Az álomkarrier 10 nélkülözhetetlen összetevője

A sikernek ára van, nem titka

Nem mindenkiből lesz sikeres vállalkozó. Nem alkalmatlanság, hanem alkatiság miatt. Ahogy nem mindenki viseli el azt, hogy egy főnök úgymond parancsolgasson neki; úgy mások a hónapról-hónapra való bizonytalanságot utálják.

Ha számodra a vállalkozói életforma nem pálya, hanem inkább egy cégnél építenél álomkarriert, akkor ez a cikk jó társad lesz az úton.

Az álomkarrier 10 nélkülözhetetlen összetevője

1. Tanulj nyugalmat, önfegyelmet

Bármilyen munkakörben is vagy éppen, fontos, hogy a stresszes, idegesítő körülmények ne hozzanak ki a béketűrésedből. Meg kell tanulnod kezelni az indulataidat! Hiszen ki akarna előléptetni egy állandóan morgó, vitatkozó, már-már idegbetegnek tűnő alkalmazottat?

Erre nagyon jó „edzés”, hogy próbálj ki új, szokatlan dolgokat, ugorj fejest spontán, akár provokatív szituációkba, ezzel sokat teszel a stressztűrésed erősítéséért.

2. Összpontosíts

Ha személyiséged miatt hamar rá is unsz a dolgokra, a kitartásod és az összpontosítási képességed jól fejleszthető.

Törekedj arra, hogy minél fókuszáltabbá válj. Például olvass minden nap, vagy végezz szándékosan monoton, kitartást igénylő munkákat, amik által sokat fejlődhetsz.

3. Hess-hess lámpaláz

Ahogy haladsz felfelé a ranglétrán, előbb-utóbb prezentációkat kell tartanod több ember előtt, vagy nagyon felkészült ügyfelekkel, vezetőkkel kell tárgyalnod. 

A lámpaláz leküzdésére több megoldás is van: kérj meg egy barátot, hogy fontos megjelenések előtt tartson neked egy kis buzdító beszédet; tanulj meg relaxálni; legyél kipihent (aludj eleget); de legfőképpen legyél felkészült.

Ha a tudásod megvan, ez magabiztossá tesz. Egyébként is, egy jó főnököt nem fog érdekelni a lámpalázad, ha a tudásszinted, eltökéltséged meggyőző.

4. Számíts a legrosszabbra

Mint az élet összes területén, így a munkahelyeden is hol hegycsúcson, hol völgyben érezheted magadat. Várd a legjobbat, de készülj fel  a legrosszabbra is! Maradj reális, és ne láss rémeket ott, ahol nincsenek.

Összefoglalva: bármennyire jó helyed is van, soha ne kényelmesedj el! 

A sikernek ára van, nem titka

5. Az egyszerűségben rejlő nagyszerűség

Feladatmegbízás esetén először mindig a legkézenfekvőbb, leggyorsabban és legegyszerűbb módon kivitelezhető megoldásokat keresd.

Ha ezek nem válnak be, akkor fordulj a bonyolultabb megoldások irányába. Ne kombinálj rögtön mindent agyon!

6. Ha érted, tudd is elmagyarázni!

A főnököd és a munkatársaid nem a barátaid/testvéreid, hogy mindent, amit mondasz, fél szavakból megértsenek. Nem fogják türelmesen végighallgatni a terjengős, barokkos körmondatokból álló, se vége se hossza magyarázkodásaidat.

Gyakorolj otthon: rövid, velős, lényegre törő párbeszédeket használj! Ezt a munkádban jól tudod majd kamatoztatni, és másoknak is egyszerűen adhatod át a tudásodat.

7. Marketingezd magad

Lehetsz óriási szaktudással rendelkező csúcskategóriás alkalmazott; ha ez a kutyának sem tűnik fel, bajban vagy.

Nem elég, ha minden egyes feladatot tökéletesen végrehajtasz; mindeközben szem előtt is kell lenned. Reklámozd magadat a főnökeid előtt, de ne ess bele sem a túlzások, sem a nyájas hízelgés csapdájába.

8. Tarts ki

Az eléd tornyosuló problémák elvehetik a kedvedet és a motivációdat, de légy kitartó, folytasd a csatát! Árnyékba húzódás és önmarcangolás helyett szabadulj meg a sötét gondolatoktól, kezdd el elhárítani az akadályokat, és őrizd meg a lelkesedésed!

És hogy ezekre a helyzetekre hogyan készülj fel? Próbálj ki olyan szabadidős tevékenységeket, hobbikat, amikhez egyáltalán nem értesz. Szuper edzőpálya lesz, ha olyan dolgokban kell sikert elérni, amiben semmiféle gyakorlatod nincsen.

9. Tanulj meg értelmesen vitázni

Vannak lényegtelen viták, melyek szót sem érdemelnek. Ilyenkor az a legjobb, ha otthagyod a puskaporos helyszínt. Azonban, fontos viták esetén ki kell tartanod.

Gyakorold a magabiztosságot, például ha egy jó céges terved dugába dőlni látszik, vagy ha ok nélkül szidnak le. Állj ki az igazadért, amikor szükség van rá, és profitálj a magabiztosságodból!

10. A pénz nem minden

Kivételes esetektől eltekintve, a munkára való hajlandóság fő oka a pénzkeresés. Azonban kereshetsz akármennyit, ha közben mélyen gyűlölöd a munkád és belebetegedsz.

Inkább vigyél haza kevesebb pénzt, de azt csináld, amit szeretsz! Válaszd a boldogságot a mindennapos feszültségek helyett, válassz okosan pályát! Sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság