A sikerhez néha neked is meg kell tanulnod nemet mondani

a-sikerhez-neha-neked-is-meg-kell-tanulnod-nemet-mondani

Mindössze három betű, mégis gyakran nehéz kimondani. Sokan egyenesen képtelenek rá, hiszen az emberi természet alapvetően segítőkész és kíváncsi, így inkább igent mond, és elfogadja a kihívásokat. Fel sem merül bennük, hogy akár nemet is mondhattak volna.

Ha viszont mindig igent mondasz, akkor mindent megteszel másoknak, és előfordulhat, hogy ezzel önmagadnak ártasz, majd szép lassan kiégsz. Ha te is meg akarsz tanulni nemet mondani, akkor itt az idő!

a-sikerhez-neha-neked-is-meg-kell-tanulnod-nemet-mondani

Gondolkozz, mielőtt döntést hozol

Soha nem kell azonnal igent vagy nemet mondanod, még akkor sem, ha a másik ezt szeretné. Nyugodtan reagálhatsz így is: „Egy pillanatra el kell gondolkodnom ezen. Öt percen belül jelentkezek a válasszal.”

Gyakran idő előtt mondunk igent valamire, mert egyszerűen hagyjuk magunkat meglepni. A kérések legtöbbször hirtelen érkeznek hozzánk, és mielőtt észrevennénk, megállapodtunk valamiben, amit nem is szerettünk volna.

Ezért nagyon hasznos, ha mindig szánunk egy kis időt a helyzet rövid elemzésére. Gondold végig például minden esetben a következő kérdéseket:

  • Pontosan mit kell tennem? Munkát, szívességet, pénzt kell adnom?
  • Mennyi időm, kedvem és energiám van most erre?
  • Mi történik, ha mégsem teszek eleget a kérésnek?
  • Ki az, aki szívességet kér tőlem? Mit jelent nekem ez a személy? Milyen a viszonyunk egymáshoz?
  • Hányszor tettem meg valamit az adott személyért, és ha többször is megtettem, akkor valóban szeretném újra megtenni?

Tudd meg, miért olyan nehéz nemet mondanod

Számos oka lehet annak, hogy nehezen utasítasz vissza egy kérést. Pontosan ezen félelmek és aggodalmak leküzdésében segít, ha tisztában vagy azzal, hogy mi nehezíti meg a dolgodat.

Íme néhány példa arra, hogy miért mondunk túl gyakran igent:

Félelem attól, hogy elutasítanak és többé nem akarnak minket

Ez a félelem elsősorban a családban, a baráti és az ismeretségi körünkben, de a munkahelyünkön is megjelenhet. Legtöbben már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy egyesek csak akkor szeretnek minket, ha mindent megteszünk nekik.

Nyilvánvalóan úgysem érheted el, hogy mindenki kedveljen – még akkor sem, ha mindent megteszel érte. Dönts úgy, hogy nem kell olyannak tetszeni, aki nem kedvel téged, csak azért, mert nem teszel meg mindent, amit ő szeretne. Ezért is válassz bölcsen barátokat.

a-sikerhez-neha-neked-is-meg-kell-tanulnod-nemet-mondani

Félelem a következményektől

Teljesen jogos félelem. Néha előfordulhatnak konfliktusok vagy elveszítheted az állásodat. Itt nagyon fontos a helyzet objektív és reális értékelése. Valóban vannak helyzetek, amikor jobb igent mondani, de ezek sokkal ritkábbak, mint ahogy gondolnánk.

Állandóan attól rettegve, hogy mások hogyan reagálnak, elveszíted a szabadságodat és a függetlenségedet.

A szükség igénye

Ez az ok öntudatlanul bennünk rejlik, ezért nem olyan könnyű rálátni. Ott lenni másoknak, segíteni – ez nemes dolog. Lényeges viszont, hogy ne veszítsd el az egyensúlyt, és ezáltal ne alakuljon ki az úgynevezett segítő szindróma.

Félelem attól, hogy lemaradunk valamiről

Olyan szempont, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, de nagyon fontos. Szakmai vagy családi környezetben is sokakat az hajt, hogy ne hagyjanak ki semmit. Ezért el kell menni minden ünnepségre, minden eseményre, minden találkozóra.

Csak egy dolog segít itt: megtanulni prioritásokat felállítani. Látni fogod, hogy az élet akkor is megy tovább, ha nem vagy ott minden rendezvényen.

Végezetül egy jótanács: nem kell egyből mindenre nemet mondani

Kezdd el lassan, udvariasan, apró lépésekkel. Te is tapasztalod majd, hogy pár alkalom után már magabiztosabban megy neked is a nemet mondás művészete, ami sokszor elengedhetetlen ahhoz, hogy egy újabb szintre lépj, hogy sikeresebbé válj.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság