A hála, mint a boldogság és a siker kulcsa

a-hala-mint-a-boldogsag-es-a-siker-kulcsa

Hogy mi köze van a hálának a boldogsághoz és a sikerhez? Ebből a cikkből megtudhatod, hogy miért ez a legjobb és egyben legnemesebb út a boldog és teljes élethez.

Mi az a hála?

A hála nem a jómodorra vagy a jó neveltetésre utal, inkább egyfajta életszemléletként, hozzáállásként jellemezhető. Olyan, mint amikor egy kellemesen meleg érzést tapasztalsz a gyomrodban.

A hála egy olyan állapot, ami a kedvesség őszinte elismerése és megbecsülése, melyet valaki mástól kaptál.

A megfoghatatlan hála hosszú távon ad valamit – ami kifejezi és ápolja az élethez való pozitív hozzáállást, például ha örülsz annak, hogy egészséges vagy.

Az igazi hála nem kötődik semmilyen feltételhez, jutalomhoz vagy bónuszhoz. Mert a hála valójában megváltoztathatja az életedet – természetesen jobb irányba.

Már a modern tudomány is intenzíven foglalkozik a hála jelenségével, mint egyfajta alapvető attitűddel és belső életszemlélettel, ami számos pozitív hatással van az egészségedre, az agyadra és az élettel való elégedettségedre.

A legfontosabb megállapítások a következők:

a-hala-mint-a-boldogsag-es-a-siker-kulcsa

A hála boldoggá és egészségessé tesz

Egy egyszerű kísérletben Robert Emmons és Michael McCullough (2003) véletlenszerűen 192 diákot osztott be három különböző csoport egyikébe. Ezekben a csoportokban az alanyok különböző utasításokat kaptak a következő 10 hét során:

  • A hálacsoportba tartozó embereknek hetente egyszer el kellett gondolkozniuk azon, amiért hálásak voltak az életükben;
  • a haragcsoportba tartozó embereknek arra kellett gondolniuk, ami miatt idegesek voltak;
  • az eseménycsoport tagjainak csak azokra a dolgokra, amelyek azon a héten történtek.

Ezen kívül arra kérték őket, hogy rögzítsék az elmúlt héten átélt érzelmekkel kapcsolatos állapotok gyakoriságát, mint például a nyugalom, az érdeklődés, a hála, a stressz vagy a harag. Ezen túlmenően a fizikai panaszokra (például fej- vagy torokfájásra) vonatkozó információkat is rögzítettek.

Az alanyok azt is jelezték, hogy kérés esetén milyen gyakran voltak hajlandóak segítséget és támogatást nyújtani másoknak.

A kísérlet eredménye még a tudósokat is meglepte: a másik két csoporthoz képest a hálacsoport kevesebb testi panaszt mutatott, aktívabb volt a sportolásban és optimistább a következő hétre vonatkozó várakozásaikkal kapcsolatban.

a-hala-mint-a-boldogsag-es-a-siker-kulcsa

A hála erősíti a szívedet és csökkenti a stresszt

Egy nagy amerikai kutatócsoport 2015-ös tanulmánya kimutatta, hogy a hála csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát, miközben növeli a pulzusszám változékonyságát.

A pulzusszám változékonysága azt írja le, hogy az ember milyen mértékben tudja megváltoztatni szívritmusa frekvenciáját, az tehát a külső igényekhez való magas alkalmazkodóképesség kifejeződése, ezáltal az egészség egyfajta jelzésértéke lesz.

A hála segít az alvási problémákon

Ez pedig a világ egyik leghíresebb hálaadó kutatója, Alex M. Wood, a Manchesteri Egyetemen végzett tanulmányainak eredménye. Neki és kutatócsoportjának sikerült kimutatnia, hogy a hálás emberek jobban és mélyebben alszanak, sőt könnyebben is szenderülnek álomba.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság