Egy úttörő tanulmány szerint a jóga jótékony hatással van a fizikai és a mentális egészségre is

egy-uttoro-tanulmany-szerint-a-joga-jotekony-hatassal-van-a-fizikai-es-a-mentalis-egeszsegre-is

A szorongás, az állandó stressz és levertség könnyen okozhat kiégést és depressziót. A legtöbb ember által követett felfokozott tempó ráadásul olyan betegségek kialakulásának is kedvez, mint a magas vérnyomás vagy a stroke.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Világszerte az olyan mentális problémák, mint a depressziós zavarok a rokkantság vezető okai, több mint 340 millió embert érintve. Bizonyos módszerek azonban nagymértékben csökkentik a fent sorolt negatív tényezőket, valamint hozzásegítenek, hogy a mentális és a fizikai egészséged kiegyensúlyozott legyen.

Sokan kezdenek új alternatívák után nézni és ebben segíthet a jóga – világit rá egy új kutatás. Az újonnan megjelent, átfogó tanulmány szerint azok a személyek, akik rendszeresen jógáznak, kevésbé küzdenek szorongással és levertséggel. Olvass tovább, hogy megismerd a jóga kedvező élettani hatásait!

A jóga szerepe a mentális egészségünk megőrzésében

egy-uttoro-tanulmany-szerint-a-joga-jotekony-hatassal-van-a-fizikai-es-a-mentalis-egeszsegre-is

A  British Journal of Sports Medicine a legújabb tanulmányában azt taglalja, miszerint a jóga gyakorlatok csökkentik a negatív tüneteket azoknál, akik olyan mentális betegségekben szenvednek, mint a depresszió vagy a bipoláris zavar.

Mindez annak tudható be, hogy a koncentrált figyelem, valamint a légzésszabályozási technikák révén az agyban pozitív irányba billen a kémiai egyensúly.

Az összesen 3 vizsgálatban részt vevő 1712 személyek mindegyike valamilyen diagnosztizált mentális betegségben szenvedett. Arra kérték őket, hogy heti 1-2 alkalommal jógázzanak, ennek hossza 20 és 90 perc között változott.

Mindezt körülbelül 2,5 hónapon keresztül tartott és a Jacinta Brinsley tanulmányvezető irányítása alatt végzett csapatelemzés eredményei szerint a jóga enyhítette a depressziós tüneteket a résztevőknél.

A jóga lehet a kulcs a tudatossághoz!

egy-uttoro-tanulmany-szerint-a-joga-jotekony-hatassal-van-a-fizikai-es-a-mentalis-egeszsegre-is

Továbbá az is kiderült a tanulmányból, hogy a jóga fokozza a vérkeringést, különösen az agy azon területein, mint az amigdala és a hippokampusz. Ezek jelentős szerepet játszanak motivációnk és az általános hangulatunk szabályozásában.

Az éber figyelmet és magas koncentrációt igénylő gyakorlatok, a meditáció és a légzésszabályozási technikák segítenek az elmét összehangolni a testi funkciók működésével.

A kutatók is azt javasolják, hogy lehetőleg építsd be Te is az ászanákat a mindennapjaidba azért, hogy hosszú távon biztosítsd mentális-, illetve fizikai egészségedet. Az agyad rengeteget dolgozik egy-egy gyakorlat végrehajtása során, ez pedig a szemléletedre és a tested egész rendszerére kihat.

 

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság