Ez a sikeres élet felé vezető út első 5 lépése

közös séta vidám nevető páros

A sorsod a te kezedben van. Sokszor halljuk ezt a bölcsességet és szinte azonnal el is engedjük a fülünk mellett. Érdemes azonban a szavak mögé néznünk, ha sikeresek szeretnénk lenni az életben. 

Ugyanis mindennek a kulcsa az, hogyan gondolkozunk és hogy milyen szokásokat építünk ki a mindennapokban. Tudatosság nélkül csupán sodródunk, ezért itt az ideje, hogy Te is alaposan megismerd önmagad és végre a siker útjára lépj. 

Önmagad felépítése stratégiával

Akad néhány alapvető szempont, melyek betartásával jelentősen javulhatnak az esélyeid, ha pozitív eredményeket szeretnél elérni a magánéletben vagy a munka kapcsán.

Carol Dweck pszichológus szerint kétfajta gondolkodásmód létezik és ezek határozzák meg, hogy az emberek milyennek látják a saját képességeiket. 

  1. Rögzített gondolkodásmódot takar, ha valaki úgy véli, hogy egy olyan tényező, mint például az intelligencia vagy a tehetség veleszületett adottságnak tekinthető és éppen ezért megváltoztathatatlan. Az ilyen módon gondolkodó személy könnyebben feladja a kihívásokat, mivel tényként kezeli, hogy hiányzik belőle az a bizonyos plusz. 
  2. A növekedési gondolkodásmód ezzel szemben azokra jellemző, akik úgy hiszik, hogy kitartással és kellő elszántsággal jelentős fejlődést érhetnek el. Minden egyes akadályt egyfajta eszköznek tekintenek, amit felhasználhatnak a saját fejlődésük érdekében. Az ilyen emberek szüntelenül a megoldást kutatják és ez lesz lényegében a sikerük motorja. 

1. Válassz magadnak gondolkodásmódot!

Törekedj rá, hogy levetkőzd a rögzített gondolkodásmód kereteit. Sokan bebizonyították már, hogy kellő elszántsággal és folyamatos tanulással szinte bármit elérhetnek. Téged sem választ el semmi a sikertől, kivéve a saját magad által felállított korlátok. Ne félj a kudarcoktól, hiszen azok nem téged tükröznek vissza, hanem iránytűként mutatják neked az utat, hogy pontosan mit kell még meglépned a fejlődésed érdekében. 

2. Értsd meg magad és érts meg másokat!

Ma már bizonyított, hogy az általános intelligencia mellett az érzelmi intelligencia szerepe is óriási a sikeresnek nevezhető élet szempontjából. 

Próbáld meg tudatosan felismerni az érzelmeid forrását. Az elfojtás nem segít, helyette keress egészséges és fejlesztő módszereket az érzelmeid kezelésére. 

Ne félj kommunikálni! Igyekezz belehelyezkedni mások szemszögébe és ne csak a hallott beszédre figyelj; próbáld meg észrevenni a non-verbális jeleket is. 

3. Légy rugalmas és erőt nyersz!

Azok az emberek, akik uralmat gyakorolnak a sorsuk felett, könnyebben veszik a hirtelen jött – olykor negatív – változásokat és továbbra is lendületben tudnak maradni. 

Higgy magadban és próbáld kreatívan megoldani a problémákat.

Még abban az esetben is, ha a dolgok kilátástalannak tűnnek, összpontosíts a céljaidra és tekints tanulási lehetőségként minden egyes kudarcra.

4. Erősítsd meg az akaraterődet!

Kezdetben tűzz ki kisebb célokat és szüntelenül fáradozz azok elérésén. Amint sikerélményeid lesznek, megtapasztalhatod, hogy az akaraterőd folyamatosan erősödik. Végül egyre nagyobb célokat kereshetsz magadnak és közben elégedetten fedezed majd fel, hogy már sokkal kevésbé jellemző rád a kitartás hiánya. 

Ne feledd, hogy mindez türelmet és összpontosítást igényel, ezért igyekezz időt adni magadnak. Közben pedig folyamatosan fejleszd a koncentrációs képességedet és tereld el a figyelmed olyankor, ha megkörnyékeznek a negatív gondolatok. 

5. Ismerd meg a belső motivációdat!

A motiváció forrása mindenkinél mást jelent, de jellemzően elkülöníthetünk külső-, illetve belső motivációkat. Míg az első lehet például a másoktól érkező elismerés vagy a pénz, addig a belső motiváció a személyes elégedettségünkből fakad.

Az eredmény minőségét is befolyásolja, amennyiben azért viszel véghez valamit, mert az jólesik és mert elégedettséggel tölt el, ha látod a befektetett energia gyümölcsét. A külső motivációk is hasznosak lehetnek, azonban helyezd a fókuszt a belső inspirációkra és igyekezz egyensúlyt teremteni a kettő között!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság