Hogyan kell jobb Embernek lenni? 24 gondolkodásformáló válasz a kérdésre

Törd meg a jeget
Törd meg a jeget

Bízom benne, hogy te nem azok közé tartozol, akik az egész világot szeretnék megváltani. Ha a világ megváltását tűzted ki célul, akkor ez a poszt biztosan nem neked szól, ennek a posztnak ugyanis az a célja, hogy azokat érje el, akik kicsiben szeretnének gondolkozni; azokat akik úgy gondolják, a világot az apró tettekkel lehet megváltoztatni: egy életet mentő mosollyal, egy udvariasan átadott hellyel, egy szál virággal, egy köszönömmel, egy öleléssel…

Olyan világban élünk, ahol az olyan alapvető értékek, mint a kedvesség, vagy és az együttérzés nem fontosak. A médiában az önző és arrogáns viselkedési minták gyakran szolgálnak követendő példakánt mások számára. Ennek eredménye az, ahogy az emberek gőgössé, önzővé válnak, és szem elől tévesztik saját céljaikat, saját igazi emberi énjüket.

Ezt helyreállítani nem egyszerű, ugyanis az olyan személyes érték, mint a jóság, vagy a boldogságra való képesség nem népszerűek. A kialakult helyzetet vallásos útmutatásokkal sem lehet kezelni, pont amiatt, mert maguk a vallások is harcolnak egymással az emberi lelkekért. Ha tagadják, ez sajnos akkor is így van.

Hogyan legyek jobb ember?

A legegyszerűbb válasz a kérdésre éppen ezért az, ha egyszerűen csak megtanuljuk szeretni a másik embert. A “szeretet” szó alatt most nem valami magasztos érzelemre kell gondolni, hiszen nehéz lángoló szeretet érezni az iránt, aki éppen rátapos a lábunkra. A “szeretet” alatt azt kell érteni, hogy bár lenne módunk sokkal fájdalmasabban visszataposni, mégsem tesszük meg…

Törd meg a jeget

Az élet egészét nézve pedig pont a kis dolgok azok, amik segítenek jobbá tenni az életedet, és mások életét is körülötted.

Jó embernek lenni nem olyan könnyű, mert meg kell látni azt is másokban, amit sokszor ők maguk sem látnak meg önmagukban.

De jó embernek lenni nem is olyan nehéz. Egyszerűen csak nem kell távoli, magasztos célokat kitűzni, elég, ha mindössze a közvetlen környezetedre, családodra, régi és új barátaidra koncentrálsz, és arra, hogy az ő életüket bearanyozd.

 1. Tanuld meg az emberek nevét. Nem csak nagy dolgokkal mutathatod meg azt, hogy mások fontosak a számodra, és értékes emberek. Sokszor már az is elég, hogy megjegyzed azok nevét, akikkel megismerkedsz. Legközelebbi találkozáskor azt fogják érezni, hogy igenis számítanak, igenis van egyéniségük, akire mások emlékeznek.
 2. Legyél bátor. A bátorság nem a félelem nélküliséget jelent, hanem azt, hogy a félelem ellenére is képes vagy megfelelően cselekedni. Ne tagadd le a félelmeidet, mert csak így leszel képes szembenézni velük, és bátran viselkedni, ha a helyzet ezt megkívánja.
 3. Bízz. Tanulj meg bizakodni. A jó emberek bármi is történjen (elveszítik az állásukat, ha leég a házuk, vagy ha baleset éri őket) elfogadják a sorsukat, de nem lesznek az áldozatai.
 4. Legyen erős a szíved. Ne félj a félelemtől, nem tartsd a szelídséget gyengeségnek, és vállald fel, ha szomorú vagy. Legyél képes kifejezni az érzéseidet.
 5. Kezeld a haragodat. A jó emberek képesek a haragjukat is kimutatni, de nem céltalanul, hanem a jelent, és a jövőt szolgálva, és ez alatt nem pusztítást, vagy mások megalázását kell érteni. A harag akkor válik öncélúvá, amikor egy gyáva ember próbálja túlkompenzálni a kisebbrendűségi komplexusát. Ez ugyanúgy rossz, mint a harag elfojtása, ami frusztrációkhoz vezet: depresszióhoz, feszültséghez, boldogtalan élethez.
 6. Az emberre fókuszálj. Einstein azt mondta, hogy “ne sikeres, hanem értékes emberré próbálj válni”. Ha ki tudod fizetni a számláidat, ha letudod a munkádat, és a területeden sikeres vagy, még koránt sem biztos, hogy nem vesztegeted az életedet. Sőt, ha évente 2-3 hónapot is nyaralással tudsz eltölteni, az sem jelenti azt, hogy az életedet nem vesztegeted el. Az értékes, jó ember fókuszában ugyanis nem a munka vagy az öncélú szórakozás, hanem a másik ember áll.
 7. A “nem rossz” nem egyenlő a “jó”-val. Sok ember gondolkozik úgy, hogy attól, ha nem árt másoknak, máris jó ember. Lehet, hogy emiatt ők valóban nem rossz emberek. De a “nem rossz” nem egyenlő a ““-val. Kérdezd meg magadtól: Teszek azért, hogy mások élete jobb legyen? Vagyok bárkinek is a példaképe a környezetemben? Ha nem, akkor mi ennek az oka?
 8. Próbáld mindig a dolgok jó oldalát keresni. Sokkal jobb egy apró gyertya világosságát nézni, mint átkozni a sötétséget. Ha például vitás helyzetbe kerülsz, a “kinek van igaz” játék helyett inkább próbáld a megoldást keresni. A “ki mit csinált” helyett a pozitív jövőre próbálj koncentrálni.
 9. Fogadd el a környezetedet. Fogadj el mindenkit magad körül, ne számítson a kor, a nem, a sz*xuális vonzalom, a kultúra, vagy éppen a bőrszín. Tudatosítsd magadban, hogy mindenkinek más érzései vannak, és eszerint is kezeld őket.
 10. Ne uszítsd még jobban a dühös embereket. Amikor valaki mérges a környezetedben, próbálj meg nem véleményt formálni, hanem csak hallgasd meg. A “Megértem, hogy dühös vagy!” a létező legrosszabb válasz, mert ezzel akár az irracionális dühöt is igazold. Inkább ezt mondd: “Sajnálom, hogy így érzel. Tudok esetleg segíteni bármiben?”
 11. Ne hasonlítgasd magad össze másokkal. Próbáld meg elfogadni, hogy mások esetleg tehetségesebbek valamiben. Ha mindig másokhoz méricskéljük magunkat, előbb-utóbb ránk fog törni a nyomorúság érzése. Ehelyett az energiáidat a saját belső forrásaid növelésére fordítsd!
 12. Törd meg a jeget. Biztosan a te környezetedben is vannak rideg, hideg emberek. Nekik is vannak érzéseik, csak félnek kimutatni. Az ő elérésükhöz hosszú út vezet, de ha minden nap csak egy kis dolgot teszel értük, végül sikerrel jársz.

 1. Tiszteld az idősebbeket. (Egy nap talán te is segítő kézre fogsz szorulni.) Legközelebb, ha bevásárolni mész, vagy éppen parkolsz, segíts az idősebbeknek. Óvatoskodás helyett mond azt mosolyogva “Hadd segítsek!”. Persze előfordulhat, hogy egy bizalmatlan, morgós, zsémbes emberbe futsz bele, aki (bár láthatóan rá lenne szorulva) nem akarja elfogadni a segítségedet, akkor csak mondd ezt: “Megértem, csak segíteni szerettem volna, hogy jobb napja legyen”. Próbálj meg belegondolni az idősek helyzetébe: sokan közülük évek óta magányosak, elveszítették azt, akit évtizedeken át szerettek és úgy érzik, hogy őket mindenki hagyja inkább békén. A szeretet, segítői szándék kifejezésével jobb ember lehetsz.
 2. Legyél jobb hallgatóság, mint szónok. Ha valaki beszél hozzád, akkor figyelj oda; ha van rá módod, kérdezz vissza, mert ezzel is megerősíted a beszélőt, hogy igenis, odafigyelsz rá.
 3. Ünnepled meg mások győzelmét is. Ha megtanulsz örülni mások sikerének, sokkal boldogabb és jobb emberré válsz. Számtalan kulturális, történelmi és vallási ünnep van, ami pont erre tanít meg: mások sikerét is ünnepelni kell, mert ez is nagy boldogságot adhat.
 4. Szeresd önmagadat.  Ahhoz, hogy mások szeressenek, szeretned kell magadat, ehhez a szeretethez pedig el kell fogadnod önmagadat.
 5. Imádkozz, meditálj. Ezzel azokat a pozitív tulajdonságaidat fogod felerősíteni, amiket szeretnél valóban elsajátítani.
 6. A pozitív meglátásokat, filozófiákat oszd meg másokkal is. Mutasd meg másoknak is, hogy jó érzés pozitív erkölcsi értékekkel élni. Ez nem mindig egyszerű, de ezek az elvetett magok sokszor pont akkor rügyeznek ki, amikor nem számítasz rá.
 7. Ne siess az életben, lassulj le, élvezd az élet apró, egyszerű dolgait is. Ne száguldj a boltba, és aztán haza. Dőlj kicsit hátra a kormány mögött, és élvezd a tájat is, amerre mész. Amikor gyümölcsöt válogatsz, ne csak azt nézd, melyik tökéletes, hanem jusson eszedbe az is, hogy mások nem ennyire szerencsések az életben.
 8. Ne dudálj állandóan. Az autóddal csak indokolt esetben dudálj. Ha még a zebra előtt is dudálsz, hogy siessenek jobban az éppen átkelők, csak haragot és dühöt fogsz szülni. Vagy ha valaki előtted a pirosnál 5 másodperccel később indul mint kellene, lehet, hogy az autója nem jó. Miért tetéznéd a feszültséget csak még jobban a sofőrben?
 9. Ha több szabad parkoló is van a bolt előtt, ne a bejárathoz legközelebbit válaszd ki. Ez nagyon jó személyiségfejlesztő gyakorlat, hiszen úgy teszel jót másokkal, hogy közben nem is tudnak róla. Hagyd meg a közeli parkolót azoknak, akik valóban rászorulnak.
 10. A kisebb szeletet vedd el. Ha téged kínálnak meg először tortával, vagy pizzával, soha ne a legnagyobbat válaszd. Talán nem is gondolnád, de csak emiatt is kapzsinak, mohónak könyvelhetnek el mások.
 11. Az apró gesztusokat is gyakorold. Például mosolyogj azokra, akik tartják neked az ajtót, vagy köszönd meg, ha valaki utat enged neked a mozgólépcsőn. Az ilyen gesztusok nagyon ragadósak, így másokat is segíthetsz jobb emberré válni.
 12. Emlékezz, hogy mindig légy önmagad, és soha ne legyél az, aki valójában nem vagy.

Sok sikert!

és ha hasznosnak találtad az írást, kérlek oszd meg másokkal is, és nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság