiával és életmódváltással vette fel a küzdelmet a betegséggel. Annak dacára, hogy kezdetektől fogva kihívásokkal kellett szembenéznie, Kris Carr az évek során az egészséges életmód egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság