10 tipp munkakeresőknek – Így leszel sikeresebb álláskereső!

A megfelelő végzettség, a szakmai felkészültség és a hitelt érdemlő referenciák önmagukban nem garantálják, hogy a munkakereső gyorsan megfelelő álláshoz jut. Az álláspiac egy roppant képlékeny és kiismerhetetlen terület, ahol sokszor a kiismerés és a „munkakeresői rutin” hozza meg a várt eredményt. Összegyűjtöttünk néhány javaslatot, amire munkakeresőként érdemes odafigyelni.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

1. Munkát keress, ne kifogásokat!

Nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy a tényleges munkakeresés folyamata helyett a kifogásokat keresik, miért nem találnak állást. A kifogáskeresés valódi veszélye abban rejlik, hogy a kezdeti lelkesedés után egyre jellemzőbb lesz ez a fajta nézőpont, egy idő után pedig csak arra a kritériumra figyelnek az álláshirdetésekben, amit nem tudnak teljesíteni. Ha pedig minden feltételnek megfelelnének, akkor úgy gondolják, hogy biztosan alacsony a fizetés, korbáccsal verik az alkalmazottakat vagy napi száz órát kell dolgozni ebédszünet nélkül, így hát a jelentkezés elmarad.

2. Kürtöld világgá, hogy munkát keresel!

Ha elvesztetted a munkád, ne szégyelld! Tudasd a környezeteddel, hogy munkát keresel, ezáltal nagyobb esélyed van arra, hogy ismerősök vagy kapcsolatok által olyan lehetőséghez jutsz, amiről egyébként nem szereznél tudomást.

A munkahely elvesztését követően mihamarabb meg kell szüntetnünk azt a stresszt és bezártságot, amit épp a munka elvesztése okozott. Ez szükséges ahhoz, hogy motiváltan, lendületesen és hatékonyan vessük bele magunkat a munkakeresésbe.

Munkakereso

3. Vedd úgy, hogy a munkakeresés folyamata is munka!

Nagyon sok vállalkozás vagy üzleti tevékenység nem hoz profitot az első napokban, hetekben, némelyek akár az első hónapokban sem, a vállalkozók mégis minden erejüket és idejüket belefektetik. Miért lenne más maga a munkakeresés?

Ez esetben is ugyanúgy a jövőbeli pénzkeresés alapjait próbáljuk megteremteni, fogjuk hát fel úgy, hogy ez is munka. Sőt, olyan munka, amelynek eredményessége csak és kizárólag rajtunk múlik.

4. Ne légy lusta tanulni az álláskeresést!

Munkát keresni és találni nem a világ legegyszerűbb dolga, így a munkakeresők szakmai segítségre szorulhatnak. Ne legyünk restek segítséget igénybe venni, hiszen ennek köszönhetően jelentős hibákra derülhet fény.

Sokszor maguk a munkakeresők mérik fel helytelenül a saját munkavállalói értéküket. Ha a pályázói önkép ferde és túlértékelt, hiányoznak a szükséges képességek és kvalitások, akkor a megpályázott munkakörnek is ehhez kell alkalmazkodnia. A szóban forgó hiányzó képességeket pedig a jövőben pótolni kell, de addig is meg kell találni azokat a munkaköröket, amelyekre sikerrel pályázhatunk. Ha nem így teszünk, a munkakeresés egy meddő folyamat lehet.

5. Ne hagyd magad eltunyulni!

Mint említettük, a munkakeresés is munka. Ne hagyd, hogy a napjaid tétlenségbe és önsajnálatba torkoljanak! Őrizd meg a napjaid ritmusát, legyen továbbra is napirended, mintha dolgoznál, de most az időd egy bizonyos részét munkakeresésre fordítsd! A fennmaradó szabadidődben pedig tégy olyan dolgokat, amelyekre munka mellett nem jutott időd!

6. Ne tétlenkedj a szakmai területeken sem!

Ha munkanélküli vagy, akkor sem kell eltávolodnod a szakmádtól. Ma már a világhálónak köszönhetően rengeteg olyan információ áll rendelkezésre, aminek elsajátításával bővítheted a szakmai tudásod. Töltsd el hasznosan az idődet, tanulj, készíts saját szakmai projekteket, sőt ha van némi affinitásod hozzá, publikálhatsz is!

7. Javítsd ki a önéletrajzod!

Biztos vagy benne, hogy az önéletrajzod úgy tökéletes, ahogy van? Nem túl hosszú, nem túl áttekinthetetlen, megfelel a formai előírásoknak, öt másodperc elég az áttekintésére?

Ne felejtsd el, hogy a HR osztályon csupán másodperceket töltenek egy-egy önéletrajz áttekintésével. Ennyi időd van, hogy meggyőzd az elbírálót, hogy a Te önéletrajzod a „behívni interjúra” mappába kerüljön.

Nem mindenki ráz ki a kisujjából egy tökéletes önéletrajzot, ezért hasznos lehet, ha segítséget kérsz ebben szakembertől. Ellenben a világhálón rengeteg olyan sablon található, amelyek tökéletesen megfelelnek az elvárásoknak. Ha megtalálod a megfelelő sablonokat, azok alapján elkészítheted a sajátodat.

Oneletrajz

8. Látogasd az állásbörzéket!

Munkát keresni is munka, ahogy már kétszer írtuk, ezért vegyük komolyan! Legyünk felkészültek, ha állásbörzére indulunk. Legyen nálunk megfelelő minőségű és mennyiségű önéletrajz, legyünk ápoltak és tegyünk jó benyomást az ott található munkaadókra és HR-esekre!

Ha munkára van szükségünk ne a „no te mit kínálsz, barátocskám” stílusban lépjünk oda, hanem viselkedjünk úgy, mintha egy állásinterjú előjátékába csöppentünk volna!

9. Ne hasalj el a fizetési igény megjelölésén!

Sok hirdetés és pályázat kéri a fizetési igény megjelölését. Ez egyáltalán nem ritkaság és nem is furcsaság, ma már teljesen általános bevett gyakorlat. A dolognak persze van egy kis hibája, hiszen a munkavállaló aligha képes oly módon fizetési igényt benyújtani, ha nem ismeri az adott munkakört és az elvégzendő feladatokat.

Ha egy pályázat fizetési igény megjelölését kéri, akkor írni kell rá valamit. Tudni kell, hogy ennek a beírt összegnek nem lesz túl nagy jelentősége a továbbiakban, viszont ez alapján szűrik a túlzott fizetési igényt támasztó munkakeresőket.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Olcsó Jánosnak kell lenni, viszont a realitások talaján kell maradni. Ebben segíthetnek a begyűjthető információk az adott szakmából. Ezek alapján kalkulálhatsz, mennyiért vállalnád a munkát. Nem baj, ha kissé ez az összeg fölé célzol, hiszen így némi mozgásteret és rugalmasságot biztosítasz magadnak, ha esetlegesen alkudni szeretnének.

10. Légy önmagad, de vigyázz a jó híredre!

Nincs szükség arra, hogy akár az állásinterjún, akár az önéletrajzban más képet fess magadról, mint aki vagy. Arra azonban érdemes figyelned, hogy hol milyen adatokat teszel közzé magadról.

Sok munkaadó szívesen néz utána a pályázók „valódi” énjének az internet segítségével. A legtöbb munkavállalóról egyáltalán nem található szakmai információ, viszony a közösségi média nyitott ajtót jelent. A munkaadó ez alapján képet festhet a pályázóról, így érdemes odafigyelni, mit posztolunk magunkról.

A családi helyzetre vonatkozó kérdések eltitkolása általában nem jó ötlet. Egy anyukának, főképpen ha több kisgyermekről van szó, más munkabeosztásra és időszervezésre lehet szüksége. Ezekről érdemes tájékoztatni a munkaadót és idejekorán megegyezésre jutni az esetleges szempontok alapján. Tény, hogy egyes munkahelyeken egy hátrányt jelent, viszont az anyuka élete sem lesz könnyű egy olyan munkahelyen, ahol nem kap ehhez megfelelő támogatást.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság