Elon Musk is egy egyszerű stratégiát alkalmaz céljai eléréséhez!

elon-musk-is-egy-egyszeru-strategiat-alkalmaz-celjai-eleresehez

Egy alkalommal a világ leggazdagabb embere beszédet mondott a Dél-kaliforniai Egyetem végzős diákjai előtt. A beszédét azzal zárta, hogy merjetek kockáztatni, és tegyetek valami igazán merészet.

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint Elon Musk nem pusztán a határok feszegetésére célzott, hanem stratégiai gondolkodásra sarkalta a hallgatókat. A Szingapúri Nemzeti Egyetem és a Stanford Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a siker és a kudarc között alapvetően a stratégiai gondolkodás lehet a különbség.

De mi is az a stratégiai gondolkodás? Míg egyesek foggal-körömmel ragaszkodnak a céljaikhoz, bátran beleállnak a kihívásokba, mások inkább a stratégiai gondolkodás eszközét választják. Mit tesznek ők? Aktívan elemzik a kitűzött feladatot, terveznek, folyamatosan felülvizsgálják magukat és a körülményeket, figyelik a változásokat, és alkalmazkodnak.

Egy percig sem arról van szó, hogy ezek az emberek feladnák a küzdelmet, amikor nehézségekkel szembesülnek. Épp ellenkezőleg, azt vizsgálják, hogy miként tudnák máshogy megközelíteni a kihívást, mit tehetnének másként vagy jobban a siker érdekében

– mondta el Patricia Chen kutatásvezető.

A megfelelő kérdések felvetése önmagadnak

Chen és csapata úgy találták, hogy Elon Musk úgynevezett metakognitív (magas szintű gondolkodás) stratégiákat alkalmaz a probléma megközelítésében. Nem pusztán arról van szó, hogy a tervezést, az elemzést és az alkalmazkodást választja, hanem olyan stratégiai kérdéseket is feltesz magának, mint: Miként segíthetek magamon? Hogyan tudnám jobban csinálni?

A kutatók a további elemzések során arra a megállapításra jutottak, hogy ez a fajta gondolkodásmód nem veleszületett készség, hanem sok minden máshoz hasonlóan elsajátítható.

Patricia Chen csapata olyan önkéntesekkel osztotta meg a metakognitív stratégiát, akik addig nem ismerték a technikát. A kutatók azt tapasztalták, hogy a beavatott önkéntesek azonnal és jelentős különbséggel felülmúlták a kontrollcsoportot a tesztek során.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem és a Stanford tudósai szerint a stratégiai gondolkodásmód nem csupán az üzleti életben kamatoztatható. A kulcsmomentum az, hogy a cél elérése érdekében a megfelelő kérdéseket tedd fel magadnak. A módszer sikerességét pedig Elon Musk garantálja, aki nevéhez olyan vállalkozások fűződnek, mint a Tesla, a PayPal vagy a SpeceX.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság