Hogyan látod magad? Ki vagy valójában?

Az önismeret fontos igazán

Ha értéket találsz ezekben a cikkekben, kérlek oszd meg a barátaiddal köröddel, és bátorítsd őket, hogy kövessenek be a Facebook oldalamon, hogy ne maradjanak le a napi tippekről, írásokról. Egyedül senki sem lehet sikeres. Köszönöm!

Minden nap megfogadod, hogy holnaptól megjavulsz,

minden nap újra kezded, de újra belebuksz

Láthatatlan körmeikkel játszanak veled,

és ha a játék komolyra fordul, neked már kampec…

  • Beatrice / Nincs helyed / 1990

Mennyire írja le az életedet a Beatrice régi dala? Az én életemre sok-sok évig 100%-ban volt igaz.

Minden nap megfogadtam, hogy holnaptól jobb leszek, kitartóbb leszek, fegyelmezettebb leszek, sikeresebb leszek: de nem lettem. Az egyetlen dolog, ami őszinte volt, az a „holnaptól” szó: ha eljött a következő nap, ismét nem javult semmi, a jobb élet megmaradt egy illúziónak, a „holnap”-nak.

Aztán 2009 környékén eljött a felismerés pillanata, hogy nem a jelenlegi magamat kell egy jövőbeli jobb emberré változtatni majd, hanem a jövőbeli jobb emberi énemet kell a jelenbe visszahozni. Most. Azonnal. (El is dobtam az alkalmazotti életformát és vállalkozni kezdtem, de ez egy másik történet lesz.)

Nem szegényes módon, hanem gazdag szokásokkal. A Rich Habits segítségével ezt most nagyon szuperül át fogom tudni adni neked is.

Gazdag szokások

A gazdag szokások közül az önismeret a legelső és legfontosabb. Önismeret nélkül a változás lehetetlen.

A GPS is két információ alapján dolgozik:

  1. az aktuális helyed.
  2. az aktuális célod.

Az önismeret az életed GPS-e. Ha nem tudod hol vagy, el sem tudsz indulni a célod felé, egyszerűen mintha csak egy koordináták nélküli üres térben lebegnél össze-vissza.

Az önismereted által találod meg a helyedet a világban, az identitásodat. 

Az emberekben erősen gyökerezik az a késztetés, hogy úgy cselekedjenek, hogy az megfeleljen az Identitásuknak.

Mindannyiunknak van egy saját magunk által megalkotott Identitásunk. Valaminek látjuk magunkat.

Ez lehet zseni, buta, duci, sovány, boldog, mártír alkat, szorgalmas, laza, vidám és pozitív, pesszimista és negatív, cinikus, elfogadó, ügyvéd, tanár, influenszer, bármi.

Különleges módon viszont azt is megláthatjuk magunkban, hogy kik akarunk lenni – ez a Jövő-Identitásunk.

2009 óta az a Jövőbeli Identitást, amely engem vezérel, „Az Első” névre hallgat. Persze volt több másik, kevésbé mély identitásom is, pl. „Motivátor” (Motivator.ma) naponta sok ezer ember olvasta a posztjaimat, de az igazi, legbelső identitásom „Az Első” névre hallgatott mindig is. Ez az Identitás a sokkal jobb énem, ami egyfajta ideális, tökéletes változatom. Az a jövőbeli énem, amit a jelenbe próbálok meg naponta átültetni.

Az egyetlen ember, aki miatt aggódnod kell, hogy jobb legyél nála, az a tegnapi önmagad.

Folyamatosan próbálok úgy megjelenni, mint Az Első; úgy hozni döntéseket, mint Az Első; úgy is viselkedni és hozzáállni az emberekhez, ahogy Az Első tenné. A jövőbeli szuper Identitásomat hozom vissza időben ide, hiszen Az Első is ezt tenné. Visszajönne az időben, hogy minél előbb haladja meg magát.

Amikor nehéz döntéseket kell hoznom, megkérdezem, magamtól, hogy „Mit tenne most Az Első?”.

Ha Neked is van egy ideális, Jövőbeli Identitásod, akkor az életben követendő útjelzőt ad neked minden egyes pillanatra. Olyan, mint egy térkép vagy a GPS, amely irányítja a gondolkodásodat, a tetteidet és a döntéseidet.

Azok, akik elfogadják a Jövőbeli Identitásukat, végül olyan új szokásokat, új viselkedésmódokat, új gondolkodást és új döntéshozatalt fogadnak el, amelyekről tudják, hogy a Jövőbeli Identitásuk is ezt tenné.

Továbbá, amikor elfogadod az új Jövőbeli Identitásodat, természetes módon kezdesz el olyan személyekhez kapcsolódni, akikhez az új Jövőbeli Identitásod is kapcsolódna.

Ezzel együtt: mivel a régi szokások, a régi viselkedésmódok, a régi gondolkodásmód és a régi döntéshozatal mindig a Régi Identitásodhoz kötődnek, amint elfogadod az új Jövőbeli Identitást, már nincs szükséged a régiekre, és maguktól elhalnak.

Emellett a visszahúzó kapcsolatok, amelyek a Régi Identitásodhoz kötődnek, szintén erőfeszítés nélkül halványulnak el, hogy helyükbe új kapcsolatok lépjenek.

Tehát, ha meg akarod változtatni az életedet, ha javítani akarsz a körülményeiden, vagy ha olyasvalaki akarsz lenni, akire büszke lehetsz és akit csodálsz, meg kell változtatnod ahogyan magadat látod – meg kell változtatnod az Identitásodat.

Hogyan?

Azt javaslom, hogy írd le pontosan, hogy ki a Jövőbeli Identitásod.

Legyen olyan részletes, amennyire csak lehetséges. Írd le le, milyen szokásai vannak, mivel telik minden egyes napja, milyen a gondolkodásmódja, milyen fontos döntéseket hoz, és kikkel barátkozik.

Amint az új Jövőbeli Identitásod kristálytisztává válik a fejedben, a Régi Identitásod elkezd elhalványulni, és az életed fokozatosan, egyre inkább javulni fog.

Egyszerűen belenősz a Jövőbeli Identitásodba.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság