10 módja annak, hogyan győzd le a kihívásokat, amelyeket az élet zúdít rád

10-modja-annak-hogyan-gyozd-le-a-kihivasokat-amelyeket-az-elet-rad-zudit

Az élet telis-tele van bosszantó hullámvölgyekkel. Egyik pillanatban azt érzed, hogy a sors kegyeltje vagy, mert jól mennek a dolgaid, aztán hirtelen kártyavárként dől össze minden körülötted. Nem vagy egyedül az érzéseiddel, a saját nehézségeivel mindenkinek szembe kell néznie. Tudnod kell, hogy teljesen természetes, ha néha mélyre kerülsz, és van néhány módszer, ami segít elviselni az ilyenkor rád nehezedő nyomást.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Nem vagyunk egyformák, jó esetben mindenkinek van a tarsolyában egy jól bevált módszer a kihívások kezelésére. Akad azonban néhány általános fogás, amit megszívlelve talán könnyedebben győzheted le az eléd tornyosuló akadályokat.

10 módszer az élet kihívásainak legyőzésére

1. Vértezd fel magad egy tervvel

Hacsak nem vagy látnok, nem tudhatod, mit tartogat számodra a jövő. Ennek ellenére megvizsgálhatod az életed tipikus mintáit, sorra veheted, milyen kihívásokkal küzdöttél az elmúlt években. Vedd számba a reakcióidat, készíts listát a kihívásokra adott válaszaidból. Ha egy módszer egyszer már működött az akadályok legyőzésére, miért ne működne máskor is?

2. Nem vagy egyedül

Mindenki ült már a gödör alján. Egyesek hamarabb kikecmeregnek onnan, másoknak több idő kell hozzá. Ám bármin is mész keresztül tudnod kell, hogy valószínűleg mások is éreztek már hasonlót, mások is megtapasztalták már ugyanazt az élethelyzetet. Nem vagy egyedül! Próbálj meg kapcsolatot teremteni hasonló szituációban lévő személyekkel.

3. Kérj segítséget

Belátni azt, hogy valamivel nem tudsz megbirkózni egyáltalán nem szégyen. A segítségkérés az egyik legemberibb cselekedet, miért is kellene tartanod tőle? Mindegy, hogy egy hozzád közelállónak, egy szellemi, lelki vezetőnek vagy egy szakembernek jelzed a problémád, a lényeg, hogy cselekedj.

4. Éld meg az érzéseidet

Attól, hogy elfojtod magadban az érzéseidet, még nem tűnnek el. Sőt a lelked egy zugában megbújva olyan hatalmassá nőhetnek, hogy akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Az érzések megélése és feldolgozása kifejezetten előnyös, ami a felépülésedet szolgálja.

5. Fogadd el a kinyújtott kezet

A segítségkérés kétségtelenül egy nagy lépés a felépülésben, de nyitottnak kell lenned a támogatás elfogadásában is. Ha rendszeresen rácsapsz a feléd segítő szándékkal nyújtott kézre, úgy a támogatóid hamar elfordulhatnak tőled.

6. Segíts, ha van rá lehetőséged

Egy régi mondás szerint amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ha te már keresztül mentél egy krízishelyzeten, és ismered a kilábaláshoz vezető utat, segíts másokon. A támogatás nem pusztán a nehéz helyzetben lévők számára lehet előnyös, de te magad is boldogabbnak érezheted magadat tőle.

7. Merj nagyot álmodni

A kudarctól való félelem az emberek túlnyomó többségét arra tanítja, hogy feladja az álmait. Te ne tartozz közéjük! Ahhoz, hogy nagy dolgokat érj el az életedben néha kockázatot kell vállalnod, és merned kell nagyot álmodni. Ne engedd, hogy a félelem közéd és a célod közé furakodjon!

8. Gondolkodj pozitívan

Időt és gyakorlást kíván, de az elméd igenis trenírozható a pozitív gondolkodásra. Az úgynevezett mindfulness (tudatos jelenlét) technika lényege, hogy megtanulod kordában tartani az agyadat, elcsitítani a cikázó gondolatokat, és megélni a pillanat varázsát. Ha az elméd nyitott könyv előtted, akkor képes vagy gátat szabni a negatív gondolatoknak is.

9. Soha ne add fel

A kudarcok legyőzésének a kulcsa a kitartás. A meghátrálás azt jelenti, hogy a kihívás nyert a csatában veled szemben, és te nem tanultál semmit az összecsapásból. Tűrd fel az ingujjadat, készíts haditervet, beszélj egy veteránnal és irány a harcmező!

10. Dolgozz okosabban, ne keményebben

Többnyire igaz, hogy minden előtted álló feladat elvégzésének egynél több módja van. Ahhoz, hogy okosabban és ne keményebben dolgozz, egy kicsit visszafelé kell gondolkodnod. Határozd meg a célt, majd tervezd meg az odáig vezető út egyes állomásait egészen a kezdetekig visszamenőleg. Az is kifizetődő módszer lehet, ha elmélyülsz a témában, végzel némi kutatást, és megpróbálod megfejteni, mások miként oldották meg ugyanazt a feladatot, ami neked jutott osztályrészedül.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság