Az önfegyelem garantálja a sikert!

Önfegyelem nélkül nincs üzleti siker, de nincs siker az élet más területein sem. Minden, amiért keményen meg kell dolgoznunk, önfegyelmet követel meg tőlünk.

Az önfegyelmünk teszi lehetővé, hogy olyan dolgokat is megtegyünk, amihez egyáltalán nincs kedvünk vagy épp ellenkezőleg: ne tegyünk meg olyasmit, amit nagyon szeretnénk, de ellenkezik a valódi érdekeinkkel.

onfegyelem

Mi, aki azt tűztük ki magunk elé célul, hogy sikeresek leszünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyenge önfegyelemmel rendelkezzünk!

A legtöbben már tudatában vagyunk annak, hogy az önfegyelem segít bennünket a céljaink felé. Ha rá tudjuk venni magunkat a teendők elvégzésére, amikor az szükséges, azáltal biztosan jó irányt választottunk magunknak.

Az önfegyelem valódi értéke és értelme abban lakozik, hogy segítségével képesek vagyunk meghatározni és megérteni a hosszú távú terveinket, így a pillanatnyi örömök nem csábíthatnak el bennünket.

Ha szeretnénk egy csónakot, de azt csak jelentős anyagi megterhelés árán vásárolhatnánk meg, akkor inkább elhalasztjuk a csónak megvásárlását a későbbiekre. Csak akkor vásároljuk meg a csónakot, amikor már olyan anyagi jólétet teremtettünk magunknak az önfegyelemnek köszönhetően, amiben a csónak vásárlása nem jelent különösebb terhet. Ez egy egyszerű, de szemléletes példája az önfegyelemnek.

Ha képesek vagyunk nap mint nap önfegyelmet gyakorolni és ellenállni a fogyasztói társadalom részére táplált csábításnak, akkor jó úton haladunk az anyagi függetlenségünk felé.

Az önfegyelem csak akkor lehet sikeres, ha a hozzá szükséges minden képességgel rendelkezünk. Ilyen az önuralom, amikor a saját vágyainkat és igényeinket minden pillanatban a magunk ellenőrzése alatt tudjuk tartani. Szükséges a felelősségtudat is; tudatában kell lennünk, hogy minden egyes cselekedetünk hatással van a jövőbeli életünkre és közvetve a szeretteinkére is. És nem mellesleg szükség van önmagunk irányításának képességére, hiszen nem csak tudnunk kell a helyes irányt az úton, hanem meg is kell tudnunk tenni azt.

sikeres ember

Mi különbözteti meg a sikeres embereket a sikertelenektől? A sikeres emberek képesek felkelni minden nap azért, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzanak, amelyekkel a sikertelenek nem foglalkoznának, mert egyszerűen nincs hozzá kedvük. A sikeres emberek tudatában vannak annak, hogy ez a fajta hozzáállás a hosszú távú sikerük záloga.

A sikeres és a sikertelen emberek között az a másik fő különbség, hogy a sikeresek szeme előtt maga a siker lebeg, a sikertelenek szeme előtt pedig a módszer, amivel esetleg eljuthatnának a sikerhez. A sikertelenek szempontjai között prioritásként szerepel a fáradalmak megspórolása. Épp ezért a sikertelenek a legkönnyebb feladatok és a legsimább utak közül válogatnak, a nehézséget okozó feladatokat pedig elkerülik.

Az önfegyelem a jellemünk formálója is. Minél több önfegyelmet vagyunk képesek gyakorolni, annál nagyobb önbecsüléssel rendelkezünk és fejlődik az énképünk is. A személyiségünkre egészen máshogyan tekinthetünk, ha nap mint nap azt érezzük, hogy értékesek, hasznosak, szorgalmasak és sikeresek vagyunk.

Az önfegyelem tanulható, illetve fejleszthető is. Minél több önfegyelmet erőltetünk magunkra, minél inkább fegyelmezetten éljük az életünket, annál inkább fejlődik a képességünk az önfegyelemre. Ez egy öngerjesztő mechanizmus a készségeink sorában.

Az önfegyelem és annak szükségessége állandóan velünk van. Minden nap úgy éljük az életünket, hogy önfegyelmet kell gyakorolnunk. Minden reggel fel kell kelnünk, meg kell mosnunk a fogainkat, fel kell öntöznünk, el kell mennünk a munkahelyünkre, gondoskodnunk kell a szeretteinkről, be kell fizetnünk a számláinkat és így tovább. Napestig lehetne sorolni, de jól látható, hogy az önfegyelem a napjaink része, ennek gyakorlásával lehetünk sikeresek, ezt pedig elvárjuk magunktól.

Aki a fentiekre nem képes önfegyelem hiányában, annak az élete előbb vagy utóbb kedvezőtlen fordulatot vesz. Ha valakinek nincs elég önfegyelme, hogy jól teljesítsen a munkahelyén és helyesen élje az életét, akkor sajnos a problémák törvényszerűen megérkeznek.

Amikor nagy dolgot kell véghezvinnünk, de számunkra nehézséget vagy kellemetlenséget jelent, akkor eldől, hogy képesek vagyunk-e az önfegyelemre. Eldől, hogy képesek vagyunk-e tűzön-vízen át kitartani az elhatározásunk mellett.

Sok ember állandóan csak beszél a terveiről, de nem hajlandó véghezvinni őket. Állandóan azzal nyugtatják magukat, hogy „majd hamarosan”, de az a hamarosan soha nem érkezik el, hiszen az önfegyelmük nem elég erős, hogy munkához lássanak. Ők azok, akik a pillanatnyi kényelmükért eldobják a hosszú távú sikerek lehetőségét.

A megoldás

Ha úgy érzed bizonyos feladatokhoz nincs elég önfegyelmed, határozd el magadban, hogy ezen változtatsz! Határozd meg pontosan, hogy mit kell tenned, hogy a végső célodat elérd! Légy határozott és mondj nemet a további fegyelmezetlenségnek! Ne feledd, te vagy az utolsó ember a világon, akitől elfogadhatsz bármiféle magyarázatot is a fegyelmezetlenségre.

Ha megtanulod ezeket a helyzeteket kezelni, rövidesen az életed részévé válik, hogy a számodra előnyös cselekvési formákat helyezd előtérbe. Az önfegyelmed lehetővé teszi, hogy a szokásaid és a felfogásod változzon meg.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság