Ezek a jövő legígéretesebb idegen nyelvei a sikeres karrier szempontjából

ezek-a-jovo-legigeretesebb-idegen-nyelvei-a-sikeres-karrier-szempontjabol

Egyes becslések szerint az egész világon körülbelül 7100 élő nyelvet beszél az emberiség. Ezek közül jelenleg az angol a legismertebb és legkeresettebb, de vajon ez a jövőben is így marad?

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Egy tanulmány nemrégiben felmérte, hogy mely nyelvek lesznek a leginkább elterjedtebbek a jövőben a Földön, és a végeredmény egészen meglepő észrevételeket hozott.

A Prebly nyelvoktató platform segítségével készült kutatás rengeteg adat felhasználásával tekintett a jövőbe, így sikerült meghatározni azt, hogy 2050-re milyen nyelvek lesznek a leginkább dominánsak.

A kínai mandarin, a spanyol, az angol vagy a hindi például bár biztosan a világ legnépszerűbb nyelvei maradnak, de közel sem lesz ennyire egyszerű a helyzet – különösen akkor, ha a sikeres karrier miatt kezdenénk nyelvtanulásba. Lássuk, hogy miért!

ezek-a-jovo-legigeretesebb-idegen-nyelvei-a-sikeres-karrier-szempontjabol

A kínai mandarint 1,2 milliárdan beszélik majd anyanyelvként 2050-re

Az előrejelzések szerint 2050-re a kínai mandarin marad a legnagyobb anyanyelvi nyelcsalád a világon. Növekedése azonban csak 27 százalékosra prognosztizálható, ami kifejezetten alacsony a spanyolhoz és az angolhoz (44 százalék) képest.

Ennek az oka Kína demográfiai helyzetében keresendő. Az alacsony születési ráta mellett a kínai társadalom egyre inkább öregszik, így a nemzetközi kommunikációban nem tudja megelőzni az angol népszerűségét.

Felemelkedésben az ázsiai nyelvek

A dél-kínai nyelvek egy csoportja, a Yue népszerűsége az előrejelzések szerint 2050-re 119 százalékkal növekszik majd, de az indonéz anyanyelvűek számában is több mint 200 százalékos növekedés várható.

Bár Indiában csökken a termékenységi ráta, az olyan indiai nyelvek, mint a hindi, a bengáli vagy a marathi továbbra is megállják a helyüket – mivel a gazdaság folyamatosan növekszik, és az ország lakossága 1,3 milliárd főt tesz ki.

Kevesebb német, több spanyol és angol

Míg 2050-ig szinte az összes európai nyelv folyamatosan növekszik majd, a német jelentős hanyatlás előtt áll. A demográfiai előrejelzések szerint a jövőben 35 százalékkal kevesebb lesz a német anyanyelvűek száma.

A spanyol nyelvet beszélőké azonban 44 százalékos növekedést produkálhat annak ellenére, hogy már ma is csaknem 700 millió spanyol anyanyelvű ember él Európában. Az angol áll a dobogó második helyén 500 millió anyanyelvi beszélővel.

Miért érdemes idegen nyelveket tanulni?

ezek-a-jovo-legigeretesebb-idegen-nyelvei-a-sikeres-karrier-szempontjabol

Az idegen nyelvek fellendíthetik karrieredet

A globalizáció a világ minden tájáról összeköti a vállalatokat. Az idegen nyelvek ismerete üdvözlendő, mert megkönnyíti a vállalatok közötti kommunikációt. A többnyelvű pályázók egyértelműen előnnyel indulnak az állásinterjúkon.

Jó tudni, hogy már rengeteg cégnél az angol a kötelezően elvárt idegen nyelv!

A nyelvek fitten tartják az agyat

Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb feladat ösztönöz bennünket gondolkodásra. Ez nem tesz jót az agynak, amely – mint egyfajta izom – rendszeres edzést igényel.

Azok, akik nyelvet tanulnak, lefoglalják az agyukat, és szellemileg lassabban öregednek.

Kutatások igazolják, hogy a többnyelvű embereknél átlagosan három-négy évvel később kezdik meg a korral járó szellemi hanyatlás.

Az idegen nyelvek szélesítik a látókörödet

Minden új nyelv megtanulásával sokat megtudunk az adott nyelvet beszélők kultúrájáról is. Ez nem csak szórakoztató és tanulságos, hanem a személyes fejlődést is segíti. Külföldi kirándulások alkalmával pedig lehetőség van arra is, hogy új emberekkel ismerkedjünk meg.

Új munkahely külföldön

Sokan álmodoznak arról, hogy külföldön folytassák karrierjüket. Ha beszéled az úticélod nyelvét, nemcsak az álláskeresés, hanem a mindennapi élet is könnyebb lesz számodra.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság