8 tulajdonság, amivel a világ legjobb vezetői közé kerülhetsz!

Az a fajta vezető legyél, akit az emberek akkor is önként követnek, ha nincs rangja, vagy beosztása - Brian Tracy

Készíts egy listát arról az 5 vezetőről, akiket a világon a legjobban csodálsz. Lehetnek bárhonnan: üzleti, közösségi média, politikai, technológiai, tudományos területről is. Most kérdezd meg magadtól, hogy miért csodálod őket. Legnagyobb eséllyel azért, mert nem mindennapi teljesítményt nyújtanak, lenyűgöző, valódi sikereket értek el. És fogadjunk, hogy a listát leginkább érzelmi alapon állítottad össze! A vezetés ugyanis az érzelmekről szól.

Az a képesség, hogy valaki úgy érjen el embereket, hogy a racionalitásokat megcáfolja, nagy vezetőképességre vall.

Vajon ezt a vezetői, inspirációs képességet meg lehet tanulni? Nem, és igen. Az igazság az, hogy nem mindenkiből válik jó vezető, mert semmi sem helyettesítheti a veleszületett tehetséget. Sokan inkább a munkavállalói világot választják, egyszerűen mert itt érzik jobban, nagyobb biztonságban magukat.

De azok, aki úgy érzik van tehetségük a vezetéshez, azok hagyják el a komfortzónájukat és kezdjék el csiszolni és tökéletesíteni a szükséges vezetői képességeiket.

Vessünk egy pillantást azokra eszközökre, amelyek lehetővé teszik, hogy egy tehetséges vezető ragyogni kezdjen!

Az a fajta vezető legyél, akit az emberek akkor is önként követnek, ha nincs rangja, vagy beosztása - Brian Tracy

1. Érzelmi intelligencia.

A nagy vezetők ismerik az empátiát, és képesek kiolvasni az emberek néha titkolt, és sokszor ki nem mondott szükségleteit és vágyait. Ez lehetővé teszi számukra, hogy válaszoljanak ezekre az igényekre, és ha lehetséges, a teljesítésüket is megoldják. Éreztesd az emberekkel azt, hogy megérted őket, és együtt érzel velük, reagálsz a problémáikra, és így valódi kötődés alakul ki!

2. Folyamatos tanulás.

Mutass nekem valakit, aki mindent tökéletesen tud, és megmutatom neked, hogy ő nem is emberi lény igazából. A kíváncsiság és a kielégíthetetlen tudásvágy a nagy vezetők egyik legismertebb jele. Ritkán elégedettek a jelenlegi tudásukkal, és nagyon örülnek, ha valami újat tanulhatnak. Ismerd fel, hogy a tanulásnál jobb befektetés önmagadba nem létezik!

3. Kontextusban gondolkodás.

A nagy vezetők minden kihívásra más szemmel néznek. Tudják, hogy ami működött az egyik helyzetben, az haszontalan lehet egy másik helyzetben. Mielőtt egy probléma megoldásának nekiállnál, győződj róla, hogy tisztában vagy a helyzet sajátosságaival és az intézkedéseid specifikusak, akár személyre szabottak!

4. Utat engedni másoknak.

Túl sok ember gondolja ma azt, hogy a vezetés az irányításról szól. Pedig a tény az, hogy a nagy vezetők inspirálnak másokat, majd haladni hagyják őket. Tudják, hogy a tehetséges embereknek nem az kell, hogy valaki mindig a hátuk mögött álljon. A vezetés tanácsadást, támogatást, inspirálást jelent, nem pedig folyamatos ellenőrzést. Végezd a saját munkádat, és hagyd, hogy mások is végezhessék a saját munkájukat!

5. Őszinteség.

Nem telik el úgy hét, hogy ne hallanánk arról, hogy egy úgynevezett vezető elveszíti hitelességét, mert tisztességtelenül járt el. Ez gyakran azért van, mert a nagy nyomás alatt nem mérik fel a helyzetüket, és félnek attól, hogy mások elégedetlenek lesznek velük. A rendkívüli átláthatóság korában élünk, és a valódi hitelesség nagy motiváló erővel bír. A jó vezetők azt is feladatuknak érzik, hogy az életükkel motiváljanak másokat. Ha jó hírneve van valakinek, akkor sokkal könnyebb válaszolnia a negatív hírekre és szembenézni a kemény kihívásokkal. Ne csak az emberek elméjét, hanem a szívét is akard inspirálni!

6. Kedvesség és tisztelet.

A jó vezetők felismerik, hogy a tudatlanság és az arrogancia vezetésgyilkosok, ugyanis ezek a bizonytalanság jelei. Amikor egy vezető tisztelettel bánik másokkal, ő is tiszteletet kap vissza, ez által a munka sokkal hatékonyabbá válik. Természetesen mindig lesznek olyan emberek, akik nem érdemelnek tiszteletet, de a munkára, és egy szervezet működésére összességében az őszinteség és a megbecsülés jó hatással van!

7. Együttműködés.

A munkahely és a karrier szerves részét képezik az emberek életének. Valaki minél több helyen dolgozott, minél több kapcsolatot épített ki, annál lenyűgözőbb eredményeket képes elérni. A széles körű tapasztalatok és megismert vezetési modellek miatt jobban képes stratégiákat létrehozni, kihívásoknak megfelelni, célokat elérni. Ne légy elutasító az egyszerű megoldásokkal szemben, ismerd fel, hogy az „azért, mert én azt mondom” stílus megöli a munkakultúrát!

8. Partnerség más emberekkel.

Mint ahogy már szó esett róla fentebb, a karrier, a hivatás, a munka nagy része az emberi létnek. Ezért a jó vezető odafigyel az alkalmazottak karrier célkitűzésére is, és segít nekik az előre haladásban. Még akkor is, ha tudja, hogy az alkalmazott adott helyzetben előbb utóbb elmehet máshova, ahol jobban kiteljesedhet. A jó vezető ugyanis tudja, hogy egy motivált alkalmazott sokkal boldogabb, termékenyebb, együttműködőbb, szenvedélyesebb, elkötelezettebb és a cég jó hírnevét, márka elismertségét is növeli.

A vezetés egyszerre művészet és tudomány. A fenti eszközök irányelvek, nem pedig merev szabályok, mindenkinek ki kell dolgoznia a saját egyéni vezetési stílusát. Ezek az eszközök egy komplett fegyvertár részeivé válhatnak, és segítenek elérni az embereket érzelmi szinten. Embernek lenni. Csak ez számít!

Ha pedig tetszett a poszt, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság