10 tipp, hogy jobb barátok legyetek!

10 tipp, hogy jobb barátok legyetek!

Beszéljünk a barátságokról

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az élet barátok nélkül olyan, mint az étel fűszerezés nélkül – ízetlen és ízetlen. A barátságok értelmesebbé teszik az életedet, és az összetartozás érzését adják.

Hogy segítsünk eligazodni az egészséges barátságok világában és erős kapcsolatokat kialakítani, összeállítottunk egy listát 10 tippből, hogy jobb barátok legyetek.

1. Erősítsétek a hallgatási készségeiteket

Az emberek azt szeretnék, hogy meghallgassák és elismerjék őket. Tudni akarják, hogy valaki törődik velük és azzal, amit mondani akarnak. Sőt, az emberek azt akarják látni, hogy értékelik és szeretik őket.

Itt jössz te – a jó barát – a képbe.

Ahhoz, hogy jó barát legyél, tudnod kell mikor kell a másikat meghallgatnod. A meghallgatás többet jelent annál, minthogy bólogatsz mindenre, amit mondanak, miközben a FB-on, a Instán vagy a TikTokon görgetsz.

A meghallgatás azt jelenti, hogy odafigyelsz, fenntartod a szemkontaktust, és hagyod, hogy a barátod legyen a középpontban. Hogy közben beszélsz is, vagy csak csendben ülsz, az csak rajtad múlik.

A lényeg, hogy tudd, mikor van szüksége a barátodnak a csendes támogatásodra, és mikor áll készen arra, hogy tanácsot hallgasson.

2. Védjétek meg egymást, amikor a másik nincs a közelben

Egy jó barát kiáll a barátaiért. Kiállnak egymásért, és hűségesek maradnak, bármi történjék is.

Néha félelmetes kockázatot vállalni a barátaidért, vagy megakadályozni, hogy mások rosszat beszéljenek róluk. Mégis, nincs is jobb annál mint amikor van valaki, akire számíthatsz, amikor a legnagyobb szükséged van rá.

Szóval fontos, hogy a barátodat fedezd, és legalább annyira fontos, hogy tudasd vele: mindig is támogatni fogod.

3. Legyetek őszinték

Ez nem azt jelenti, hogy ha valakit éppen kudarcként könyvelsz el, akkor azt mondd neki azonnal, hogy tűnjön el.

Azt jelenti, hogy mutassunk együttérzést, de ne féljünk hangot adni a véleményünknek.

Az őszinteség szabálya az, hogy “kommunikálj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled kommunikáljanak”.

Meg kell tehát tanulni, hogyan járjunk azon a vékony határvonalon, amely az empátia érzése és az értékrendünk között húzódik.

Az igazi barátság lehetővé teszi, hogy őszinték legyünk anélkül, hogy félnénk attól, hogy megtámadnak vagy kinevetnek minket. Ugyanakkor nem mondhatod ki a barátod hibáit nyíltan, és nem várhatod el tőle, hogy ezt a barátod nyugodtan tűrje.

Az egész az őszinteség és a tapintatosság finom egyensúlyának megteremtéséről szól.

4. Fogadjátok el a egymást úgy, ahogy vagytok

Senki sem akar olyan barátokat, akik mindig ítélkeznek és kritizálnak. Ez olyan, mintha valaki mindig negatív energiát sugározna (ami a fejünk felett lebeg), és egy az egyben kiszívná a reményt a szobából.

A másik oldal a gondoskodó, őszinte és támogató barát. Ő az, akinek pozitív energiája magához vonzza az embereket, és arra ösztönzi őket, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból.

Ahhoz, hogy ilyen barát legyél, az első dolog, amit tenned kell, hogy nem erőlteted rájuk a véleményedet vagy a meggyőződésedet. Ehelyett csak hallgasd meg, amit mondanak (a jótanácsokat fogadd meg), és mutasd ki te is a támogatásodat.

5. Ne feledkezzetek meg az apróságokról

Jó barátnak lenni azt jelenti, hogy emlékezni kell a barátod életének fontos napjaira. Nem a születésnapokra és évfordulókra gondolok. Azokra az apró részletekre gondolunk, amelyekből az embereket összetartják.

Például felidézni, hogy utálja a pizzán az olajbogyót, amikor pizzát rendelsz. Lehet, hogy apróságnak tűnik, de a barátodnak a világot fogja jelenteni, hogy eszedbe jutnak az ilyen apró részletek.

6. Legyetek egymás megbízható segítői

Nem könnyű jó barátnak lenni, ez folyamatos törődést, empátiát és jó fület igényel. Emellett egyensúlyt kell teremtened a kapcsolat egészében.

Tudni fogod, mikor van szüksége a barátodnak arra, hogy te vezesd alkalomadtán, vagy pedig te legyél éppen a szárnysegédje. Így sosem lesz féltékeny az, aki épp nincs reflektorfényben.

Épp ellenkezőleg. Boldogok lesztek, ha hagyjátok, hogy a másik ragyogjon, mert tudjátok, hogy a másik is ugyanezt teszi majd értetek.

7. Találjatok közös érdeklődési kört

Tegyük fel, hogy a barátod egy hobbit szeret, te pedig egy másikat. Hogyan találjátok meg a köztes pontot? Egyszerű. Nem találjátok meg.

A legjobb kapcsolatok a közös kedvenceken és ellentéteken alapulnak. Tehát, ha nem találtok közös pontot az érdeklődési körök tekintetében, akkor meg kell teremtenetek. Találjatok valamit, amiért mindketten együtt tudtok lelkesedni. Aztán próbáljátok ki.

Ha még jobb barát szeretnél lenni, rajtad áll, hogy megpróbálj érdeklődést mutatni az iránt, ami a barátodat érdekli.
Tehát ha ő szeret táncolni, neked pedig két bal lábad van, akkor érdeklődést mutathatsz a táncórák vagy az új lépések iránt, amelyeket most tanult. Akár el is mehetsz egy-két órára.

Szánj egy percet arra, hogy a barátod szemszögéből lásd a dolgokat. Aztán tényleg, meg is lepheted magad azzal, hogy te is részt veszel egy órán!

8. Legyetek ott egymásnak szükség esetén

Nem könnyű ott lenni valaki mellett, amikor nehéz időszakon megy keresztül. Nem jó velük lenni, és a nyomorúságuk rád is átragadhat, még akkor is, ha a te életedben minden tökéletes.

Azonban mindig gondolj arra, hogy lehet, hogy te vagy az egyetlen aki érdeklődik felőlük amikor lehangoltak, te lehetsz az egyetlen, aki segítő kezet nyújt.

Gyakran előfordul, hogy az emberek, amikor rosszkedvűek, befelé húzódnak. Így egy olyan egyszerű dolog, mint egy üzenet, egy telefonhívás vagy egy meglepetés-találkozó üdítőleg hat!

9. Ismerjétek el a barátságotokat

Könnyen elkalandozunk, és természetesnek vesszük a barátainkat. Az élet eluralkodik rajtunk, elveszítjük a fókuszt az olyan fontos dolgok kapcsán, mint a barátok és a család.

Ezért amikor legközelebb alkalmad nyílik rá, mondd el a barátaidnak, mennyire nagyra értékeled, hogy az életedben vannak.

10. Engedjétek el a magas elvárásokat

Az irreális elvárások minden kapcsolat legnagyobb rombolói.

Így kezdődik: törődsz valakivel, cserébe elvárod, hogy megtegyen érted ő is dolgokat. De nem mondod meg neki közvetlenül, hogy mit szeretnél. Ez megváltoztatja a barátság dinamikáját, és komoly csalódásoknak tesz ki.

A barátaid pedig kudarcot vallanak valamiben, amiről nem is tudták, hogy meg kellene neki felelniük!

A legjobb, amit tehetsz, ha ezeket az elvárásokat befelé irányítod. Vállalj felelősséget azért, amit szeretnél, és valósítsd meg te magad. Ne másoktól várd el.


Az igazi barát az, aki elnézi a hibáidat, és képes elviselni a sikereidet.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság