25 oka, hogy boldogtalan vagy – és 25 megoldás, hogy boldog légy!

A boldogság 25 titka

A boldogtalanság rengeteg szürke árnyalattal rendelkezik. Néhány emberből csak az öröm hiányzik. Vajon ők maguk választották a lelki sötétséget? Vagy az élet tette őket ilyenné?

A súlyos depresszió, vagy a pszichikai betegségek orvosi segítségnyújtást igényelnek, ám nem szabad alábecsülni azt, amennyire az ezeket kiváltó okokat befolyásolni tudjuk.

Íme 25 oka annak, amiért boldogtalan lehetsz, és 25 javaslat arra, hogy a szellemi vakság megszűnjön, és visszatérhessen az életedbe a napfény!

1. Aggódsz.

„Öreg vagyok, és rengeteg problémát ismerek, pedig a legtöbbjük soha nem történet meg.” – Mark Twain

A boldogság 25 titka

Az aggodalom belső zűrzavart teremtOlyan, mint egy hintaszék: folyamatosan mozog, mégsem jutsz sehova. Az aggódás leblokkolja az embert, így nem tud reálisan gondolkodni, és olyanokon „pörög”, amik soha nem következnek be.

Az energiáinkat sokkal jobban is lehet hasznosítani ennél: amit nem tudunk ellenőrizni, azt hagyjuk kiszökni a fejünkből. Bobby McFerrin szavaival élve: „Don1t Worry! Be Happy!” A boldogság nem a rossz dolgok hiánya, de az aggódás hiánya hozzájárul a boldogsághoz.

2. Túlzott elvárásaid vannak magaddal szemben.

„Amikor a hited elég erőssé tesz, rájössz, hogy nincs szükséged többé folyamatos ellenőrzésre. Innentől bármi is történik veled, az mind örömödre, és hasznodra válik.” – Emmanuel Teney

Az emberek sokszor hiszik azt, hogy egy szuperhős képregényből léptek ki. Mindent képesek irányítani, mindent átlátnak, mindent képesek befolyásolni. Milyen hatalmas teher ez! Erre még Superman sem képes…

A valóság az, hogy nem vagyunk képesek ellenőrizni mást, csak önmagunkat. Ha megbékélünk ezzel, elkezdhetjük élvezni az élet szépségeit.

3. Haragszol éppen.

„A harag olyan sav, ami több kárt okoz a edénynek, amiben tárolják, mint bármi, amire ráöntik.” – Mark Twain

A neheztelés annyit tesz, hogy mérget iszunk, aztán várjuk, hogy a másik haljon meg. Minden negatív energia téged károsít meg. Add fel a haragodat… saját magad miatt.

Akire haragszol, valószínűleg most is éppen jól érzi magát, nem is töpreng azon, hogy te most éppen az idődet pazarolod és halálsugarakat küldesz felé az agyadból.

4. Azt hiszed, mindenki szabályosan játszik.

„Ha azt várod, hogy a világ igazságos legyen veled, csak mert tisztességes vagy, akkor bolond vagy. Ez olyan, mint azt hinni, hogy soha nem fog megenni az oroszlán csak azért, mert eddig még nem evett meg.”

!!BREAKING NEWS!!: „A világ nem szabályok szerint játszik!” Minél hamarabb elfogadod ezt, annál boldogabb leszel. Az emberek gyakran lesznek dühösek, mert úgy érzik, valaki a bennük mélyen gyökerező eszméket sértette meg.

Ahelyett, hogy dühöngenének, inkább örülniük kellene, hogy az eszmék és vélemények színes spektrumát ismerhetik meg.

5. Másokkal hasonlítod magadat össze.

„Attól, ha valakit csúnyának nevezel, te még nem leszel szebb.”

A legtöbb ember állandóan a belső összehasonlítás játékát játssza. Általában az élet egy kis területét vizsgálják, hol mások magánéletét, hol mások anyagi helyzetét, vagy munkáját.

Például összehasonlíthatod magamat Gyurta Danival, és szomorkodhatok, hogy nem tudok olyan jól úszni, mint ő. Na és? Ő meg lehet, hogy nem tud olyan jól énekelni, mint én.

Ne csak töredékeket nézzünk, hanem teljességet. Mi sokkal többek vagyunk annál, mint mikroszkóp alatt vizsgált apró részletek. Ha szeretnél valakit összehasonlítani magaddal, az legyél te: „Jobb ember vagyok, mint tegnap voltam?”

6. Úgy döntöttél, akkor leszel majd boldog, ha minden álmod valóra válik.

„A boldogságot nem az határozza meg, hogy mi zajlik körülötted, hanem hogy mi zajlik benned. A legtöbb ember a boldogságot kívülről várja, de az igazság az, hogy mindig belülről jön. „

Ki a boldogabb? Aki ezt gondolja: „Boldogabb leszek, ha összegyűjtök 10 millió forintot!” vagy aki ezt: „Boldog leszek, ha a családommal tudok vacsorázni este!” Mindkét cél lehet magasztos.

De a pillanatnyi boldogság tükrében döntetlen az állás, mert mindkettő jövőbeli sikerektől függ. És mi van, ha nem sikerül egyik sem? Ha mindig a JÖVŐBELI dolgoktól függ a siker, akkor soha nem leszel boldog MOST.

7. „Félig üres pohár” ember vagy.

„Azzá válsz, amire összpontosítasz, és olyan ember leszel, mint akikkel az időd nagy részé töltöd.”

Ha pesszimista ember vagy, az összes rossz dolgot észre fogod venni az életben. Az érzékelés pedig a saját rossz valóságodat teremti meg. Ehelyett dönthetsz úgy is, hogy a legjobb pillanatokra, a legjobb emberekre, az áldásokra, a szépségre koncentrálsz.

8. Magányos vagy.

„A legszörnyűbb szegénység a magány, és az az érzés, hogy senki nem szeret minket.” – Teréz anya

Alapvetően társas lények vagyunk, és az életünk jelentős részét a másokhoz való kapcsolódás teszi ki. Ha azon kapod magadat szombat este, hogy egyedül vagy, és ez az egyedüllét nyomasztó, akkor törekedj a változtatásra! Barátok találása minden bizonnyal javítani fog az életeden.

Hogyan találj jóbarátokat? Keress olyan embereket, akikkel hasonló az érdeklődési körötök, akiknek hasonló céljaik vannak és ez már eleve erős alap lesz egy hosszú távú kapcsolathoz. Mosolyogj és eléred, hogy mások érdeklődni fognak irántad. Meg fogsz lepődni, hogy egy egyszerű mosoly milyen hosszan tartó barátságokat indít el.

9. A materializmus minden másnál fontosabb az életedben.

„Néhány ember annyira szegény, hogy nincs mása, csak a pénze.”

Miközben a pénz a sikeres élet egyik nagy profitja, addig önmagában nem ad boldogságot. Gondolj bele, milyen érzés lenne, ha a holnapi napod lenne az utolsó. Vajon több pénzt akarnál, vagy inkább azokra az emberekre koncentrálnál, akik fontosak a számodra?

Ha nem anyagi értékekhez igazodva élsz, több kincset fogsz találni, mint amit a materializmus valaha is adhat.

10. Nincs időd a jó dolgokra.

„Ha felhagysz a rossz dolgok utáni rohanással, esélyt adsz arra, hogy a jó dolgok utolérjenek.”

Időnként mindannyian elveszítjük a fókuszunkat. Azonban az értékes dolgokhoz igazodva a pozitív perspektívánkat nem veszítjük szem elől.

Jó gyakorlat például, ha leírjuk az értékrendünket és rangsoroljuk őket fontossági sorrendben, aztán ezekhez mérjük magunkat: „Ma valóban eszerint éltem?” Ha nem, akkor: „Mit kell tennem ahhoz, hogy holnap jobb legyen?”

11. Boldogtalan emberekkel lógsz.

„Amikor elkezded veszélyeztetni magadat és az erkölcseidet a körülötted lévők miatt, akkor talán ideje a körülötted lévőket megváltoztatni.”

A körülötted lévő emberekkel közös metszetet alkotsz. Ha ez állandó negatív forrást jelent az életedben, lehet, hogy inkább pozitív embereket kellene keresned.

12. Nem találtad még meg a céljaidat.

„Megpróbálni másnak lenni, saját énünk szemétbe dobását jelenti.”

Sokan élik meg azt a hazugságot, hogy „Az élet célja az, hogy a hétvégét kellemesen töltsük el”. Nem is csoda, hogy az élet nagy részét nyomorultan töltik. Keress szenvedélyt, célokat, és tarts ki mellettük akkor is, ha a hétköznapjaidat is megváltoztatják és ez most még megijesztenek talán.

Fedezd fel az élet azon részét, amelyik az életed legnagyobb kalandja lehet!

13. Inkább színész vagy, mint szerző.

„Önmagadnak lenni a világban ma azt jelenti, hogy folyamatosan küzdesz azért, hogy a siker érdekében más lehess.” – Ralph Waldo Emerson

Hatalmas űrt teremtesz a világban, ha az akarsz lenni, aki nem vagy. Légy hiteles. Ha szerepet játszol, hogy megfelelj másoknak, az csak a szívfájdalmat okoz. Inkább saját darabot írj magadnak, minthogy mások színpadán kellejen azt eljátszanod, aki nem vagy.

14. A múltban ragadtál.

„Nem kezdhetsz bele az életed következő fejezetébe, ha mindig az előzőeket olvasod újra.”

Sokan válnak a múltjuk termékévé. Ez önsajnálatot, megbántottságot, „Mi lett volna ha…?”-ságot szól. Miközben mindannyian tanulhatunk a múltunkból, sokáig ott tartózkodni nem praktikus.

A múltat nem lehet megváltoztatni. Az állandóan a múltban él, annak érzelmileg nincsenek egészséges kilátásai.

15. Egészségtelenül élsz.

„A gondolkodásmódod, a viselkedésed, vagy ahogy eszel, befolyásolja a következő 30-50 évedet.” – Deepak Chopra

Ha egészséges táplálkozol, hamar lekezeled a stersszt, és sportolsz is, az mind a pihenésed minőségére, mind pedig a boldogságszintedre hatással van. Az érzelmek és a fizikai állapot szoros összefüggésben van.

Az elme – test kapcsolat nagyon is valóságos, ezért már némi testmozgás, napfény, extra szundítás, vagy egy egészségesebb ebéd is azonnal javítja a hangulatot.

16. Maximalista vagy.

„Azért, hogy tovább élhess, el kell menekülnöd a halált okozó perfekcionizmus elől.” – Hannah Arendt

Három fő típusa van a perfekcionizmusnak: önperfekcionizmus – ahol te várod a tökéletességet magadtól; a társadalmi perfekcionizmus – , amikor úgy gondolod, mások elvárják, hogy tökéletes legyél; egyéb perfekcionizmus – ahol mások szempontok alapján érzel kényszert a tökéletességre.

Mindhárom típus írtja a boldogságot. A tökéletesség nem reális életcél; mindegy, hogy rólad, vagy éppen másról van szó. A tökéletesség hiánya miatt ugyanis folyamatos a hiányérzet az életben.

17. Félsz a kudarctól.

„A siker nem végleges, a kudarc nem végzetes: csak a bátorság az, ami mindig számít.” – Winston Churchill

Vannak, akik annyira félnek a hibázástól, hogy nem is próbálkoznak. Képzeld el, ha nem mertél volna kisgyerekként járni tanulni. Talán még mindig a földön másznál riadt tekintettel.

Ha soha nem mersz próbálkozni, az soha nem fogsz felnőni, és ez hatalmas elégedetlenséget hoz az életedben .

18. Bizonytalan vagy.

„A feladat nem annak megtanulása, hogy mindig biztonságban érezzük magunkat, hanem hogy képesek legyünk elviselni a bizonytalanságot” – Erich Fromm

A növekedés azon kívül történik, amit mi komfortzónának hívunk. Ha túl bizonytalan vagy ahhoz, hogy kilépj belőle, soha nem fogod megismerni a félelem legyőzésének örömét. A madaraknak is le kell ugraniuk a fáról ahhoz, hogy felfedezzék: ők is képesek repülni. Nem maradnak örökké a fészekben, miközben azt bámulják, hogy mások hogy repkednek.

19. Tele vagy adóssággal.

„Az adósságban úszó ember gyakorlatilag rabszolga.” – Ralph Waldo Emerson

A túl sok adósság stresszt okoz, kapcsolatokat tör össze. Dolgozz ki egy tervet arra, hogy mikor és hogyan kerülsz ki az összes adósság alól!

20. Halogatós típus vagy

„Ismerd meg az idő igazi értékét. Ragadd meg, élvezd, és élvezz minden pillanatot. Ne tedd a semmit, ne lustálkodj, ne halogass: soha nem várj holnapig arra, amit ma is meg tudsz tenni.” – Lord Chesterfield

Halogatás egy végtelen spirál a frusztrációba. Minél tovább csinálod, annál nagyobb a terhelés. Olyan, mintha úgy futnál maratont, hogy folyamatosan követ szedsz a hátizsákodba az út mentén. Végül a zsák túl nehéz lesz, és összeesel.

Fejezz be feladatokat, minden köveket csak adott ideig cipelj. Így mindig könnyű lesz a lelked, és képes leszel sokkal gyorsabban haladni, mintha 20 feladatot húznál magad után egyszerre.

21. Nincs időd.

” Ne mondd, hogy nincs elég időd. Pontosan ugyanannyi órát kapsz naponta, amennyit Helen Keller, Pasteur, Michelangelo, Teréz Anya, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, vagy éppen Albert Einstein.”

Ahelyett, hogy „sosincs időd”, inkább összpontosíts azokra a dolgokra, amiknél úgy érzed, hogy a boldogságod okoznak. Tanuld meg kezelni az időt, mert így nem fogod elvesztegetni. Ne fektess időt olyan utakba, amik nem vezetnek sehova.

22. Nem gondolod úgy, hogy megérdemled a boldogságot.

„Vagy mindannyian megérdemeljük a boldogságot, vagy egyikünk sem.” – Mary Gordon

Vannak, akik fejében gyökeret vert a gondolat, hogy nem érdemlik meg a boldogságot. Lehet, hogy a múltjuk miatt van bűntudatuk, és úgy érzik, meg kell magukat büntetni az elkövetett hibákért.

A boldogságot viszont mindenkinek meg kell tapasztalnia. Ha nem érzed magadat méltónak rá, itt az ideje, hogy ezt újragondold. Adj magadnak esélyt, hogy ismét boldog lehess!

23. Utálod a munkádat.

„Bármin is munkálkodsz az életedben, csináld jól. A saját dolgait mindenkinek úgy kellene csinálni, mintha sem az élők, sem a holtak, sem a még meg nem születettek nem csinálhatnák jobban.” – Martin Luther King Jr.

Életed legtöbb idejét munkával töltöd. Tehát ha nagyon utálod a munkádat, akkor nagyon nehéz boldog kilátásokat fenntartani. A legjobb módja annak, hogy megváltozzon az életed az, ha olyan munkát választasz, amit szenvedélyből csinálsz, nem csak fizetésért.

24. Nincsenek igazi barátaid.

„Száz barátot találni nem nagy csoda. Egy olyan barátot találni, aki kiáll melletted akkor is, ha a többi kilencvenkilenc ellened van; na az az igaz csoda!”

A világ tele van ismerősökkel, de ha nincsenek közeli barátaid, akik ragaszkodnak hozzád, szomorú maradsz. Az élet az emberi kapcsolatokról szól, ezért olyanokat keress, akik mindig melletted maradnak. Sokkal magabiztosabb leszel a jövőben, ha tudod, van valaki, aki mindig támogat.

25. Túl sokat foglalkozol azzal, hogy mások mit gondolnak rólad.

„Túl sok ember vesz olyan dolgokat, amikre nincs szüksége; olyan pénzből, ami nem is az övé; hogy lenyűgözzön olyanokat, akiket nem is ismer.”

Ha az emberek végre elfogadják a valóságot, hogy nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, az élet lesz sokkal könnyebb lesz. Pláne, hogy a mindenkinek megfelelni akarás az őrületbe vezet.

Ne engedd meg magadnak, hogy boldogtalan legyél

„Tudod , hogy miért nehéz , hogy boldogok legyünk? Mert nem vagyunk hajlandók elengedni a dolgokat, amik a szomorúságot okozzák.

Tehát miért kapaszkodsz olyan dolgokba, amik szomorúságot okoznak? Kérdezd meg magadtól! Néha tudatosan választjuk a boldogtalanságot, mert nem tudjuk elengedni.

Vagy éppen nem is tudunk erről, csak épen még nem vetettünk egy jó kemény pillantást az életünkre, hogy rájöjjünk, mit kell kivágni. A boldogságot nem kell kergetni. Néha elég annyi, hogy csak kinyisd az ajtót, és ott fog állni!

Sok sikert!

És ha tetszett a poszt, oszd meg a többiekkel is – nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság