Boldogság és siker: 3 dolog, amit a kiegyensúlyozottabb életért megtanulhatunk

Minden ember boldog és sikeres szeretne lenni. A legtöbben nem is gondolunk arra, hogy egyes világnézetek és vallások is pont ezekre az emberi igényekre keresik a választ.

A buddhizmus például rengeteg gyakorlati bölcsességet és segítséget nyújt azoknak is, akik nem elkötelezett hívei egyetlen vallásnak sem.

Ebben a cikkben arról olvashatsz, miként járulhat hozzá a buddhizmus saját személyes fejlődésedhez.

1. A fájdalom az élet velejárója

boldogsag-es-siker-3-dolog-amit-a-kiegyensulyozottabb-eletert-megtanulhatunk

A buddhizmus egyik központi tétele így hangzik: “A szenvedés az élet része.” Ennek tisztázása fontosabb, mint valaha. Igyekszünk a lehető legjobban tagadni a fájdalmat és megvédeni magunkat tőle.

A Facebookon életünk pozitív történéseit osztjuk meg. Nagyon ritkán találkozhatunk a közösségi médiában a fájdalommal, a szenvedéssel és egyéb szomorú témákkal. Emiatt azt hihetjük, hogy barátaink és ismerőseink mind nagyszerű életet élnek fájdalom és csalódás nélkül.

Ha logikusan végig gondoljuk az egészet, akkor viszont rájöhetünk, hogy a szenvedés mindannyiunk életének a része.

Mit tanulhatunk tehát a buddhizmustól?

Az életed könnyebb lesz, ha elfogadod, hogy a szenvedés hozzátartozik az élethez. Mert csak ott láthatod a fényt, ahol árnyék és sötétség is van.

2. Természetes és felesleges szenvedés

Van természetes szenvedés és az önmagunknak feleslegesen okozott szenvedés. A szülés fájdalmas. Ha a párom elhagy, az fáj. Mindez szenvedést okoz, és mégis normális, egészséges szenvedés, mert ezek a dolgok az élet részét képezik.

A buddhizmus azt tanítja, hogy sokféle szenvedést viszont önmagunknak okozunk. Ha valaki megsért, az rosszul esik, mert elvárom, hogy tisztelettel bánjanak velem. Szóval a szenvedés az én elvárásaimból fakad.

Értsd meg tehát szenvedéseid közvetlen okait magadban. Ha nem járulsz hozzá ezekhez az okokhoz, akkor a szenvedésed is eltűnik.

A szenvedést éber pillanatnak is tekintik. Jelzésként, hogy lehetőségem van javítani az életemen. Tehát a szenvedés azt jelzi, hogy valamit változtatnom kell magamban. Ha valami miatt elégedetlen vagy, gondolkodj el azon, hogy nem vársz-e túl sokat.

Mit tanulhatunk tehát a buddhizmustól?

Megváltoztathatod a fájdalmat saját magad és a hozzáállásod megváltoztatásával.

3. Ha meg szeretnéd változtatni az életedet…

boldogsag-es-siker-3-dolog-amit-a-kiegyensulyozottabb-eletert-megtanulhatunk

A buddhizmus 4 olyan témát ír le, amelyek táplálják életünket és erősen befolyásolják a jólétünket. Ha változtatni szeretnél valamin, a következő 4 táplálékforrás keretet nyújthat az életed áttekintéséhez.

Némi bátorságra van szükség ahhoz, hogy tárgyilagosan és elfogulatlanul szemléld saját életedet. Sokan ódzkodnak ettől, hogy ne kelljen semmit megváltoztatniuk, de néha muszáj. Lássuk, melyek ezek a táplálékok. Ne feledd: bátraké a szerencse!

1. táplálék: A valódi tápanyagok, az étel és az ital

A kérdés az: táplál minket, vagy árt nekünk, amit megeszünk?

Amit szintén feltehetsz magadnak: mit gondolok magamról, amikor megfigyelem, mit és hogyan eszem?

Milyen hatással van környezetünkre az, amit eszünk és iszunk, és mennyire fenntartható az, amit csinálunk?

2. táplálék: Érzékszerveink

A kulcskérdés itt a következő: Mire használom az érzékszerveimet?

Ezen felül:

  • Milyen filmeket vagy műsorokat nézzek a tévében vagy a YouTube-on?
  • Mit olvasok?
  • Kire hallgatok?
  • Mit tapasztalok újra és újra?
  • Mit engedek be a tudatomba?

A nagy kérdés: Amit érzékszerveinkkel felszívunk, az táplálja a lelkünket, vagy magunkat mérgezzük meg vele?

3. táplálék: Szándékaink

Mit akarunk elérni az életben? Mik a céljaink és az értékeink? És ami még fontosabb, hogy merre visznek a céljaink?

A szabadság, béke, együttérzés, beteljesülés és boldogság felé vezetnek bennünket? Vagy inkább a küzdelem, a stressz, a kapzsiság és a szenvedés felé irányítanak?

4. táplálék: Tudatunk

A tudat mindent jelent, amit saját elménkben erősítünk és amivel gondolatainkban gyakran foglalkozunk. Milyen témákra koncentrálok?

Minden ember képes a figyelmét a szeretetre, a bizalomra, az együttérzésre, az örömre és a kiegyensúlyozottságra összpontosítani. Te is ezt teszed?

Mit tanulhatunk tehát a buddhizmustól?

Amire összpontosítasz, az egyre növekszik az életedben.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság