A perspektívaváltoztató tapasztalatok, legyenek azok jók vagy rosszak, gazdagabb életet eredményezhetnek

a-perspektivavaltoztato-tapasztalatok-legyenek-azok-jok-vagy-rosszak-gazdagabb-eletet-eredmenyezhetnek

A modernkori pszichológusok szerint az emberi jólétet alapvetően két úton lehet elérni: a boldogságon és az értéken keresztül. De pontosan mit jelent ez, és mi történik akkor, ha egy nem várt esemény felborítja az életedet?

Shigehiro Oishi, az Illinois Egyetem kutató pszichológusa szerint a boldogság és az érték párhuzamosan futhat, de akár keresztezheti is egymást egy ember életében. Meglátása szerint mindkét koncepció jellemzően a személyes és a társadalmi stabilitásból fakad.

Idáig a pszichológusok ezzel a tagolódással dolgoztak, amit az élettel kapcsolatos jólét dichotóm modelljeként aposztrofáltak

– hangsúlyozta a szakember.

Oishi hozzátette: a boldog élet az öröm, a kényelem és a biztonság szinonimájaként, míg az értékkel teli élet a cél, a koherencia és a rend megfelelőjeként írható le.

Porszem a gépezetben

De mi történik abban az esetben, ha beüt a krach, és kicsúszik a talaj a lábad alól? Vagy ha sosem volt túl stabil a padló alattad? Ilyenkor minden elveszett, vagy akad némi remény a jóléthez vezető út megtalálásához?

Az elmúlt években Oishi és tudós csapata erre kereste a választ a Virginiai Egyetemen. A kutatók rájöttek, hogy a jóléthez vezető harmadik út nem más, mint a pszichológiai gazdagság. Vizsgálataik azt sugallják, hogy a gazdag élet komponensei nem az életkörülmények vagy a temperamentum stabilitásában gyökereznek. Sokkal inkább az újdonságok kutatásából, a kíváncsiságból, a dinamikusan változó világ pillanataiból fakadnak.

A csapat a tudományos munka során érdekes felfedezésre jutott. A gazdag élmények nem feltétlenül egyenlők a pozitív behatásokkal: lehetnek tervezettek vagy véletlenek, örömtelik, de traumatikusak is. A gazdag élmények tehát a jó és rossz történések egyvelegei.

Jó példa erre a koronavírus-járvány, amely újszerű, perspektívát megváltoztató, lélektanilag gazdag pillanatokat hozott mindenki életébe. Egyszerre törte össze a hétköznapokat, kényszerített a négy fal közé, ugyanakkor egyszerre békített össze családtagokat, és tanított meg kenyeret sütni vagy pulóvert kötni.

A pszichológiai gazdagság szélesre tárja az ajtót a jólét felé azon emberek számára, akiket a körülmények megfosztottak a boldogsághoz és az értékhez vezető utaktól

– hangsúlyozta az Illinois Egyetem kutató pszichológusa.

A Shigehiro Oishi és csapata által felismert harmadik út gyógyír lehet a nehéz időkben.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság