Elveszett a motiváció? Adj új értelmet hivatásodnak!

elveszett-a-motivacio-adj-uj-ertelmet-hivatasodnak

Úgy érzed, hogy már nem vagy motivált a munkahelyeden? Attól, szenvedsz hogy értelmét veszítette a munkád?

Egy meggondolatlan lépés ilyenkor a legrosszabb megoldás. Inkább dolgozz azon, hogy a céljaid, a hivatásod ismét érdekes és értékes legyen!

Veled is előfordult már, hogy úgy érezted, hiába tervezted meg olyan jól a karrieredet, hiába a számos szakmai kihívás, hiába végeztél el teljes erőbedobással minden feladatot és hiába bizonyítottad kiválóan képességeidet?

Hónapokon, sőt éveken át mindent megtettél a karriered érdekében, most pedig ráébredsz, hogy egy cseppet sem vagy boldogabb, nem kapsz több elismerést, nem érzel több örömet, mint korábban. Ami maradt, az a frusztráció és az üresség.

Az alábbiakban bemutatunk két olyan teendőt, melyekkel végre te is visszaszerezheted a hivatásodba vetett hitedet!

elveszett-a-motivacio-adj-uj-ertelmet-hivatasodnak

1. lépés – Keress összefüggéseket a tetteid között és tedd függetlenné magadat

Mindenkinek nagyon fontos, hogy megvalósítsa szakmai lehetőségeit:

  • feljebb lépni a karrierlétrán,
  • tenni valami hasznosat,
  • vagy az értékes időt olyasmibe fektetni, ami boldoggá és elégedettebbé teszi az embert.

Valójában azonban soha senki nem gondolkozik el azon, hogy mit jelent számára, ha olyasmit csinál, aminek értelme is van.

Mert a „jelentés” nagyon személyes dolog. Ami egy ember számára teljesen értelmes, az lehet, hogy mások számára lényegtelen.

Mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy valamit akkor érzünk értelmesnek, ha látjuk a dolgok közötti összefüggéseket. Ezért:

Tudatosítsd az összefüggéseket

Ismerd meg a szakmai életedben fennálló összefüggéseket úgy, hogy válaszolsz az alábbi kérdésekre:

  • Milyen személyes erőforrások állnak a rendelkezésemre?
  • Hogyan támogatnak a képességeim a feladatok megoldásában?
  • Milyen hatással vannak a tetteim az ügyfeleimre, az üzleti partnereimre, a kollégáimra stb.?

Ha leírod a válaszaidat, az mindig ösztönző példa lehet számodra.

Íme egy példa az összefüggések lejegyzésére:

„A szervezőkészségem kiemelkedően jó, így jól fel tudom építeni a projekteket, és előre tudom vinni a folyamatokat. A feletteseim számíthatnak rám, és nagyra értékelik strukturált megközelítésemet. Ügyfeleim több mint elégedettek a projektek eredményeivel.”

Mit jelent mindez? A példában szereplő személy esetén kapcsolat van a képességei és a külső hatási között, így tettei az értelmesség és hasznosság érzését keltették benne.

Tipp: Nyugodtan foglalkozz mélyrehatóbban önmagad képzésével és az önismerettel.

Írd le a legapróbb részletekig az erősségeidet és a képességeidet. Ugyanígy a tetteid másokra gyakorolt ​​hatását is. Képzeld el az embereket, és írj le mindent, amit a tetteiddel elérsz. Ezzel könnyebben és gyorsabban megérted a tetteid közötti összefüggéseket.

Tedd függetlenné magadat másoktól

Ne várd el másoktól vagy a külső körülményektől, hogy megértsék a munkád lényegét és értékét.

Sokan élnek abban a hitrendszerben, hogy egy bizonyos munkakör meghozza számukra a kívánt boldogságot és azt a pluszt, ami miatt az adott szakmát választották. Tudat alatt azt hiszik, hogy mások megbecsülése és elismerése értelmet ad a feladatok elvégzésének.

Az így gondolkodó embereknél minden mások reakciói körül forog, kizárólag akkor érzik értelmesnek a hivatásukat, ha a főnökük megbecsülik vagy megdicsérik őket. Önmagaddal szúrsz ki, ha csak akkor érzed magad jó munkaerőnek, ha mások is ezt gondolják, illetve ki is fejezik tiszteletüket irányodban.

Fontos, hogy szakmai önbecsülésedet és a munkád értékét ne mások visszajelzéseitől tedd függővé.

elveszett-a-motivacio-adj-uj-ertelmet-hivatasodnak

2. lépés – Ügyelj arra, hogyan csinálod a dolgokat (és kevésbé arra, hogy mit csinálsz)

Gyakran nem az számít, hogy mit csinálsz, hanem az, hogy hogyan csinálod. Ahelyett, hogy feszülten keresnél egy új hivatást, esetleg rövidtávon inspiráló projektek után kutakodnál, tudatosan vállalj felelősséget önmagadért és tetteidért a napi üzleti életben.

Ne panaszkodj folyton a körülményekre, a kollégákra, az ügyfelekre, hanem mutasd meg magad és a képességeidet:

  • Beszélj olyan dolgokról, amikről mások nem mernek.
  • Dobj fel új ötleteket ott, ahol mások ragaszkodnak a régihez.
  • Mutass elkötelezettséget ott, ahol mások csak a minimumot teszik meg.

Tedd tartalmasabbá a munkával töltött időt azzal, hogy kapcsolatban állsz önmagaddal és értékeiddel, és ezek alapján cselekszel.

Ezzel nemcsak a hivatásoddal kerülsz ismét szoros kapcsolatba, hanem megtanulod függetlenné tenni magad a külső hatásoktól, felismerni saját értékeidet és erőforrásaidat, megerősödik az önbecsülésed és tudatosan teszed meg karriered következő lépcsőfokait.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság