Gyorsabban, magasabbra, erősebben! – Így leszel gazdag!

A következő írásnak vajmi kevés köze lesz az olimpiai játékokhoz, de a jelmondatául szolgáló „gyorsabban, magasabbra, erősebben” felszólítást munkavállalóként, üzletemberként és vállalkozóként is magunkénak érezhetjük.

Aki önerejéből szeretne gazdaggá válni, annak keményen kell dolgozni. Nem is akármilyen keményen. Régen azt mondták, hogy nem puha a kenyér, ha nem kemény a tenyér. Noha mára ez a mondás némileg elvesztette szó szerinti jelentését, az átvitt értelme roppant tanulságos.

Ha valaki azt a cél tűzi ki maga elé, hogy az élete későbbi szakaszát gazdagságban és jólétben akarja leélni, akkor bizony áldozatokat kell hoznia. És nem csak ma, hanem a mai napot követő nagyon-nagyon sok héten és hónapon keresztül.

Amikor a gazdagságra irányuló vágyunk felmerül bennünk, őszintén kell válaszolnunk magunkban: tényleg akarjuk? Hajlandóak vagyunk mindazokra az áldozatokra, amit a későbbi jólétünk követel meg tőlünk?

Mit jelent ez a valóságban? Aki gazdag akar lenni, nem csak beszél róla, hanem tesz is érte. Ők azok, akik korábban kelnek, mint a kortársaik. Ők azok, akik képesek estébe, sőt éjszakába nyúlóan dolgozni a sikereik érdekében. Ők azok, akik képesek erőt meríteni nap mint nap az álmaikból.

Az ilyen embereket sokszor csodabogaraknak tartják, de a legtöbbször egyszerűen csak munkamániásnak. Mivel igen nagy szorgalommal rendelkeznek, így a szakmai előmenetelük és a tudásuk is példás. Esetenként zseninek tartják őket, de ez egyáltalán nem törvényszerű és nem is szükséges ahhoz, hogy gazdaggá váljanak.

Aki gazdag akar lenni, annak nem 8 órából áll a munkanap és legfőképpen nem 40 órából a munkahét. A világ országainak gazdasága úgy épül fel, hogy a 40 órás munkabér a megélhetést biztosítja, de felhőtlen anyagi jólétet aligha.

Aki többre vágyik, az többet dolgozik. A sikeres emberek tudják, hogy minden egyes nap 24 órából áll, persze mint mindenkinek, nekik is szükségük van pihenésre. Ám azt is tudják, hogy a pihenést nem a kereskedelmi televíziók agyzsibbasztó műsorai jelentik, hanem az alvás. A fennmaradó időt okosan, szervezetten és értékorientáltan töltik el: időt szakítanak a családjukra, a barátaikra, az egészségükre, sportra vagy a hobbijukra.

A heti 40 munkaóra egyetlen célja a fennmaradás. Aki ennyit dolgozik, annak az élete egy állandó langyos mederben csordogáló folyamat lesz. Nem mondjuk, hogy az jó vagy rossz. Mindenki saját maga hoz döntést, hogy így szeretne élni vagy pedig valami egészen másra vágyik.

Aki a 40 órás életvitelt választja, soha nem lesz pénzügyileg sikeres. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lesz boldog sem. A szegények egyébként is szívesen hangoztatják, hogy a pénz nem boldogít, minden gazdag tisztességtelen és nem lehet pénzért fontos dolgokat venni. Közben pedig gazdagságra vágynak, de most ezen az furcsaságon lépjünk túl…

Aki hajlandó többet dolgozni az elvárt minimumnál, az úgy tekint a túlóráira, mint befektetésre. Az ilyen nem más, mint befektetés a saját gazdagság alapba. A túlórák és a plusz munkával töltött idők pénzzé válnak, ezáltal relatív pontosan felmérhető, hol fogunk tartani 5 vagy 10 év múlva.

Az önerőből, saját munkájuknak köszönhetően meggazdagodott emberek átlagosan heti 60 órát töltenek munkával. Ez nem kevés, hiszen a vasárnap kivételével 10 órás munkanapokat jelent minden egyes nap.

Ennél is markánsabb az adat, miszerint a karrierjük elején a munkával töltött órák száma elérheti a 80-at is hetente. Ha belegondolunk, ez gyakorlatilag olyan életet jelent, amiben a munkán és az alváson kívül nem sok másra jut idő.

A munkával eltöltött magas óraszám nem feltétlen eredményez jólétet és gazdagságot. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számításainkat, a munkában nem csak sok időt kell eltöltenünk, hanem arra is kell koncentrálnunk, ami a feladatunk. Hiába töltünk napi 10 órát a munkahelyen, ha abból kettőt a Facebook-on, egyet kávézással és egyet a kollégák szórakoztatásával töltünk.

Aki gazdaggá akar válni, annak meg kell tanulnia a munkájára koncentrálni és hatékonynak lenni benne. A munka nem időtöltés, hanem produktív folyamat.

A sikeres emberek nem csak korábban érkeznek a munkahelyükre, hanem azonnal munkához is látnak. Tudatában vannak annak, hogy az idő pénz. Legyen akármekkora közhely, ennél nagyobb igazságot ritkán hallani a munkára vonatkozóan.

A sikeres emberek nem csak korábban kezdik a munkát, hanem aktívan dolgoznak egész nap. Ha a kollégáknak beszélgetni támad kedvük, a sikeres emberek elnézést kérnek és folytatják a munkájukat. Ha dolgoznak, akkor dolgoznak. Ilyen egyszerű a munkatervezésük.

A keményen dolgozó kollégára mindenki felfigyel, a főnök és a vezetőség is. Ennek köszönhetően a legkeményebben dolgozó alkalmazott hamar felfelé lép a ranglétrán. Innen már érezhető a siker illata, az pedig vonzza a sikerre éhes embert, mint vadat a vér szaga.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság