Így oldják a stresszt a kisállatok – soha nem gondoltad volna

Így oldják a stresszt a kisállatok – soha nem gondoltad volna

Az emberek és az állatok barátsága több ezer éves múltra tekint vissza. Nem véletlenül alakult ki a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja: már az egészen korai közösségek is tudták, hogy egy állat jelenléte nyugalmat és biztonságérzetet vált ki az emberből.

Ma már folyamatosan kutatják, hogy a kisállatok milyen szerepet töltenek be a modern ember életében. Míg régen egy kutya házőrzőként, vagyis a biztonság forrásaként szolgált, addig ma ez a szerepe alapvetően átalakult.

Így oldják a stresszt a kisállatok – soha nem gondoltad volna

Lelki társ

Felmérések igazolják, hogy az emberek nagy része ma már egyfajta lelki társként gondol négylábújára, akit teljes értékű családtagnak tekint, ápol, gondoz és ugyanabban a bánásmódban részesít, mint egy embert.

Sokan erre még mindig furcsán tekintenek, bizonyára azok, akik biztonságos családi háttérrel rendelkeznek, és nincs szükségük egyfajta pótlékra, például egy kismacskára vagy kiskutyára ahhoz, hogy teljessé váljon az életük.

A háziállatok nem csak az emberek egészségének tesznek jót, hanem képesek jobb közérzetet is kiváltani a stressz feloldásával, ezen felül mozgásra és közösségi élményekre késztetik a gazdikat: a kutyákat meg kell sétáltatni, ezt pedig csak a szabadban lehet.

Gyógyító erő

Ha te is gyakori stressztől vagy enyhe depressziótól szenvedsz, egy kiskutya örökbefogadása javítani fog az állapotodon. Olyan barátra teszel szert, aki mindig igényli a társaságodat, a törődésedet, vele megoszthatod problémáidat.

Kinyitja számodra az ajtót, hogy kilépj a négy fal közül a nagyvilágba, ami lelki problémák esetén az egyik legáltalánosabb és legjobb gyógymód.

Mit kínál számodra egy kutya barátsága?

  • Érdek nélkül, őszintén, rajongásig szeret.
  • Nem tesz különbséget gazdag és szegény között.
  • Nem érdekli a bőröd színe.
  • Ha megszeret, egész életében szeretni fog.

A különféle hobbiállatok stresszoldó hatással bírnak. Ha egy stresszesen, rohanással eltöltött munkanap után hazaérkezel, egy kutya vagy egy macska, netán más hobbiállat azonnal jó kedvre deríthet.

Már az is könnyedén kiválthat ilyen hatást, ha kisállataiddal beszélgetsz, azonban a legjobb az, ha valamilyen fizikai kontaktus is van köztetek, így például simogatás vagy egy kis játék a parkban.

Mindez abból eredeztethető, hogy a közös játék során a testünket is megmozgatjuk, így nem csak a fogyókúrában segít egy négylábú, hanem abban is, hogy természetes módon csökkenthessük vérnyomásunkat.

A kutyákkal való játék vagy sétáltatás kommunikációra is sarkall, ez jó hatással lesz rád, amennyiben rossz kedved van, netán depressziótól szenvedsz.

Gyermeknevelésben is partner

Egy kisállat nem csak a stresszoldásban segít, hanem abban is, hogy a problémás gyerekeket felelősségre nevelje. Főként a testvér nélküli gyermekeknél jelentkezik, hogy viselkedészavarok mellett felelősségérzetük sincs.

A múltban ezt gyógyszerekkel kezelték, ám ma már egyre inkább terjed az állatterápia, aminek során a problémás lurkó kap egy kutyát, egy cicát, netán egy papagájt, amire oda kell figyelnie.  Vigyáznia kell rá, minden nap foglalkoznia kell vele, az ezzel járó felelősségérzet pozitív változást idéz elő a problémás kicsiknél.

Vannak gyerekek, akik kutyájukkal olyan erős testvéri köteléket alakítanak ki, ami az egész további életüket meghatározza.

Erősebb lesz az immunrendszered

A kisállatok mellett szóló további érv, hogy amennyiben kiskorodban háziállat van a közeledben, kevésbé valószínű, hogy allergiássá válsz később, mert immunrendszered erősebb lesz.

Figyeld meg: a vidéki gyerekek szinte semmire sem allergiásak, mert a szabadban, állatok között, természetes közegben nőnek fel. Ha tehát jót akarsz a gyerekednek, soha ne tiltsd el őt a kisállatoktól!

Stresszoldó szerep

A kutyával történő stresszoldás mára komplett tudományággá nőtte ki magát:

  • a kutyák nagyon okosak,
  • kiválóan taníthatók,
  • nem csak a látássérülteknek tudnak segítséget nyújtani,
  • nem csak egy földrengés túlélőit tudják kiszagolni,
  • hanem a 21. század által generált lelki eredetű problémáinkban is képesek segíteni.

Kutyaterápia az emberek szolgálatában

A kutyaterápia során négylábúak bevonásával bírnak szóra valamilyen traumától megnémult vagy bezárkózott gyermeket, de a depresszió oldásában és az egyedülállók hiányérzetének csökkentésében is szerepet játszanak.

Sok orvos döbben meg azon, amikor saját szívbeteg páciensein tapasztalja, hogy a négylábúak jelenléte pozitívabb hatással vannak rájuk, mint az emberi közelség.

A legjobb, hogy igazából nem kell a kutyádnak fajtisztának, vagy díjnyertesnek lennie, de még csak kiképzésben sem kell részesülnie; a lényeg, hogy őszintén szeresd, és ő viszonozni fogja számodra a törődést.

A kutyaterápia során képzett kutyákat alkalmaznak, akik adott parancsszavakra teszik a dolgukat, ezen felül sokkal higgadtabb természetűek is, mint képzetlen társaik. Viszont semmi nem akadályoz meg abban hogy kutyáddal közösen egy kutyaiskolában tanítsátok egymást akár ilyen területen is (mert a hidelemmel ellentétben a kutyaiskolában bizony a gazdáknak kell többet tanulnia).

Nem csak a kutya jó háziállat

Fontos ugyanakkor, hogy nem csak kutyák fejthetnek ki jótékony élettani hatásokat, hanem bármilyen más háziállat is: papagáj, hörcsög, degu vagy éppen egy macska.

Egy régi mondás szerint: „a macskák ahová lefekszenek, ott mi is bátran álomra hajthatjuk a fejünket, és amelyik testrészünk fáj, oda ültessünk egy cicát, és ő puszta dorombolással meggyógyítja azt.”

Bár a fenti állításoknak túl sok orvosi alapja nincs, de belegondolva: hazaérsz egy fáradt nap után, a főnök egész nap a nyakadra járt, ezért otthon a nyugalmat keresel. Beülsz a kedvenc foteledbe, öledbe veszed kedvenc cicádat, és csak simogatod, miközben hallgatod, ahogy dorombol.

Kutatók szerint a macskadorombolás nyugtatóan hat szervezetünkre, sőt mi több, sok cicát meg sem kell simogatni ahhoz, hogy doromboljon. Ha érzik rajtunk a feszültséget, azonnal elkezdenek hozzánk dörgölőzni és dorombolni, hogy ezzel nyugtassanak, gyógyítsanak minket.

Műszerekkel is bizonyítható tény, hogy amennyiben az ember egy doromboló macskát tart a kezében, 20 százalékkal csökken a vérnyomása. Ha együtt élünk egy macskával, akkor nagy általánosságban nem csak koleszterinszintünk, hanem vérnyomásunk is jobb lesz, és kevésbé leszünk hajlamosak a stresszre. Mindezt csak azáltal, hogy egy macskával osztod meg otthonodat!

Óvni kell kedvenceinket

Természetesen ahhoz, hogy kisállataink kifejthessék ösztönös gyógyhatásukat, és segítsenek a stresszmentesítésben, ők is rendszeres törődést igényelnek, ez pedig nem csak abban merül ki, hogy elviszed sétálni a kutyádat, vagy megeteted a macskádat.

Az állatok is élőlények, éppen ezért szükségük van a odafigyelésre, valamint arra is, hogy egy szakavatott állatorvos bizonyos időközönként átnézze, hogy minden rendben van-e.

Ha neked segített már a kutyád abban, hogy leküzd a mindennapi stresszt, akkor Te is segíthetsz neki abban, hogy legalább egy évben egyszer elviszed az állatorvoshoz, aki időben szólhat, ha a négylábúnak vitaminra van szüksége, netán valami probléma adódott vele. A törődésnek tehát minden esetben kölcsönösnek kell lennie.

Kívánom, hogy legyen minél több közös, örömteli percetek, bármilyen kisállatod is van!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság