Hogyan öltözködjek és viselkedjek, ha üzleti ebédre vagyok hivatalos?

hogyan-oltozkodjek-es-viselkedjek-ha-uzleti-ebedre-vagyok-hivatalos

Sokak számára az üzleti ebéd a mindennapi munka része. Mások számára a hivatalos környezetben való étkezés viszont még új területnek számít. Olyan viselkedési kérdéseket vet fel a téma, amelyek fel sem merülnek egy baráti társaság esetén.

Az egyébként mindennapos dolgok ilyenkor nagy bizonytalanságot okozhatnak egy hivatalos étkezésre látogatva.

Mindazok, akik még kevés tapasztalattal rendelkeznek az üzleti étkezések terén, itt megtalálják a gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat a helyes viselkedéshez és a sikeres találkozóhoz.

Mit vegyek fel egy üzleti vacsorára?

hogyan-oltozkodjek-es-viselkedjek-ha-uzleti-ebedre-vagyok-hivatalos

Az üzleti ebédek öltözködési kódja kevésbé bonyolult, mint gondolnánk. Csak a szokásos üzleti öltözetre gondolj!

Míg a férfiaknak egy öltöny nyakkendővel vagy egy elegáns blézer a megfelelő, addig a hölgyeknek egy kosztüm vagy nadrágkosztüm ajánlott. A barna cipő tökéletesen alkalmas napközben. Esténként azonban érdemes klasszikus fekete cipőt felvenni. Öltözetünkben a finom, sötétebb árnyalatok kitűnőek egy esti találkozóra.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor segítséget nyújthat az étterem neve. Nézz utána, milyen öltözet ajánlott az adott helyre. Ha a meghívóban dresszkód is szerepel, akkor nem kell sokat gondolkodnod.

A választásra az is hatással van, hogy milyen célból kerül sor az ebédre vagy vacsorára. Ha egy ünnepi vagy karácsonyi céges rendezvényről van szó, nyilván az alkalmi viselet dukál. Egy lazább, csapatépítő program esetén viszont válaszd inkább a business casualt.

Mit kell figyelembe vennem rendeléskor?

Rendeléskor a házigazda választása informatív jellegű.  Ha például előételt is rendel, te is megteheted. A házigazda egyébként is gyakran tesz ajánlást. Ezt használhatod útmutatóként – minden esetben, ami az árat illeti.

Kerüld azokat az ételeket, amelyek elfogyasztásának látványa nem túl bizalomgerjesztő. A salátát, a spagettit vagy az exkluzív ételeket hagyd inkább a baráti találkozókra.

Amire nagyon ügyelj oda, az az alkoholfogyasztás. Ha a meghívód nem rendel alkoholt, te se tedd.

Ma egyébként sem divat már az üzleti ebédeken az alkoholfogyasztás. Ha a házigazda mégis rendel, maximum 2 pohárka bor ajánlott az étkezés alatt.

Mikor szabad üzletről beszélni?

hogyan-oltozkodjek-es-viselkedjek-ha-uzleti-ebedre-vagyok-hivatalos

A szakmai témákra általában csak a desszert után kerül sor. Addig olyan témák kerülhetnek szóba, amelyek semlegesek, például aktuális sportesemények vagy kulturális témák. Jobb elkerülni mindent, ami túl magánjellegű. Ne hozzunk fel olyan kérdéseket sem, amelyekben nagy a vitalehetőség, mint például a politika vagy hasonlók.

Mit kell figyelembe vennem az asztalnál?

A szalvétát csak az első fogás felszolgálása után helyezzük az ölbe. A fogások számától függően az evőeszközöket kívülről befelé használják. Ez akkor is érvényes, ha több pohár van. A borospoharat a száránál kell fogni. Mielőtt evés közben iszol belőle, röviden törölje meg a szádat.

Az étkezés előtt felszolgált kenyeret mindig falatnyi darabokra törjük, és késsel megkenjük. A már használt evőeszközöket nem az asztalra, hanem a tányérra helyezzük.

Kinek a dolga a fizetés?

A meghívó fél kezdeményezte a találkozót, ezért a fizetés is rá hárul. Ilyenkor a nemek közti udvariassági protokoll sem mindig mérvadó, de amennyiben nő a meghívó fél, akkor a meghívott férfinak illendő felajánlani a fizetést, de ha ez elutasításra talál, nem szabad erőlködni.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság