A perspektívaváltoztató tapasztalatok, legyenek azok jók vagy rosszak, gazdagabb életet eredményezhetnek

a-perspektivavaltoztato-tapasztalatok-legyenek-azok-jok-vagy-rosszak-gazdagabb-eletet-eredmenyezhetnek

A modernkori pszichológusok szerint az emberi jólétet alapvetően két úton lehet elérni: a boldogságon és az értéken keresztül. De pontosan mit jelent ez, és mi történik akkor, ha egy nem várt esemény felborítja az életedet?

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Shigehiro Oishi, az Illinois Egyetem kutató pszichológusa szerint a boldogság és az érték párhuzamosan futhat, de akár keresztezheti is egymást egy ember életében. Meglátása szerint mindkét koncepció jellemzően a személyes és a társadalmi stabilitásból fakad.

Idáig a pszichológusok ezzel a tagolódással dolgoztak, amit az élettel kapcsolatos jólét dichotóm modelljeként aposztrofáltak

– hangsúlyozta a szakember.

Oishi hozzátette: a boldog élet az öröm, a kényelem és a biztonság szinonimájaként, míg az értékkel teli élet a cél, a koherencia és a rend megfelelőjeként írható le.

Porszem a gépezetben

De mi történik abban az esetben, ha beüt a krach, és kicsúszik a talaj a lábad alól? Vagy ha sosem volt túl stabil a padló alattad? Ilyenkor minden elveszett, vagy akad némi remény a jóléthez vezető út megtalálásához?

Az elmúlt években Oishi és tudós csapata erre kereste a választ a Virginiai Egyetemen. A kutatók rájöttek, hogy a jóléthez vezető harmadik út nem más, mint a pszichológiai gazdagság. Vizsgálataik azt sugallják, hogy a gazdag élet komponensei nem az életkörülmények vagy a temperamentum stabilitásában gyökereznek. Sokkal inkább az újdonságok kutatásából, a kíváncsiságból, a dinamikusan változó világ pillanataiból fakadnak.

A csapat a tudományos munka során érdekes felfedezésre jutott. A gazdag élmények nem feltétlenül egyenlők a pozitív behatásokkal: lehetnek tervezettek vagy véletlenek, örömtelik, de traumatikusak is. A gazdag élmények tehát a jó és rossz történések egyvelegei.

Jó példa erre a koronavírus-járvány, amely újszerű, perspektívát megváltoztató, lélektanilag gazdag pillanatokat hozott mindenki életébe. Egyszerre törte össze a hétköznapokat, kényszerített a négy fal közé, ugyanakkor egyszerre békített össze családtagokat, és tanított meg kenyeret sütni vagy pulóvert kötni.

A pszichológiai gazdagság szélesre tárja az ajtót a jólét felé azon emberek számára, akiket a körülmények megfosztottak a boldogsághoz és az értékhez vezető utaktól

– hangsúlyozta az Illinois Egyetem kutató pszichológusa.

A Shigehiro Oishi és csapata által felismert harmadik út gyógyír lehet a nehéz időkben.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság