Így szabadulj meg a bűntudattól 4 lépésben!

A bűntudat gát a boldogság útjában. Szabaduljunk meg tőle! Négy lépés és menni fog!

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Meg kell szabadulnunk az önbírálat ártó gondolataitól!

Ne ócsároljuk önmagunkat és ne gondoljunk semmit, ami elmarasztaló ránk nézve! Ha másoknak sem engedjük és kikérjük magunknak az illetlen jelzőket, akkor önmagunknak miért engednénk meg?

Ne kívánjunk magunknak olyasmit, amit nem kívánunk őszintén! Nem akarhatjuk, hogy szakadjon ránk az ég.

Ne engedjük, hogy mások szavai fokozzák kisebbrendűségi érzésünket és bűntudatunkat! Ha valaki bírálóan szól hozzánk, kérjük meg kulturáltan, hogy hagyja abba! Ha nem utasítjuk el ezeket a negatív támadásokat, lassan beszivárog a tudatalattinkba és idővel tényként fogjuk kezelni, ami idővel önképünk csorbulásához vezet.

Ne hibáztassunk másokat a problémáinkért!

Vállajuk a felelősséget a tetteinkért! Mások bírálása csupán a saját önbecsülésünk gyengítéséhez vezet. Tanuljuk meg azt mondani és elfogadni: „Senki nem bűnös. Saját érzéseimért én vállalok felelősséget!”

Védjük magunkat a bűntudatkeltő emberektől!

Soha ne engedjünk az ilyen manipulációknak! Ezen a dombon csak lefelé vezet az út: ha egyszer hagyjuk magunkat a bűntudat szélére sodorni, legközelebb másoknak még könnyebben fog menni.

A bűntudatkeltés nem más, mint egy uralkodási szándék felettünk. Két módszert alkalmazhatunk ennek kivédésére:

  • A hallgatás: a legegyszerűbb módszer, amely hatékonyan szereli le a másik felet. A tánchoz két ember kell: ha nem válaszolunk és nem engedjük magunkba a támadás ártó ingereit, akkor véget is ér az előadás. Ne válaszoljunk, ne védekezzünk, de legfőképpen ne kérjünk bocsánatot! Nincs miért.
  • Bűntudatkeltés a bűntudatkeltés ellen: „Te most bűntudatot akarsz kelteni bennem?” Legyünk kedvesek, de meglepettek és érdeklődőek, mintha számunkra is meglepő lenne a másik támadása. A kérdésre mindenki nemmel válaszol és a folyamat ezzel le is zárul.

Ne vesézzük ki mások hibáit!

Ne vegyünk részt azokban a beszélgetésekben, amelyek mások lejáratására és rossz fényben való feltüntetésére irányulnak! Minden ilyen beszélgetés beivódna a tudatalattinkba. Olyan ez, mint éveken keresztül dolgozni egy vegyi üzemben védőfelszerelés nélkül: lassan és alattomosan árt. Ezért viszonyuljunk mindenkihez úgy, mintha jelen lenne és eszerint beszéljünk róla!

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság