A hosszú élet titka? 7 dolog, amit eltanulhatunk a természettől!

a-hosszu-elet-titka-7-dolog-amit-eltanulhatunk-a-termeszettol

Mindenki hosszú, egészséges és testi- lelki gazdagságban dúslakodó életben reménykedik. Valaki csak álmodozik róla, mások pedig tesznek is érte!

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Ha te is utóbbiak közé tartozol, akkor íme hét dolog, amit egyenesen a természettől, az állat- és növényvilágtól lehet ellesni és alkalmazni a mindennapok során.

1. (Egy kis) stressz jót tesz

Az állatvilágban rengeteg csodát találhatunk, elég csak megnézni a vakondpatkányt hozzá. Ez az állat az átlagosan 40 éves életkorával tízszer annyi ideig él, mint egy egér – így a rágcsálók matuzsálemeként említik.

Mindennapjait a föld alatt éli Kelet-Afrikában, és jellemzően kevés oxigénnel, valamint magas hőmérséklettel kell megbirkóznia. Csodájának kulcsa a hormesis.

Ez a hatás akkor jelentkezik, ha egy szervezet mérsékelt stressznek van kitéve. Az anyagcsere ezzel védekezésre vált, a szervezet alkalmazkodik hozzá és egyre erősebbé válik. Igen, az embereknél is működik!

2. A sejthulladéknak mennie kell

Az autofágia szorosan összefügg az élettartammal. A folyamat során a sejtek eltávolítják a sérült struktúrákat, amelyek idővel felhalmozódnak a szervezeten belül. Ahogy öregszünk, az öntisztulás lelassul, és a testünk szemétlerakóvá válnak.

A meztelen vakondpatkány ezen a téren is egy csoda, hiszen esetében az autofágia teljes sebességgel működik a halál pillanatáig.

Az emberek például rendszeres böjttel fokozhatják a folyamatot, vagy spermidinnel, egy olyan anyaggal, amely főleg növényi élelmiszerekben, például búzacsírában, szójában, gombában, karfiolban és brokkoliban található.

A hosszú élet titka? 7 dolog, amit eltanulhatunk a természettől!

3. Az öregedés lassítható

A halhatatlan medúza (medúza turritopsis) a Földközi-tengerben él, és meglepően egyedülálló dologra képes a világon. Ha nem talál táplálékot, vagy ha a víz hőmérséklete ingadozik, akkor visszatér fejlődésének kezdeti stádiumába, és újra növekedni kezd.

A tudomány már dolgozik azon, hogy valamikor lehetővé tegyen egy ilyen típusú megfiatalodási lehetőséget az emberek számára is. Egereken sikerült már elérni: egy új módszerrel a felnőtt sejteket visszaváltották őssejtekké, ezzel visszaforgatva az állatok biológiai óráját.

Amit a nagy felfedezésig mi is megtehetünk magunkért: sok mozgás, egészséges táplálkozás, valamint a dohányzás abbahagyása.

4. Adj vért – szerezz életet

A vas fontos alapanyag a sejtképzésben és az oxigénszállításban. A kutatások során azonban egyre több jel utal arra, hogy a fém elősegítheti az öregedést – nevezetesen, ha hosszú távon feleslegesen raktározódik a vörösvértestekben.

Ez növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia és a rák kockázatát. Példaként ismét a csupasz vakondpatkányt lehet felhozni példaként, hiszen ezek az állatok szinte soha nem szenvednek daganatos betegségben.

Ennek az egyik oka lehet a jó vasanyagcsere, amelyet egy génmutáció váltott ki. Mit tehet az ember? Nagyon egyszerű: menjen rendszeresen vért adni, hiszen mialatt a szervezet pótolja az elvesztett vérmennyiséget, szabályozza a vaskészletet is.

5. A méret igenis lényeg

Az ames törpeegér a legkisebb egérfaj, mégis tovább él, mint társai. A grönlandi cápa pedig olyan lassan növekszik, hogy csak 150 évesen válik ivaréretté, és akár 400 évig is élhet. Hasonló a helyzet az emberekkel!

Állítólag azért, mert alacsonyabbak, a szardíniaiak tovább élnek, mint a többi olasz. A nők túlélési esélye a férfiakkal szemben többek között kisebb méretüknek is köszönhető.

6. A vírusok öregítenek

A vírusok is túlélők: ami jó a vírusnak, az viszont rossz az embereknek. Évekkel felgyorsítják öregedésünket, mindezt akár tünetmentesen is.

A kórokozók kordában tartása érdekében az immunsejtek egy része folyamatosan szolgálatban van. A következmények? Kevésbé leszel védett más fertőzésekkel szemben, és növekszik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

7. Együtt tovább élsz

Mi a közös a grönlandi cápa, az ames törpeegér, a csupasz vakondpatkány vagy a medúza turritopsis életében? Mind rokonok és „barátok” társaságában, azaz falkában élnek.

Segítenek egymásnak élelmet találni, és nagyobb biztonságban érezhetik magukat egy csapatban. Ugyanez vonatkozik az emberre is, éljünk tehát közösségben!

Forrás

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság