20 introvertált viselkedés, amit mindenki félreért!

introveraltak

4 ok amiért érdemes elolvasnod a cikket:

  • Ha a párod extrovertált és sokszor nem ért meg Téged, mert introvertált vagy, akkor olvasd el és mutasd meg neki a cikket.
  • Ha a párod introvertált (és extrovertált vagy).
  • Ha extrovertált vagy és meg akarod érteni az introvertáltakat, akkor azért olvasd el.
  • Ha introvertált vagy, akkor azért olvasd el, mert introvertált vagy.

Íme a legjellemzőbb 20 introvertált viselkedés:

1. Élvezi, ha egyedül lehet csendben.

Egy introvertált szívesen van egyedül, mivel ez tölti fel. Nem idegen tőle, hogy egy csendes helyen hosszabb ideig töpreng, olvas vagy összegyűjti gondolatait.

2. Nem szereti a nagy tömeget.

Nem élvezi huzamosabb ideig a túl nagy tömeget. Ha úgy érzi kivételt tesz egy különleges esemény kedvéért, például egy koncertre alkalmanként kedvencei miatt elmegy.

3. Ugyanazokat csinálja, mint mások.

Az introvertált emberek nem feltétlenül antiszociálisak. Néha több energiát kell ráfordítani, hogy kimozdítsuk őket egy programra, de megéri. Türelmesnek kell lenni velük.

4. Rendkívül önelemző.

Arra törekednek, hogy megtalálják a mélyebb értelmét az életnek. Sokszor helyesen, mélyrehatóan elemzi a helyzeteket, de hajlamos elemezni olyanokat, amiket egyáltalán nem kellene.

5. Kevés embert tart magához egészen közel.

Egy-két nagyobb barátság mellett az introvertált elégedett sok apróbb barátsággal. Kisebb baráti társaságokban tud kibontakozni.

6. Nagy hallgatók.

Szeret másokat hallgatni. A hallgatás nála tökéletes esély, hogy megismerjen és megértsen valakit.

7. Nagyon szórakoztatóak.

Egyáltalán nem unalmas emberek. Igazán hülyék tudnak lenni, őrültek és hangosak is akár egy karaoke partin. Azonban befelé fordulni többet szeretnek, számukra például egy könyv tud hasonlóan szórakoztató lenni, mint egy karaoke parti.

8. “Bárcsak extrovertált lennék!”

Vannak pillanatok, amikor szeretnék magukra hívni a figyelmet. Szeretik magukat olyannak amilyenek, de néha igénylik, hogy sokan vegyék őket körül.

9. Élvezik a csendet éjszaka.

Péntek este is simán otthon maradnak. Megvan a lehetősége, hogy menjen a barátokkal vacsorázni, de inkább otthon marad, hogy elkerülje a nagyobb tömegeket. Ilyenkor általában a nappaliban filmet néz vagy egy könyvet olvas.

10. Nem szeretnek a figyelem középpontjában lenni.

A legtöbb introvertáltnak nem tetszik, ha mindenki csak őt nézi. Nehezen tart beszédet vagy bonyolít le ülést. Ilyen esetekben szeretnek mások tanácsaira hagyatkozni. Nem azt jelenti, hogy nincs vélemény, csak nehezen tudja megfogalmazni azt, hogy mit gondol.

11. Nem feltétlen érzik jól magukat partikban.

Egy parti rengeteg emberrel egy introvertáltnak egyáltalán nem buli. Persze vannak esetek amikor egy introvertált is jól tudja magát érezni ilyen helyzetben, viszont többnyire kényelmet neki a szituáció. Nem azt jelenti hogy sótalan ember, hanem azt, hogy nem élvezi a nagyobb csoportokat.

12. Jó kapcsolatépítő, viszont nehezen nyílik meg.

Szeret építeni őszinte, hiteles, valódi kapcsolatokat. Szeret másokat hallgatni, emiatt könnyen barátkoznak vele, viszont neki idő kell, hogy megnyíljon. Ritkán mutatja ki az elején egy introvertált, ha felkelti érdeklődését egy új személy.

13. Nem szeretnek magukról beszélni.

Az introvertált személyek nem szeretnek dicsekedni és magukról beszélni. A másik személye jobban érdekli őket. Ritkán adnak hangot annak, ha valami fűti őket.

14. Jobban dolgoznak kisebb csoportokban.

Egy jó vezetőnek introvertált munkatársait kis csoportokba kell szednie, hogy jobban teljesítsenek. A kis csoport kevésbé nyomasztó.

15. Apró részleteket is megfigyelik.

Munkahelyen az apróbb részleteket is gyakran észre veszik, amiben mások elbukhatnak. Figyelmen kívül hagyott problémákat vehet észre. Kutatások bizonyítják, hogy számos nagy vezető introvertált személyiségű.

16. Könnyen látnak más emberek szemszögéből.

Az introvertáltak jellemzően empatikusak. Ha nem ért egyet a másik személlyel, így is könnyen elfogadja álláspontját. Arra törekednek, hogy megismerjék az embereket minden helyzetben.

17. Nem feltétlen szégyenlősek.

A befelé fordulást nem szabad egy kalap alá venni a félénkséggel. Kevesen tudják, de az extrovertált ember is lehet félénk. A Stanford egyetem kutatása rámutat, hogy számos közéleti ember extrovertált és félénk is egyben.

18. A domináns emberek elszívják az energiájukat.

A nagy energiájú emberek fárasztóan hatnak az introvertáltakra. Gyakran érzik úgy, hogy kényelmetlen nekik a másik intenzitási szintje. Az introvertáltaknak szüksége van szünetre két nagyobb energiájú helyzet között.

19. Szeretik ha a dolgok lassan folynak.

Az introvertáltak szeretnek mérlegelni és átgondolni minden lehetőséget mielőtt meghozzák a végső döntést. Azonban káros is lehet, ha a dolgokat túlságosan is kielemzik. Fontos az arany középút.

20. Nem csak introvertáltak.

Ne kategorizáljuk abból, hogy valaki extrovertált vagy introvertált. Egy introvertáltnak több befelé forduló vonása van, mint egy extrovertáltnak. Ne felejtsük el, hogy egy extrovertáltnak is van befelé forduló vonása, csak kevesebb. És egy introvertáltnak is vannak extrovertált vonásai.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

  1. Még annyit hozzátennék, hogy az IV-k agyban játszák le azokat a dolgokat amit az EV-k szeretnek inkább fizikailag megélni. Én pl. IV vagyok, semmi vágyódás nem érzek messzi országokban utazgatni és rácsodálkozni erre arra. Tökéletesen el tudom képzelni, nem tartom szükségét, hogy ott legyek, míg a párom meg utazásmániás EV, aki örökkön úton lenne, mert neki úgy teljes az élmény. Vagy mondjuk reggel ébredünk, én szeretek úgy merengeni a semmibe, ami persze a valóságban azt jelenti, hogy hü, uramisten, össze sem tudnám számolni, hogy mennyi minden villan át az agyamon! Kérdezem tőle, min gondolkosz? azt mondja semmin, csak úgy néz ki a fejéből : ) és el is hiszem. Ez is egy nagy különbség köztünk de mégis jól elvagyunk szerencsére : )

    • Kedves Freko, igen, egyetértek. Én (IV), bár nem szeretek utazni, szeretek megérkezni és ott lenni bárhol. Tehát ha mondjuk holnap este arra eszmélnék, hogy egy new-orleansi blues kocsmában merengenék a semmibe, az nagyon is kedvemre való lenne, csak ne kelljen az utazni. És a 2. pont alapján, ne kelljen a tömegben pl. tácolni, mert attól tényleg fóbiám van, mármint a tömegtől 🙂 18. pont: 7 éve főnököm egy igazi EV, akinek hihetetlen energia bombáit (de irigylem érte!) esténként “mojákolással” – csendes-ráérős-pakolgatással – vezetem le. Ma már elhiszi a család, hogy nem azért csinálom, mert ők rendetlenek, hanem mert abban a fél órában nyerem vissza magam 🙂 Azért írtam, hogy telitalálat a fenti 20 pont, mert mindenre tudnék példát hozni -)) A lényeg, hogy ebben a pörgős-rohanós világban is megtaláljuk a magunk helyét, és azt meg tapasztalatból tudom, hogy szeretteinknek és környezetünknek pedig éppen így (ezen tulajdonságaink miatt) kellünk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság